Email byl jedna z největších decentralizovaných služeb na světě. Bad actors jsou realitou všehomíra, akce reakce. Služba je mrtvá, pokud ji nikdo nepoužívá. Většina lidí, zejména kvůli jednoduchosti, používá webmail. Na poli webmailu za 20 let zvítězil, a tedy drží klíčky ke vstupní bráně, FAANG. A FAANG vás, malé email operátory, bude stále více tlačit do rohu. Důvodu jsou různé - bad actors rozesílající nevyžádanou poštu, data mining, business kontrola. V nejbližší době nevidím jinou cestu v případě firem, než si objednat email službu od těchto korporátů, a samozřejmě toto má svá úskalí.
Ano, i já osobně jsem viděl, i dnes, spoustu českých IT firmiček, které si provozovaly vlastní email. Neviděl jsem ale žádnou, která by ten email provozovala dobře, kvalitně a funkčně. Standardem byl právě ve firmě chudák, který pořád sem a tam létal a utíkal řešit jeden malý průser za druhým, a nikdy to nešlo vyřešit dlouhodobě kvalitně. Z mého pohledu to nikdy neplnilo business požadavky. Firma si nevážila času takového člověka (a že vůbec jen dnes provozovat nějakým způsobem email je kumšt a práce), a mě osobně bylo líto času toho člověka, protože určitě by šel ten čas investovat lépe ku spokojenosti všech stran.
Nepletl bych si na sebe zbytečně bič.
No, a tak obligátně, pokud je ve firmě nadkritický počet jedinců s prázdnou hlavou, je čas jít o dům dál.