ZFS doplnenie 1TB diskov do mirroru

ZFS doplnenie 1TB diskov do mirroru
« kdy: 27. 04. 2023, 21:50:46 »
Dobrý večer,

pár týždňov dozadu som si ku podnikaniu nainštaloval FreeBSD + KDE Plasma ako GUI  (keďže som ho už v minulosti používal a z Unixov ho poznám lepšie ako Linux) zvolil som FS ZFS, aby som si mohol robiť snapshoty keby som náhodou niečo pokazil.

ZFS som zvolil mirror pozostávajúci z dvoch fyzických 250GB SSD.

Lenže mám 64GB RAM takže som zvolil aj 64GB swap. Aj normálny FS aj swap som zašifroval.

No teraz som si uvedomil že na rok 2023 je to dosť málo miesta FreeBSD appky síce bežne nežerú tolko ako tie vo Windows. Ale keď aj BluRay film má 30 - 60GB a bežná hra má cca 50G(hry tam moc nejdú hovorím to len ako príklad). Chcel by som to miesto rozšíriť.

Len ako na to? Nechcem vytvárať novú volume, ale tie existujúce rozšíriť o 1TB. Keby som dokúpil 2 x 1TB SSD a pridal ich do poolu pojde mi to bez problémov? Proste 2 disky 1 volume resp v mirrore 4 disky 1 volume 2 x (1 SSD 250GB + 1 TB SSD). Alebo ma čakajú nejaké problémy?

Re:ZFS doplnenie 1TB diskov do mirroru
« Odpověď #1 kdy: 28. 04. 2023, 07:23:40 »
Dat prvni 250G SSD jako offline (pro jistotu), nahradit 1TB diskem, dat online (resp. replace), pockat na rebuild a obdobne to udelat i tim druhy mensim diskem. Jelikoz jsou to SSD, rebuild probehne rychle.

jjrsk

• 784
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 28. 04. 2023, 09:04:23 »
Pokud vim, ZFS je zastance toho odlschool pristupu, takze potrebujes pridat raidgrupu (tzn jak pises nejmin 2 disky) a melo pak by melo jit o tu grupu rozsirit volume. Narozdil od btrfs, kde muzes pridavat jednotlivy disky.

A pokud se nic nepodela, tak te problemy necekaji, coz plati zcela vseobecne a zcela vzdy ;D.

« Odpověď #3 kdy: 28. 04. 2023, 20:51:32 »
Tak hlavně je třeba zmínit, ať nepřidává do poolu hned dva disky jako mirror, protože jen jednoduchým přidáním, může docílit taky toho, že se mu to roztáhne na stripped pole, které bude přes dva mirrory.

U ZFS máš totiž smolíka, když chceš pool zmenšit, neuděláš to. Jedině odlejt data jinam a vytvořit úplně novej pool.