Odpojení bateriového napájení po připojení USB

Odpojení bateriového napájení po připojení USB
« kdy: 20. 08. 2023, 22:03:55 »
Zdravím všechny,
stavím si něco na ESP32, jenž bude napájené tužkovými bateriemi a chtěl bych když k němu připojím USB (kvůli napájení a komunikaci), tak aby se odpojilo bateriové napájení a fungovalo by pouze z USB. Našel jsem tento šváb od TI: https://www.ti.com/product/TPS2112A?qgpn=tps2112a

Jenž vypadá slibně, ale chtěl jsem se zeptat zda někdo s takovým problémem tady už nebojoval a nemá taky nějaké řešení.

Předem díky.
« Poslední změna: 20. 08. 2023, 22:28:02 od Petr Krčmář »

Re:Odpojení bateriového napájení po připojení USB
« Odpověď #1 kdy: 21. 08. 2023, 00:01:48 »
Jaký napětí mají ty baterky? Nestačila by dioda, kdy po připojení (vyššího) napětí z USB by se logicky spotřeba přesunula na to USB?
Jinak já dělal něco (trochu) podobného - při připojení USB nabíjení jsem chtěl vypnout napájené zařízení. Nakonec jsem to vyřešil jedním P-MOSFETem, kdy gate byla připojená na vstupních +5V (a odpůrek na GND, aby v klidu byla na 0V). V okamžiku připojení USB se mosfet rozpojil

Kit

• 708
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 21. 08. 2023, 00:34:49 »
Mohlo by stačit dodávat z těch baterek jen 4,9 V, možná i méně. Připojené USB by dodalo vyšší napětí a baterky by se tím odstavily samy.

mhepp

• 170
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 23. 08. 2023, 10:39:50 »
Osobně pro tyto účely používám modul pro powerbanky a baterku mám lipolku. Pozor, některé moduly přesruší napájení na malý okamžik při připojení napájení přes USB. Výhoda je stabilních 5V na výstupu.

Pokud by napětí mohlo kolísat při vybíjení baterky, tak bych použil obyčejný nabíjecí modul pro lipol/liion baterku. Nejlépe s ochranou proti pod/pře-bití. Toto používám u domácí meteostanice (taky s esp32) se starými články 18650 z ntb baterek a senzor mi na jedno nabití vydrží přes půl roku.

r23

« Odpověď #4 kdy: 23. 08. 2023, 14:43:41 »
Stačí na to několik tranzistorů a dioda a několik odporů. Dvojička P-FETů k odpojení baterie, a dvě N-ka - jedno sepnuté napětím z konektoru, druhé k inverzi.

jjrsk

• 628
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 24. 08. 2023, 13:45:05 »
Mohlo by stačit dodávat z těch baterek jen 4,9 V, možná i méně. Připojené USB by dodalo vyšší napětí a baterky by se tím odstavily samy.

Nebylo by lepsi nedavat rady o vecech, kterym nerozumis?

Proud se VZDY ve 100% pripadu rozlozi. A podobne "reseni" by vedlo tak maximalne k tomu, ze specielne pokud jde o baterie, nikoli AKU, doslo by drive nebo pozdeji k jejich spektakularni destrukci s ohnivymi efekty.

Zadne odpojeni baterek vyssim napetim jednoduse nefunguje, douc se zaklady fyziky.

S tranzistory a dalsimi elektronickymi prvky muze byt problem v tom, ze na nich je ubytek napeti. Coz vadit muze a taky nemusi, v zavislosi na zbytku obvodu.

« Odpověď #6 kdy: 25. 08. 2023, 15:59:51 »
Zdravím, děkuji za odpovědi, uvědomil jsem si že jsem omylem vynechal při založení téma nějaké parametry,
nicméně asi prozatím půjdu cestou s P-Mosfetem. Někdo tu radil ohledně použití akumulátorů, nicméně co jsem špatně specifikoval, chci pro tohle zařízení použít regulérní tužkové baterie, protože tu zařízení bude v hůř dostupných místech a je lehčí ty baterky prostě vyměnit.

Půjdu asi tohle cestou, nicméně místo regulární diody použiji asi Schottkyho diodu kvůli menšímu úbytku napětí.

Nicméně na tom musím dořešit ještě nějaké věci, tak možná se moje použití změní. Pro případně zájemce dám vědět.  :D

r23

« Odpověď #7 kdy: 27. 08. 2023, 01:54:43 »
Zdravím, děkuji za odpovědi, uvědomil jsem si že jsem omylem vynechal při založení téma nějaké parametry,
nicméně asi prozatím půjdu cestou s P-Mosfetem. Někdo tu radil ohledně použití akumulátorů, nicméně co jsem špatně specifikoval, chci pro tohle zařízení použít regulérní tužkové baterie, protože tu zařízení bude v hůř dostupných místech a je lehčí ty baterky prostě vyměnit.

Půjdu asi tohle cestou, nicméně místo regulární diody použiji asi Schottkyho diodu kvůli menšímu úbytku napětí.

Nicméně na tom musím dořešit ještě nějaké věci, tak možná se moje použití změní. Pro případně zájemce dám vědět.  :D

Tohle nebude fungovat. Ten tranzistor má v sobě parazitní diodu, takže ta ti i při zavřeném zpátky povede. Musíš tam dát 2 proti sobě.

RDa

• 2 825
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 27. 08. 2023, 09:25:20 »
Našel jsem tento šváb od TI: https://www.ti.com/product/TPS2112A?qgpn=tps2112a

Pouzil bych jednoduse toho svaba pokud nevis co delas.

« Odpověď #9 kdy: 31. 08. 2023, 12:29:00 »
Čo tak to urobiť "hardvérovo"? Z USB portu prerušiť +5V vodič. Zariadenie teda stále pôjde na baterky ale keďže bude mať s počítačom spoločnú zem, tak budú môcť spolu komunikovať. Len nápad, myslím, že by to fungovať mohlo, ale je možné, že niečo prehliadam.