Hned první větu dotazu si přečti znovu. Hap Lite (RB941-2nD jedno jádro 650Mhz, 32MB ram) na připojení 20/2 fungoval jakou router, VPN, i switch. Na občasné vzdálené připojení do LAN když nemáte veřejnou IP super dříč za pakatel bez výpalného pro operátora. Wifi řešeno samostatným AP. Takhle provozováno 8 měsíců bez jediného zádrhelu.
Rozepíšu to spíše už jen pro zajímavost
Po zrychlení na 50/5 již nestačil (hap lite) a má "Out of Memory" (pochopitelně už to nezvládá), tak jsem pořídil Hap AX2 v domnění že zruším AP a všechno bude už jen na něm (ODU->Hap AX2-> všechny zařízení). Je to podstata toho zařízení jako domácí univerzální combo.
Zde nastal problém kdy skrze Wifi se zařízení odmítla připojit do WLAN Hap AX2 (klima a kamery), mobil to vzal v pohodě a fungoval. Vycházel jsem z Quicksetu takže žádný config ani script nahraný nebyl podle kterého bych dával chybu nastavení. Byla to metoda zapni zařízení, zadej heslo wifi a ověř funkčnost než začnu nastavovat. Z fór mikrotiku i jiných jsem zjistil že tento problém trápil více lidí tak jsem našel konečně nastavení kdy se klima připojila a byla vidět v leases.
Zapnul jsem data na mobilu a spustil cloudovou apku klimatizace, nešlo se vzdáleně připojit přes cloud. Smazal jsem celý firewall a nechal pouze fasttrack. Stále nic, cloudem se nepřipojím. Wifi kamery nikdy nenalezly wifi síť, všechno bylo na WPA2. Celou dobu fungoval LAN ihned po zapnutí. Kamery co jsou přes ethernet skrze svou cloudovou apku fungovali okamžitě, PC také. Pak jsem dal reset (default config) a zkusil znovu, to samé LAN v poho, wifi ne až na mobil který frčel tak jak při prvním pokusu. HAP ax 2 jsem vrátil.
Chtěl jsem tedy zachovat Hap lite jako Wireguard server pro projení dvou LAN a použít současný tp-link jako router do podoby: ODU -> AX 20 (router + AP) -> Wireguard LAN<->LAN (PC a DVR by bylo zapojeno do TP-linku)
Navrhnuté řešení - Hairpin NAT se mi zdálo jako dobré řešení, bohužel podle stránek tp-link poslední verze firmware obsahuje chybu kdy to nejde nebo alespoň to není spolehlivé. Potvrzeno od více uživatelů.
Proto jsem se rozhodl celý tento návrh zrušit jelikož je vysoké riziko nespolehlivosti i kdybych to nakonec dal do kupy na starším firmware.
Hap AX2 a jeho vysoká cena bez funkce Wi-Fi která by byla kompletně vypnutá postrádá smysl na lince 50/5.
to Don.j: Chápu přesně, nechci vyhazovat peníze za zařízení které spadá do kategorie Hap ale nefunguje jak má i když je výborně vybavené. Když to nešlo chtěl jsem změnit účel zařízení hap lite bez nutnosti utrácet. Také se nezadařilo.
Žádný trabant, Naopak! Hap lite se ukázal jako extrémně schopné zařízení které se svým 1 jádrem a 32 ram zvládlo upgrade až na verzi 7.10, utáhlo wireguard, dhcp pro 11 zařízení a switch pro 3 na lince 20/2. Za mě sloužil dlouho a blaze.
Komu funguje Hap AX2 na první dobrou tak mu to přeju, mě to nešlo, tupé AP od tp-linku funguje hned a dodnes bez jediného výpadku. Možná to dělala Wifiwave 2 ale už jsem to dál neřešil.
To ja.: Žádny vlastní config nebyl, šel jsem z výchozího nastavení v quicksetu tak abych si ověřil že je všechno OK a pak bych jen nakopíroval scripty z původního exportu, k tomu ale nikdy nedošlo.
Zatím to nechám být a spíše koupím novou venkovní 5G NR jednotku abych sem dostal ještě vyšší rychlost.