Registrátor Freenom má problémy, co dál?

Registrátor Freenom má problémy, co dál?
« kdy: 14. 06. 2023, 12:28:55 »
Registrator freenom (niektorych TLD zdarma) zacina mat problemy, alebo mu problemy robi skor spolocnost Meta. Ja som o tom donedavna nevedel az kym som nekontroloval renew domeny a zistil som, ze skript nefunguje. Chcel som sa prihlasit cez web a zistil som, ze je tam captcha, takze problem je na svete.
Pouzivam TLD Mali (ml) a Tokelau (tk) a to zatial ide. Ale Gabon (ga) su ze vraj zrusene. Tak isto su pozastavene registracie novych domen. Myslim, ze posledny renew presiel normalne asi pred 2 tyzdnami, ale minuly tyzden to uz neslo (kvoli captche).

Zatial to este funguje a renew potrebujem robit priblize o rok. Clovek ale nikdy nevie, ci nezrusia aj ml, tk atd. Preto by som sa rad poobzeral po alternative. V diskusiach odporucaju spocnost namecheap za 1€. Ake su alternativy na slovensku, alebo v cesku. Je nieco slusne na 10 rokov ? Nemusia to byt TLD cz, sk, com ... Vobec mi nejde o koncovku, len nech je to TLD
« Poslední změna: 14. 06. 2023, 12:45:09 od Petr Krčmář »

Re:Registrátor Freenom má problémy, co dál?
« Odpověď #1 kdy: 14. 06. 2023, 12:53:45 »
... renew potrebujem robit priblize o rok .... mi nejde o koncovku, len nech je to TLD

e? Aky to ma usecase? :)

Ak potrebujem aliasy, tak si obsadim domenu "sgerwgergeg.name" a robim si tam subdomeny, ake sa mi zachce.
A ziadne kazdorocne predlovanie hrst aliasov nemusim riesit.

« Odpověď #2 kdy: 14. 06. 2023, 14:29:45 »
Ide o osobnu stranku, ale len pre mna. Nepotrebujem ju specielne zverejnovat kvoli navstevnosti (roboti si ju najdu aj sami)  :P

« Odpověď #3 kdy: 28. 06. 2023, 08:13:18 »
Nasiel som niekolkych "kvazi" lacnych registratorov. Napr. domena EU za 55€ s DPH na 10 rokov je celkom OK.
Kedze hostovat si chcem stranky na vlastnom servery, ale bohuzial moja verejna IPv4 je dynamicka, tak som oslovil niekolkych registratorov ci maju riesenie na moju poziadavku (ci ponukaju skript na update IP).
Traja zo styroch odpovedali negativne a jeden odpovedal, ze v ponuke maju ANAME (Alias Name). Nevedel som co je aname, ale po googleni som zistil, ze by to moj problem vyriesilo (musim vsak pouzit nejaky free ddns, ktory chceckuje moju IP na routery a ako aname pouzit tu ddns).
BTW ja som sa pytal registratorov vyslovne na skript a odpisali mi, ze tuto moznost neponukaju, ale mozno ich nenapadlo aname a maju to tiez v ponuke.
Mam este nejake podotazky. Je jedno u koho  si registrujem domenu ?
Dnes asi nemoze registrovat domeny kde-kto.
Cenove rozdiely su u roznych registratorov rozne. Cize clovek hlada najlacnejsiu moznost.
Dolezite asi je, aby DNS servery boli rychle a s co najmensim poctom vypadkov (ako to  zistit, vydava prevadzkovatel nejake reporty ?).
Co sa stane ak kupim domenu na 10 rokov a registrator po urcitom case skrachuje, alebo ukonci svoju cinnost ?

McFly

• 613
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 28. 06. 2023, 08:54:39 »
Čas od času se dá doména EU koupit na 10 let za pakatel. Já u Wedosu už dvakrát tuto akci využil a jednou koupil EU doménu za cca 350,- Kč a podruhé za 326,- Kč. To není špatné. ;)

« Odpověď #5 kdy: 28. 06. 2023, 09:06:09 »
Co znamena cas od casu. Prave dnes chcu na wedose za eu na 10 rokov cez 2069 Kc (s dph).

McFly

• 613
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 28. 06. 2023, 09:18:32 »
Jedná se vždy o časově omezenou akci a obvykle tuto nabídku mají všichni registrátoři, nejen Wedos. https://www.google.com/search?q=eu+dom%C3%A9na+na+10+let

Kdy ale bude další, to bohužel netuším a možná to neví ani registrátoři sami, protože hybatelem věcí je asi zřejmě sám EURid. :)

« Odpověď #7 kdy: 28. 06. 2023, 09:46:45 »
Naposledy to bylo 2 roky zpátky tuším v rámci 15. výročí eurid, takže bych to čekal zase někdy v 2026.

McFly

• 613
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 28. 06. 2023, 09:59:49 »
Já mám takový pocit, že to bylo v roce 2016, 2018, 2019, 2020 a 2021. ;-) Jestli to bylo v roce 2022 nebo 2023 jsem nepostřehl... Sám jsem koupil v roce 2020, v září a v prosinci.

dzavy

« Odpověď #9 kdy: 30. 06. 2023, 15:41:34 »
DNS hosting včetně podpory dynamických záznamů nabízí zadarmo dns.he.net.

« Odpověď #10 kdy: 24. 07. 2023, 17:04:30 »
Ma niekto skusenosti s cloudflare ?
Tam maju tiez celkom lacne domeny (na 10 rokov za 30€), ale ze vraj maju nejaky zly dns a je treba pouzit iny, alebo vlastny.

David

• 156
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 24. 07. 2023, 20:22:02 »
Ma niekto skusenosti s cloudflare ?
Tam maju tiez celkom lacne domeny (na 10 rokov za 30€), ale ze vraj maju nejaky zly dns a je treba pouzit iny, alebo vlastny.
Cloudflare DNSka je top, nevím, proč by se neměla použít. A je zadarmo.