Jaká ale bude podpora u náhodného switche? Kdoví a v tom je právě ten problém.
Já bych tipnul, že to půjde. Pokud SFP modul v SPD EEPROM nabízí SERDES na některé z rychlostí, které switch podporuje. Nejlevnější switche od značek jako je D-Link (a mnohé noname průmyslové) nejsou nijak vybíravé na značku a model transceiveru, a v těch to nejspíš pojede. Stejně jako noname gigové optické SFP transceivery za dvě stovky.
Vemte nejlevnější noname optický gigový transceiver co máte, nebo optický 10gigový, a vražte ho do uvažovaného switche. Chodí?
Marvell 88X3310
-- koukám na něj, ten je vážně hustej.
V dostupném "data briefu" je zmíněno SGMII i SERDES pro užitečná data, a
MDIO pro přístup ke konfiguraci = MII registrům. Není tam pinout ani popis registrů, takže těžko říct, jestli to umí I2C nativně. Pokud ne, dá se I2C MSA SPD "EEPROM" + relay MDIO over I2C zařídit externím maličkým MCU. Pokud by nebylo potřeba DDM, tak mohou být MSA data uložená v samostatné klasické sériové I2C NOR flashce (24C02 nebo tak něco).
Zkouším to na linux stroji (redhat 8, kernel 5.14.0). Vypadá to, že exportuje v serdes typ linky, při připojení 100M (využil jsem mikrotik mAP) to vrací SGMII. Při připojení 10G (na druhé straně je nějaká Aruba) to vrací 10GBASE-KR, interface v linuxu zobrazuje správnou rychlost. Jde si s tím také hrát přes ethtool --set-phy-tunable. Očividně linux má podporu.
Co je v tom Linuxu za síťovku? Když jsem se v tom před časem nimral, tak drivery pro Broadcom MAC (tuším tg3) pracovaly s MII PHY pomocí hezky odděleného "phy subsystému" (hrst specifických driverů pro MII PHY čipy), kdežto driver Intel "igb" (MAC) měl pouze interní podporu asi tří starých PHY čipů s MII (převážně starý 10/100/1000 metalický Marvell).
PHY čipy s MII rozhraním jsem viděl Marvell nebo Broadcom, ale asi jsou i další. Bohužel dokumentace PHY čipů na úroveň MII registrů zřejmě často není veřejně dostupná. Narazil jsem třeba na SFP s čipem Broadcom, který v té době Broadcom ani veřejně nezmiňoval.
Což je z hlediska psaní a údržby driverů dost rozdíl proti čipům "MAC+PHY all in one", ke kterým je dokumentace a leze z nich rovnou tupý SERDES nebo 10/100/1000 metalika.
Pozn.:
10GBASE-KR je podle mého prakticky holý SERDES na dvou metalických párech, jinak shodný s 10GBASE optikou.
SERDES je už hotový bitstream užitečných dat, který má svou jmenovitou rychlost. Full duplex, jeden kanál sem, druhý kanál tam. SERDES nese fakt jenom ethernetový payload, nenese žádný inband dorozumívací "režijní kanál" multiplexovaný mezi užitečnými daty. SERDES je už téměř hotová fyzická vrstva - jenom blikat laserem do optického vlákna.
Nějakou režijní inteligenci navíc (=MDIO) má MII a jeho početné potomstvo, což je původně propoj mezi MAC a PHY.
SERDES vs. SGMII/XGMII mohou být podporovány jako dva alternativní styly framingu na sdílených dvou párech (čtyřech pinech) čipů MAC a PHY.