Sháním 3,5" disketové mechaniky

3ugeene

Re:Sháním 3,5" disketové mechaniky
« Odpověď #15 kdy: 31. 07. 2023, 08:22:33 »
To zní dobře. Kam můžu napsat?

Re:Sháním 3,5" disketové mechaniky
« Odpověď #16 kdy: 31. 07. 2023, 20:55:32 »
Blahopřeji k sehnání. Sám jich pár mám a zbavovat se jich spíše nehodlám. Jedna je dokonce 2,88MB a asi dvě LS-120 na PATA (jedna z nich je trvale v boxu připojená přes USB bridge od Cypressu, tedy hraje roli klasické USB mechaniky, jakou můžete koupit i dnes, akorát umí navíc i ty 120MB diskety).
Našly by se asi i dvě 5,25" (jedna dokonce v jakémsi "slim" provedení menším než half-height). 8palcovky se mi, bohužel, vyhnuly (tu čest jsem s nimi měl, ale ne jako vlastník).

Re:Sháním 3,5" diskety
« Odpověď #17 kdy: 02. 08. 2023, 13:55:49 »
Předpokládám, že se chcete hrabat v interních FDD mechanikách? Protože externí (USB) jistě stále půjde sehnat (sám jednu mám, dříve se hodila na testování souborových systémů FAT, které se na Windows v tchto případech chovají lehce zajímavě).

Pokud si chce hrát víc do hloubky, tak je USB většinou k ničemu. On totiž běžný řadič s připojenou FDD dokáže zajít i za hranice standardních příkazů. USB nikoli. Je to zmíněno ve výše postovaném blogu, kde jsem na PC vytvařel diskety pro Atari ST. Se správným programem a driverem je možné standardní PC mechaniku přinutit k zápisu jiného formátu disket. USB mechanika tuhle komunikaci směle ignoruje a nezapíše/nepřečte nic.

Nicméně třeba disketami pro Amigu nejde v PC pracovat, to standardní řadič nedokáže ani s donucením. K tomu účelu někdo nabízel speciální řadič FDD určený pro práci s Amiga disketami.

Diskety pre Amigu zapisujem tiež na PC, ale bez špeciálneho radiča. Stačí FDD mechanika pripojená na paralelny port a program ADTWin pre Windows. Úspešnosť závisí od mechaniky a správnej konfirgurácie + stavu konkrétnej diskety, ale na viac pokusov mi to funguje.