Hardware pro server domů

Hardware pro server domů
« kdy: 13. 08. 2023, 14:21:47 »
Ahoj,

chtěl bych si pořídit domů server (HW). Chtěl bych na tomto serveru virtualizovat operační systémy (Ubuntu - kde třeba bych chtěl rozjet webový server; MS Windows Server -> tady zase Active Directory; v další instanci OS Windows Server webový server s NET aplikací) a prostě se zlepšovat v počítačových sítích a konfiguraci serverů atp.

Měl by někdo tip na hardware? Chtěl bych si koupit nový server cca do 40 000 Kč (max 45 000 Kč). Chtěl bych něco hodně výkonného -> kvůli virtualizaci, přesto něco co se co má relativně ekonomicky dobrý provoz (spotřebu).

Děkuji.
« Poslední změna: 13. 08. 2023, 16:18:09 od Petr Krčmář »

Re:Server domů
« Odpověď #1 kdy: 13. 08. 2023, 15:06:06 »
Tomu se říká home lab. Najdeš k tomu hodně diskusi. Klasika je https://forums.servethehome.com/index.php?forums/great-deals.8/

Tady platíš za učení se a spotřeba je sekundární. 1. asi to všechno nepoběží furt a nikdy toho moc výkonu nebude potřeba.2. server hw je silene drahej, za tyhle peníze se koupi nalakovaný domácí kalkulačka,kde všechny zajímavé technologie budou chybět.

Naopak po záruce podá cena enterprise hw prudce k nule. Pokud chceš třeba enterprise switch, co umí L3, NetFlow a bůhví co dalšího, Cisco switch za 300 000 ti někdo prodá za 3000. (Jsem něco takovýho potřeboval vyzkoušet a zapomeň na to, že to levnej spořiče switch od Číňana dá)

Atd
Kvůli různým "pathrouth" do virtualizace budeš chtít Lepsi SAS řadič nebo třeba 10-100 GBit Mellanox NiC (kde na rychlost kašleš, ale i staršsi generace se umí tvářit jako virtuální NIC pro 4+ různé VM

Root, bazoš, ebaY je super zdroj

Atd

CPU

• 1 146
    • Zobrazit profil
Re:Server domů
« Odpověď #2 kdy: 13. 08. 2023, 15:17:55 »
Osobně bych do toho takový balík nepouštěl, jsou to imho vyhozené peníze.
Do 10 000 Kč se vlezeš i se slušnou rezervou, bude to mít hodně paměti a bude to dokonce tiché.

Do desítky se dá postavit:
- Case, zdroj
- Xeon 1x dvanáctijádro
- cca 128 GB RAM DDR4 nebo 256 GB v DDR3
- menší diskové pole
- menší SSD pole
- 10 Gbps lan
- nějaká menší (srandovní) SAN, aby sis vyzkoušel real world

Nejspíš by se k tomu dal přihodit i 100% server, aby sis osahal serverové železo, ale skutečné servery jsou hlučnější a žravější, paradoxně tě mohou i víc prudit. Pokud tě zajímají operační systémy, pak je lepší spíš tišší a rychlejší železo, pokud tě zajímá 100% serverový hardware, tak je to žravější, hlučnější a víc to člověka prudí.
« Poslední změna: 13. 08. 2023, 15:22:27 od CPU »

_Jenda

• 1 638
    • Zobrazit profil
    • https://jenda.hrach.eu/
Re:Hardware pro server domů
« Odpověď #3 kdy: 13. 08. 2023, 17:50:50 »
Co třeba Intel NUC s 2x32 GB RAM + 2x 4TB NVMe do RAID1 + 8TB SATA SSD na data?

V idle to nežere skoro žádnou elektřinu, a přitom i ty low-power procesory posledních generací (10. a dál) v i7 nebo dokonce i9 variantě jsou neuvěřitelně výkonné.

« Odpověď #4 kdy: 13. 08. 2023, 18:26:25 »

« Odpověď #5 kdy: 13. 08. 2023, 21:14:44 »
Ahoj, díky za odpovědi.

O Intel NUC jsem uvažoval již déle. Jen nevím, jak moc vhodný bude pro provoz 24/7 a taktéž pro úlohy virtualizace (VMware vSphere). Měl bych max 5-6 instancí virtuálních PC (Linux i MS, půl na půl). Bojím se toho, že mi po roce provozu zkolabuje.

Ceny Intel NUC docela klesly.

Líbí se mi tyto modely:

Modely jako:
asi nemají smysl.

Pak mě zaujaly tyto HP počítače:

A pak je tu ještě již zmíněný HPE MicroServer.

Zajímalo by mě, jak je na tom HPE MicroServer reálně s výkonem, spotřebou i hlučností. 

Nevím k čemu se přiklonit.

Díky

« Odpověď #6 kdy: 13. 08. 2023, 21:49:21 »
Řekl si server a 24/7 a přemýšlíš nad hračkou od intel, bez ECC a ipmi.

Kdyz jdeš do nové hw a jsi posedlý spotřebou, tak by si na Intel měl zapomenout uplne

« Odpověď #7 kdy: 13. 08. 2023, 22:06:45 »
Proč nekoupit třeba nějaký jetý HPE GEN9+ server za pár tisíc, a zbytek si nechat na účty za elektřinu (cca 10+let 24/7 provozu)? Má to tu výhodu, že člověk bude mít skutečně "enterprise level" HW, a nemusí do toho ty peníze hodit najednou. On takový nevytížený server stejně žere jako žárovka, a 2U slyšet taky nebude. Navíc se to dá vždycky vypnout, když tě to přestane bavit nebo nebudeš mít čas/náladu si hrát.

Mít doma stroj za 40kKČ, který bude jen zahálet a ztrácet každým dnem hodnotu mi přijde zbytečné. Navíc i takový stroj bude mít nezanedbatelnou spotřebu.

_Jenda

• 1 638
    • Zobrazit profil
    • https://jenda.hrach.eu/
« Odpověď #8 kdy: 13. 08. 2023, 22:18:09 »
Zajímalo by mě, jak je na tom HPE MicroServer reálně s výkonem, spotřebou i hlučností.
Já používám pro plánování výkonu pro naše aplikace cpubenchmark.net, a docela to vychází. Ale nevím teda když tě zajímá spíš single-thread výkon tak na co koukat. A má to teda malou cache. Na druhou stranu jestli ti to nebude stačit…

Řekl si server a 24/7 a přemýšlíš nad hračkou od intel, bez ECC a ipmi.
Tak jako má to na hraní, ne na spolehlivý remote provoz…

ECC → už to někde u AMD funguje s rozumnou cenou, nebo je to takové to „ECC to jako má, ale chyby to rozumně nereportuje“? Jinak se asi dost prohne…

IPMI → ty vestavěné stejně bývaly strašná tragédie (možná se to zlepšilo?), může si koupit PiKVM/TinyPilot. Jinak samozřejmě NUC-like počítače s „IPMI“ (konzole včetně BIOSu po sériáku + netboot - my to řešíme tak, že u toho máme Mikrotik s OpenWRT, který dělá tu sériovou konzoli a po PXE servíruje záchranný systém) existujou, ale umím je koupit jenom v průmyslové variantě, kde to stojí od 50kKč výš (Cincoze).

Kdyz jdeš do nové hw a jsi posedlý spotřebou, tak by si na Intel měl zapomenout uplne
Jako že si má koupit AMD (IMHO nebude lepší) nebo ARM (ten asi lepší bude, ale on chce provozovat virtuály s widlema)?

alex6bbc

• 1 768
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 13. 08. 2023, 22:50:15 »
na experimenty nepotrebujes serverovy hw ani xeon, ani epyc. amd ryzen 9, dostatek ram, dostatek kapacity ssd a hdd a nekolik sitovek ve stolnim kompu je fajn na virtualizaci.

« Odpověď #10 kdy: 14. 08. 2023, 00:04:09 »
Na VMWare potřebuješ Intel síťovku/y. Na aukru dvouportová za kilo. Obyč PC je víc kompatibilní i do budoucna se VMWare a dalšímy než serverový HW a funguje to uplně stejně. Potřebuješ hodně RAM, ale ta je dnes levná. Jen VCenter ti sežere 12GB(pro učení je to dobrý mít, ale nemusí to běžet pořád),samotná virtualizace běží na ESXI, to samo sežere tak 2GB. Asi bych koupil nějaký Ryzen. Asus desky mají dobře řešený IOMMU groups pro passtru, ale to není důležitý. Taky budeš potřebovat hodně místa, ale SSD jsou taky levný.

Do mini PC jde narvat 64GB ram a MVME a ještě SATA drive, což je dost, ale pohlídej si Intel síťovku, žádný realtek není kompatibilní ve VMWare. Pokud koupíš novej, tak výkonově to bude v pohodě. Pokud bys šel do nějakýho serveru, tak pozor, nejstarší CPU co podporuje VMWare 8, je Ivy bridge a příští verze už na něm nepojede, taky často už nejsou podporovány SAS řadiče z tý doby.

Sám mám obyč. PC s Ryzen 5 3600 (1800Kč), 64GB(2200Kč), desku Asus B450 se třemi dlouhými sloty, což se hodí na různé karty a šlape to na tom perfektně. VMWare dokonce řeší, že ti jádra VM nerozhodí mezi dva CCX.

« Odpověď #11 kdy: 14. 08. 2023, 09:29:00 »
Neřešil bych VMWARE, free verze ESXi je stejně tak ořezaná, že to bude spíše na obtíž. Nasadit Proxmox, ten poběží skoro na všem a není třeba řešit nějaká umělá omezení komerčního SW.

« Odpověď #12 kdy: 14. 08. 2023, 09:53:08 »

« Odpověď #13 kdy: 14. 08. 2023, 10:04:47 »

by_cx

• 296
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 14. 08. 2023, 10:57:25 »
Mám dva homelab servery. První HP MicroServer 10gen plus s Xeonem, 64 GB RAM, 4x HDD a 2x NVMe v kartě v PCIe slotu. Funguje dobře, ale je docela hlučnej a výkon není oslňující. Největším limitem je ale 180W zdroj. Člověk si musí vybrat zda chce 4x HDD nebo lepší procesor. Navíc dneska už jde o docela drahou bednu.

Druhý jsem stavěl letos na desce ASRock X570D4U.

https://www.asrockrack.com/general/productdetail.asp?Model=X570D4U#Specifications

Mám v tom 128 GB ECC RAM, Ryzen 5800X, 4x 4 TB SSD jako uložiště a 2x 1 TB NVMe pro systém a VMka. Nastrkal jsem to do bedny Node 804 od Fractal Design. Je tam spousta prostoru pro nové CPU, další disky a je tam dost PCIe portů na desce. Cenově to vyšlo podobně jako tvůj rozpočet. Velkou výhodou tohohle řešení je, že kromě desky a pamětí člověk sežene všechny díly do druhého dne.