Mint odmítá připojit disk s Win 8.1

Mint odmítá připojit disk s Win 8.1
« kdy: 25. 03. 2023, 13:07:52 »
Jde mi o připojení do FS ext4 dvou oddílů téhož disku ze kterého bootuju Win 8.1. Takže je připojen systémový oddíl C:, pak programy P: . Oddíly INSTALL a FILMY jsou odpojeny. Podle návodu jsem vypnul hybernaci a fast boot.

A přesto snažím se připojit v Mint 20 k těm dvou oddílům a nejde to:

Kód: [Vybrat]
user@user-vm:/media/user$ sudo umount IN*
[sudo] heslo pro user:     
user@user-vm:/media/user$ sudo mount IN*
Metadata kept in Windows cache, refused to mount.
Falling back to read-only mount because the NTFS partition is in an
unsafe state. Please resume and shutdown Windows fully (no hibernation
or fast restarting.)
Could not mount read-write, trying read-only

Windows vypnout nemůžu, když na něm běží VMWare a linux. Ale nechápu ty obavy. Není možné aby ten oddíl či disk či systém šel do hybernace a zároveň by se linux pokoušel o zápis na tentýž disk. Ve Windows XP jsem to pro jistotu odpojil, ale ten Win XP přece nejede. Jen upozorňuji, že na troly už nereaguju.

Pevné disky jsou nastaveny aby se nevypínaly. Spánek nikdy. Uzamknutí jsem vypnul PC a tlačítko napájení jsem nastavil neprovádět žádnou akci.

K výše zmíněným dvěma akcím, ty jsem teď nastavoval nově a píše to následují:

user@user-vm:/media/user$ sudo umount IN*
user@user-vm:/media/user$ sudo mount IN*
or fast restarting.)
« Poslední změna: 25. 03. 2023, 13:26:24 od Petr Krčmář »

/etc/fstab
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
# /dev/sdc3 FILMY BETA
UUID="B6B8C07BB8C03C1D"         /media/user/FILMY_BETA       ntfs       uid=1000,gid=1000,sync,auto,rw,dmask=027,fmask=137

# /dev/sdc6 INSTALL BETA
UUID="0296CF7796CF69AD"         /media/user/INSTALL_BETA       ntfs       uid=1000,gid=1000,sync,auto,rw,dmask=027,fmask=137

Re:Mint odmítá připojit disk s Win 8.1
« Odpověď #2 kdy: 25. 03. 2023, 13:32:11 »
Ta hláška znamená, že daný souborový systém je v nekonzistentním stavu, protože nebyl slušně odpojen. Obvykle je to znamená, že je někde uspaný nějaký operační systém, který ten disk nepřestal používat.

Obavy jsou přirozené, protože to znamená, že ten uspaný systém může mít data v keši a po probuzení je bude zapisovat. Pokud by se mezi tím souborový systém změnil, mohlo by to znamenat kolizi a ztrátu dat.

Proto je potřeba ten disk v původním systému odpojit nebo systém vypnout (ne hibernovat). Pak bude souborový systém kompletně zapsaný a uvolněný pro připojení někým dalším.

« Odpověď #3 kdy: 25. 03. 2023, 14:30:16 »
Ta hláška znamená, že daný souborový systém je v nekonzistentním stavu, protože nebyl slušně odpojen.

Děkuji. Existuje nějaký log, ze kterého bych mohl vyčíst jak, kdy a jakým systémem byl disk vypnut či se vypnutí nepovedlo?

« Odpověď #4 kdy: 25. 03. 2023, 15:28:40 »
Ve windows eventlog

« Odpověď #5 kdy: 25. 03. 2023, 18:12:06 »
Myslím, že chyba byla v ovladačích VMWare Tools, celé se to nějak porouchalo když se nepovedlo obnovit pozastavený stav VM. Ubral jsem množství paměti na cca 6GB z 8GB RAM. Přeinstaloval Mint. Poté se ještě objevovala tato chyba
https://askubuntu.com/questions/1248171/unable-to-login-in-error-tmp-mountroot-fail-hooks-d-scripts-init-premount-lvm

Kterou jsem vyřešil následovně. Nejprve jsem zakomentoval ten oddíl co se nechtěl připojit a pomocí blkid jsem zjistil, že není v seznamu zařízení /dev/sda*. Pak jsem virtuální disk odebral a nově vložil oba oddíly, které jsem chtěl připojit. Pak spustil VM, odkomentovat zakomentovaný řádek fstab a nakonec restart. To bootovalo a připojilo správně. Akorád nevím proč se snaží spouštět skript /tmp ... nějaký háček pro připojení. Ale už to negeneruje fail v boot.log .

« Odpověď #6 kdy: 26. 03. 2023, 12:12:16 »
Ta hláška znamená, že daný souborový systém je v nekonzistentním stavu, protože nebyl slušně odpojen. Obvykle je to znamená, že je někde uspaný nějaký operační systém, který ten disk nepřestal používat.

Ještě vás prosím o radu. Mám dva disky. Windows XP na sata HDD disku "alfa". Záložní disk s Windows 8.1 je na sata HDD "beta". Když ve Windows XP zakážu diskovou cache a následně zakážu používat disk beta, neměl by tedy linux následně spuštěný pod Windows 8.1 (pod stejným PC :) vidět ty dva konkrétní oddíly, které řeším že mají uzavřenou diskovou cache? Protože mě to psalo hlášku:

or fast restarting.)

Jenže při vypnutí Win XP by ta cache měla být "uzavřená" (žádné meta data na straně Win XP). A jelikož jsem včera nechal ty oddíly zkontrolovat chkdsk a nic nepomohlo tak se to nevyřešilo. Při ukončování XP byla hláška že explorer.exe se nemúže ukončit. Bylo třeba ukončit zavřít ručně. A když ne, tak by nešlo vypnout napájení. Tedy je otázka zda byl OS správně vypnut. Dále jsem zkoušel nastartovat XP v diagnostickém režimu nebo nouzovém stavu, to se nepovedlo. Někde na modré obrazovce graf. rozhraní se to přerušilo - možná na něco čekal. Pak jsem najel do poslední známé funkční konfigurace a pak vypnul PC normálně bez problémů. Pak najel do W 8.1 spustil linux a jeden z těch oddílů už připojit šel. Čili teď je připojen pro zápis. Ten druhý ne. Pokud bych ho zkontroloval chkdsk změní se něco? To tu cache neuzavře přece? Jak vynutit to uzavření? To nejde udělat z Windows 8.1?

Ještě takhle to řeknu: Windows 8.1 nevidí s disky žádný problém. To jen Windows XP když ho spoustím chce dělat ten chkdsk. Ale projetí neřeší problém, protože se to opakuje po skoro každém vypnutí PC. Jde asi o 5 oddílů. Tak to asi je problém toho Windows XP.

A taky zvažte toto:
Jakto že W 8.1 nemá problém s připojením těch disků pro zápis, ale linux jo? A jakto, že stejné distro pod Windows XP (disk "alfa") nemá problém ty oddíly pro zápis připojit? W8.1 tedy disponuje programovým vybavením, které umí tyto stavy vyřešit, a linux ne? Stejný linux, kterému nevadí na Win XP, že oddíly nebyly zkontrolovány nástrojem chkdsk.