Snažil jsem se propojit dvě LAN abych mohl přistupovat ke vzdálené síti.
Podle návodu jsem si říkal to vypadá relativně jednoduše a nastavil vše tak jak je uvedeno v návodu. Na mikrotiku jsem postupoval podle
https://www.youtube.com/watch?v=QOGiMDSv3nE , pak
https://www.youtube.com/watch?v=pv10UCgG0yQ a pak jsem spadnul do této králičí nory tak hluboko že jsem to vzdal a musím se zeptat co teď.
1) Lze vůbec takto VPN provozovat?
Na straně A) je tplink MR200 připojený skrze LTE připojení, operátor O2, nemá veřejnou ani statickou IP
na straně B) je mikrotik připojený na terminátor (vlan) skrze PPPoE dsl, operátor 365internet, má statickou a věřejnou IPv4
Je zde třeba nějaké omezení ze strany operátorů které to znemožňuje?
2) Je tplink MR200 vůbec schopen poskytovat VPN?
Jestli není například firmware od O2 nějak upravený a VPN tak nelze správně vytvořit?
3) Je toto řešení vhodné?
Potřebuji se připojit na druhou síť abych mohl restartovat router, přenastavit kamery, resetovat klimatizaci atd. nemusí být propojená tak aby se permanetně viděli ale potřebuji aspoň aby PC nebo mobil se dokázal připojit a udělat výše uvedené tak aby se zařízení myslela že jsou v lokální síti jelikož mobilní aplikace jedou skrze servery výrobce a někdy se rozhodou bezdůvodně nefugovat. Bez restartu zařízení (restart v nastavení zařízení) nebo někdy i sítě (restart routeru) nejsou schopny obnovit svůj normální provoz. Nutné zmínit že VPN musí automaticky navázat komunikaci po restartu/výpadku proudu.
Moje myšlenka byla taková, že na straně B) je veřejná a pevná IP, zde se udělá VPN server, k tomuto serveru je permanentě připojená síť A) která je nastavená podle návodu na začátku. Pomocí PC nebo mobilu se připojím na tento VPN server a udělám potřebné změny v síti A). Nejde mi o sdílený provoz dvou sítí vzhledem k NAT peklu ale připojit zařízení PC/mobil, udělat úpravy, odpojit a pokračuji v síti ke které jsem připojen (práce, kavárna, atd.).
Pokud je zde nějaké řešení které je jednoduší a efektivní rád jej implementuji ale formu Teamviewer nebo obdobu nechci. Děkuji za názory