Procesor v notebooku moc hřeje

Vita

Re: Procesor v notebooku moc hřeje
« Odpověď #15 kdy: 03. 09. 2011, 10:35:49 »
jaj co bych za to dal...ted hudba a web a jsem na 62 st. Neco narocnejsiho to vyhuli i nad 80, a kdyz bootnu windows a jdu si neco zahrat tak se mi notas po pul hodce vypne bo se teplota dostane ke 100vce. mam hp probook 4510s a ani otevreni a vycisteni vetraku nepomohlo

Trident

« Odpověď #16 kdy: 03. 09. 2011, 11:26:04 »
jaj co bych za to dal...ted hudba a web a jsem na 62 st. Neco narocnejsiho to vyhuli i nad 80, a kdyz bootnu windows a jdu si neco zahrat tak se mi notas po pul hodce vypne bo se teplota dostane ke 100vce. mam hp probook 4510s a ani otevreni a vycisteni vetraku nepomohlo
Reklamace...
Na pracovnim HP Elitebook jsem hodinu kompiloval s make -j5 a pak jsem si pustil x-plane takze jsem proveril procesor i grafiku a v pohode. Ale tohle je low class.
Jak koukam na streva tohohle notasu z webu, tak mu chybi poradny odvod tepla z chipsetu a nema ani poradnou kovovou kostru ktera by mohla teplo poradne rozvest.Pameti jsou mozna chlazeny nafukem coz by mohlo stacit. Vidim tam heatpipe, ale nevidim dost velkych srobu ktere by zajistili poradne primacknuti odvodnych plosek heatpipy na svaby.

KapitánRUM

« Odpověď #17 kdy: 03. 09. 2011, 22:16:59 »
Jakou má mít CPU ideálně teplotu?
35 stupňů IDLE až 45 stupnů v plné zátěži

Co je špatně, pokud nemá?
- senzor teploty funguje špatně (aktualizace bios)
- SW řízení otáček natvrdo
- SW řízení otáček má nastavené podstatně vyšší teploty

Pokud chladič hučí nebo se netočí:
- chladič je zaprášený a nefunguje (řádově >100 případů)
- teplovodivá pasta mezi cpu a chladičem vystárla nebo degradovala (řádově > 50 případů)
- ventilátor se zcela zadrhl (řádově > 20 případů)
- chladič je zoxidovaný a přenos tepla nefunguje podle potřeby (řádově > 10 případů)
- poškozená heatpipe (2 případy)
- posunutý / utržený chladič CPU (někdo s NB třísknul a chladič se odtáhl od cpu)
- problém mozkového modulu uživateel (8-9 případů kdy počítač pokládali na stůl tak, že zespoda něco nasál a zamezilo se přístupu vzduchu)
- problém příliš vlezlého uživatele (jeden člověk nastavil tak restriktivní politiku chlazení, že se CPU pravidelně vypínalo od přehřátí / naštěstí to lze jen na některých typech NB)
atd....

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #18 kdy: 04. 09. 2011, 23:50:19 »
@KapitánRUM nebo patří mezi 4% menšinu :-D Ten počítač pochopitelně :-D

KapitánRUM

« Odpověď #19 kdy: 05. 09. 2011, 00:03:00 »
No, Tigře, to lze zjistit jednoduše, pokud k němu připojíte tuhle myš:
http://www.alza.cz/logitech-g700-gaming-mouse-d184590.htm
a nepostaví se mu anténka od Wifiny, může to být skutečně tak.

Dreit

« Odpověď #20 kdy: 05. 09. 2011, 19:22:37 »
Lenovo Ideapad S10-3
Atom 455

teplota běžně (když nic nedělám) kolem 70°C, max. je asi 75°C.

ivku

« Odpověď #21 kdy: 05. 09. 2011, 20:32:08 »
Lenovo Ideapad s10-3, linux Mint 11 (gnome 64bit)

teplota v klude 57, pri zatazi max. 65

KapitánRUM

« Odpověď #22 kdy: 05. 09. 2011, 22:08:00 »
S10ku tu jednu mám a teplota i v nejtěžší zátěži do 45 stupňů.
Ale možná je v ní slabší Atom než máte vy.

Asi se neobtěžovali dát do nb se silnějším CPU i odpovídající(silnější) chladič.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #23 kdy: 06. 09. 2011, 00:03:02 »
Tak ono u netbooku dost záleží na jeho stáří a hlavně způsobu zacházení ... pokud se ucpou žebra a ventilátor, tak rychleji odejde i teplovodivá pasta a notebook začíná dříve topit, než u někoho, kdo to pravidelně servisuje. Tím nechci zpochybňovat tu možnost silnějšího procesoru a stejného chladiče, bohužel i to je dnes celkem normální praxe ... od Lenova už jedině řadu ThinkPad a z ní jen vybrané modely. Důvodem je i neskutečnej přístup autorizovaného servisu. S něčím tak špatným jsem se dlouho nesetkal. Od řady IdeaPad raději ruce pryč. Možná je kvalitnější, než Acer, či Asus ... ale když se něco porouchá a stroj jede do servisu kurýrem a kurýr Vám jej zase přiveze, tak to není vůbec ideální stav. Hází chybu jeden na druhého a nemusíte vidět notebook i půl roku. IdeaPad už nikdy více, alespoň do doby než Lenovo změní přístup k zákazníkovi. Já osobně si rád popovídám i s technikem, který reklamaci vyřizuje .... v tomto případě nemáte šanci a operátor/ka neví, pokusí se zjistit a zavolá vám ... ale pak je čas mrtvého brouka.

KapitánRUM

« Odpověď #24 kdy: 06. 09. 2011, 07:17:19 »
Čoveče Tigře, máš pravdu.

Je prostě jednodušší připájet na desku jen silnější procík a provozovat ho na horní hranici jeho povolených provozních teplot, než nechat navrhnout a nechat vylisovat nové plasty, aby se dovnitř vešel i větší chladič i fučák.

Což samozřejmě urychlí degradaci teplo-vodivé pasty a i mírné zaprasení nebo oxidace chladiče pak udělají zbytek.

Osobně mám ASUS rád, jejich desky používáme do serverů roky a má to řadu výhod.
Dobrá a vychytaná deska - kterých prodali miliony - může být podstatně stabilnější, než ESOPESO serverová deska od Dellu, kterých prodali pár a kolikrát na nich straší. Ale NB od ASUSu bych si nekoupil. Ještě rezolutnější zákaz má ACER i MSI, názor na tyhle dva výrobce nemůžu veřejně prezentovat.

Už jsem se o tom tady někde rozepisoval.

Ale je to tak, IBM (Lenovo) už dneska není takovou zárukou kvality jako dřív.
HP se myslím taky poněkud zhoršilo.
Přesto HP a Lenovo jsou jedny z mála ,,obecně" DOBRÝCH značek.

aoeaoe

« Odpověď #25 kdy: 06. 09. 2011, 08:22:48 »
Mne sa to drzi v klude 59 stupnov, v peaku 77. Mohol by som to nastavit inak (ze by sa fan tocil tak aby to drzal na 50, 40 stupnov) ale vetracik notebooku v 99 percentach odide skor ako procesor (navyse cpu je na teploty do 80 stupnov stavane, ale aj na konstantnych 100 stupnoch by vydrzalo pravdepodobne par mesiacov).

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #26 kdy: 06. 09. 2011, 09:32:06 »
@KapitánRUM ... no když pomineme značky, které máme rádi a které ne a  budeme se držet puhých parametrů, tak myslím, že je důležité, aby ta mašina neměla moc víkonnou grafiku, protože ta většinou dost hřeje .... odpadá nVidia a ATI a zůstává nám Intel. Tím pádem nám odpadají herní mašiny. Potom je důležité, jak je řešeno chlazení a jaká je kvalita výlisků .... zde odpadají ty všechny papírové mašiny .... no a teprve po tomhle si člověk říká, co ten notebook má vlastně mít, kolik ram, jaký disk atp. U disku je dobře, že jsou SSD, netopí a i tady se dá ušetřit nějaký °C i když stále za veké peníze. No a když má člověk tohle všechno ujasněné, tak zjistí, že žádný podobný model není na trhu a musí ze svých představ slevovat :-D Jo sehnat pořádnej notes není žádná legrace. Bohužel mi přijde, že firmy udělali ze svých zákazníků testery, protože když se něco nepovede, opraví to v další verzi a s opravou aktuální se nezabývají. No je to pochopitelné, je to levnější. Bohužel kvalita celkově klesá .... Jenou se zblázníme z toho všeho nebezpečného odpadu, který produkujeme. Auto (5let), Notebook (3.-5. let) .... tak si říkám, kam, že jsme to pokročili?

xmike1.cz

« Odpověď #27 kdy: 06. 09. 2011, 10:19:53 »
Souhlas s Tigrem, pritelkyne ma Acer, jen ho zapla, za chvili zacal hucet vetrak, hodne topil, rychlost nic moc. Proste jsem ho rozebral, vyndal prachovy koberec (pres 1 cm tloustky, velmi husty) ktery se vytvoril na zebrech a od te doby je tichoucky, rychly, chladny.
Takze nez zacnete vymyslet software, zkontrolujte nejdriv zelezo.

Trident

« Odpověď #28 kdy: 06. 09. 2011, 10:54:05 »
Je marne srovnavat si teploty jednotlivych typu i shodnych,  kdyz i znackovy notas stejneho typu muze mit jiny teplotni design,jinou revizi desky ba dokonce i jine teplotni cidlo. I u znackovych notasu se cinan utne a tak cidlo muze jinak dolehat.

Jenom doplnim - rada Thinkpadu SL jsou po HW i SW strance Ideapady

I notebooky ASUS maji slusny teplotni design a rozhodne bych je na zaklade svych zkusenosti doporucil jako low cost notas. Ten design je prave tak jednoduchy, ze asus cele sasi pouziva zkrz nekolik rad notasu. Kdyz low cost, tak univerzalni overene sasi ktere funguje na co nejvice typech. Chladi dobre a nefuni jako acer, kterej byl schopnej do jednoho notasu nacpat i vetraky dva.

MajklEx

Re:Procesor v notebooku moc hřeje - ZMĚNIT FSB A NÁSOBIČ
« Odpověď #29 kdy: 05. 08. 2016, 18:04:22 »
--------[ EVEREST Ultimate Edition ]------------------------------------------------------------------------------------

Verze                                             EVEREST v5.50.2160 Beta/cz
    Modul benchmarku                                  2.5.292.0
    Domovská stránka                                  http://www.lavalys.com/
    Typ zprávy                                        Asistent zpráv
    Počítač                                           EX-PC
    Vytvořil                                          ex
    Operační systém                                   Microsoft Windows 7 Ultimate 6.1.7600 (Win7 RTM)
    Datum                                             2016-08-05
    Čas                                               18:02

--------[ Přetaktování ]------------------------------------------------------------------------------------------------

Vlastnosti CPU:
      Typ CPU                                           DualCore
      Označení CPU                                      Sandy Bridge
      CPUID: jméno CPU                                  Intel(R) Core(TM) i3-2310M CPU @ 2.10GHz
      CPUID: revize                                     000206A7h

Takt CPU:
      Takt CPU                                          2087.7 MHz  (originál: 2100 MHz)
      Násobič taktu CPU                                 21x
      CPU FSB                                           99.4 MHz  (originál: 133 MHz)

Cache CPU:
      L1 instrukční mezipaměť                           32 KB per core
      L1 datová mezipaměť                               32 KB per core
      L2 mezipaměť                                      256 KB per core  (On-Die, ECC, Full-Speed)
      L3 mezipaměť                                      3 MB  (On-Die, ECC, Full-Speed)

Vlastnosti základní desky:
      ID základní desky                                 <DMI>
      Název základní desky                              Sony VPCEH1M1E
      DIMM1: Kingston ACR16D3LS1KFG/8G                  8 GB DDR3-1600 DDR3 SDRAM  (10-10-10-27 @ 761 MHz)  (9-9-9-24 @ 685 MHz)  (8-8-8-22 @ 609 MHz)  (7-7-7-19 @ 533 MHz)  (6-6-6-16 @ 457 MHz)  (5-5-5-14 @ 380 MHz)
      DIMM3: Nanya NT4GC64B8HG0NS-DI                    4 GB DDR3-1600 DDR3 SDRAM  (10-10-10-27 @ 761 MHz)  (9-9-9-24 @ 685 MHz)  (8-8-8-22 @ 609 MHz)  (7-7-7-19 @ 533 MHz)  (6-6-6-16 @ 457 MHz)  (5-5-5-14 @ 380 MHz)

Vlastnosti BIOSu:
      Datum systémového BIOSu                           04/19/12
      Datum BIOSu grafického adaptéru                   01/19/11
      DMI Verze BIOSu                                   R0200Z9

--------[ Senzory ]-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Vlastnosti senzorů:
      Typ senzoru                                       CPU, HDD
      Typ senzoru GPU                                   Driver  (NV-DRV)

Teploty:
      1. CPU / 1. jádro                                 54 °C  (129 °F)
      1. CPU / 2. jádro                                 53 °C  (127 °F)
      Grafický procesor (GPU)                           49 °C  (120 °F)