Jak taru určit cílovou složku do které se má archiv rozbalit?

Zkouším tento příkaz
Kód: [Vybrat]
tar fvJx palemoon-32.0.1.linux-x86_64-gtk3.tar.xz palemoon-32
Kde palemoon-32 měl být název adresáře, do kterého se má archiv rozbalit. Protože úplně přesně nevím co přesně je v archivu a nechci skončit v situaci kdy se tuna souborů vybalí mezi ostatní soubory. Tento příkaz však hledá palemoon-32 v archivu.

Pozn. Toto zkouším na Mintu Fxce (myslím 20.3).

Re:Jak taru určit cílovou složku do které se má archiv rozbalit?
« Odpověď #1 kdy: 18. 03. 2023, 19:33:54 »
Udělejte předem cd do cílového adresáře.

Jo a jestli se chcete podívat, co je uvnitř, aniž byste to rozbalil, tak namísto x použijte t .
« Poslední změna: 18. 03. 2023, 19:35:42 od František Ryšánek »

« Odpověď #2 kdy: 18. 03. 2023, 19:39:12 »
Vámi hledaný přikaz je

tar fvJx palemoon-32.0.1.linux-x86_64-gtk3.tar.xz -C /cesta/k/palemoon-32
pokud cílová složka neexistuje tak ji předtím vytvořte

mkdir -p /cesta/k/palemoon-32
Překvapuje mě, že pro Vás není snažší metoda, použití jakýkoliv vyhledávač a hledat něco jako "tar target directory" pro výsledky v angličtině nebo "tar cílový adresář" pro výsledky v češtině. 

« Odpověď #3 kdy: 18. 03. 2023, 19:46:14 »
Překvapuje mě, že pro Vás není snažší metoda, použití jakýkoliv vyhledávač a hledat něco jako "tar target directory" pro výsledky v angličtině nebo "tar cílový adresář" pro výsledky v češtině.

Já nevím proč vás to překvapuje, hledal jsem v nápovědě a man tar pipe grep -i target a nenašlo nic užitečného

Takže takto? Ten adresář palemoon už uvnitř existuje
sudo tar fvJx palemoon-32.0.1.linux-x86_64-gtk3.tar.xz -C /opt
díky

« Odpověď #4 kdy: 18. 03. 2023, 21:16:06 »
Mimochodem... GNU tar by default konvertuje při pakování absolutní cesty na relativní.
Tzn i pokud při pakování zadáte cestu jako absolutní (z kořene VFS) tak uvnitř tarballu skončí jako relativní.
Ale zřejmě se to dá při pakování overridnout.
A údajně tar s jiným rodokmenem (než GNU) tuto konverzi by default nedělá...

Tzn. souhlas, pokud máte tarball, o kterém nevíte, jak vznikl, je obezřetnost na místě.

« Odpověď #5 kdy: 19. 03. 2023, 00:13:13 »
Já nevím proč vás to překvapuje, hledal jsem v nápovědě a man tar pipe grep -i target a nenašlo nic užitečného
Hledat grepem v manuálové stránce jedno jediné slovo není dobrý nápad. Pravděpodobnost, že se trefíte do toho správného slova, je dost nízká. Manuálová stránka tar není tak dlouhá, abyste si nemohl projít všechny volby, které tar nabízí. Aspoň byste získal povědomí o tom, co tar umí, a příště byste už měl lepší představu, co od něj můžete chtít.

« Odpověď #6 kdy: 19. 03. 2023, 08:10:52 »
K tomu se hodí znát utilitu dtrx (do the right extraction), která sama poużije správý nástroj k rozbalení a hlídá existenci jednoho adresáře v kořeni archivu. Pokud neexistuje, tak ho utilita sama vytvoří a rozbalí archiv do něj.

« Odpověď #7 kdy: 19. 03. 2023, 11:21:34 »
Hledat grepem v manuálové stránce jedno jediné slovo není dobrý nápad. Pravděpodobnost, že se trefíte do toho správného slova, je dost nízká. Manuálová stránka tar není tak dlouhá, abyste si nemohl projít všechny volby, které tar nabízí. Aspoň byste získal povědomí o tom, co tar umí, a příště byste už měl lepší představu, co od něj můžete chtít.

Spíš jsem si měl pečlivěji projít svoje papírové poznámky (staré mnoho let). Zjistil jsem že -C cíl tam mám napsáno. Nejprve je začít od toho co jsem kdysi uměl a pak teprve přidávat další věci.

Mimochodem nejde tu na rootu zapnout tmavý vzhled (černé pozadí a bílý text)? Zrovna píšu z prohlížeče Palemoon a tam nejde nainstalovat addon Dark Reader, který běžně používám na čtení.