Notebook s ISO klávesnicou

Notebook s ISO klávesnicou
« kdy: 28. 02. 2023, 12:04:53 »
Ahojte,

mám síce funkčný notebook, okrem vrčiaceho ventilátora. Neviem nájsť náhradný ventilátor v rozumnom čase a cene. Takže asi pôjdem do nového notebooku.

Lenže ako pozerám, všetky notebooky s dobrou fotkou majú ANSI klávesnicu. V popisoch produktov a vo vyhľadávacích parametroch sa neuvádza ISO/ANSI.

Čo to je za módu? Existujú vôbec ešte notebooky s jediným správnym rozložením - ISO? Musím ísť do bazárových kusov? Existuje nejaký eshop, kde si to viem vyfiltrovať?
« Poslední změna: 28. 02. 2023, 14:55:28 od Petr Krčmář »

Re:notebook s iso klávesnicou
« Odpověď #1 kdy: 28. 02. 2023, 12:27:45 »
s jediným správnym rozložením - ISO

[citation needed]

Je to osobní preference, evidentně menšinová. Už moc v módě nebývají, protože to reálně existovalo jen v pár zemích EU, UK, hřebík do rakve tomu dal ANSI-only Apple, který všichni kopírují.

A teď k odpovědi, kouknul bych se na dodavatele náhradních dílů pro notebooky, obvykle je-li k dispozici náhradní klávesnice, tak bude v obou variantách, a podle tohoto bych pak vybíral notebook. Případně můžete oslovit dodavatele, jiný layout může existovat ale ne v běžné nabídce. V laické řeči se jim říká "s vysokým enterem" (nebo dvouřádkovým, atp.), toto taky můžete hledat.

k3dAR

• 3 013
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
Re:notebook s iso klávesnicou
« Odpověď #2 kdy: 28. 02. 2023, 12:35:11 »
a taky si dej pozor, zda u produktu nekoukas na foto anglicke klavesnice (ANSI), s tim ze nb se dodava s ceskou ISO ;-)

Re:Notebook s ISO klávesnicou
« Odpověď #3 kdy: 01. 03. 2023, 12:54:30 »
Notebooky s parozložením jsou už delší dobu mor, stejně jako defaultní Fn klávesy místo F1-F12 kláves (to jde naštěstí často přehodit na normál, ale vidím trend, že to většina lidí nechá, jak to je, a jednoho krásného dne se řekne, že to lidem vyhovuje a přehodit to nepůjde, klasická salámovka). Je třeba na to dávat hodně majzla. Já si na doma na hraní koupil Lenovo Legion 5 Pro (16ACH6H), ten to má ještě docela blízko normálu vč. numpadu (byť třeba chybí kontextová klávesa, naštěstí moc nepotřebuju a když, tak nahrazuju Shift+F10). Ale když třeba vidím tohle (PrtScr, PageDn/Up, Home/End, závorky) nebo tohle (stěsnaný numpad, jeho Enter, pozice Fn a absence samostatných PgDn/PgUp/Home/End) nebo tohle (podobná hrůza na numpadu), tak se mi otvírá kladivo v kapse.

Obecně nemám rád na alfanumerické části jednořádkový Enter (nejradši mám „L vzhůru nohama“), upozadění F1-F12 kláves, prakticky nesnesu absenci numpadu a když už je, tak jeho zmršení. Irituje mě absence PgUp/Dn, Home/End, Insert/Delete a jejich všelijaké přesuny na nesmyslná místa a vyloženě teču, když někdo zastrčí mezi klávesy Power tlačítko. Jstem stará škola odchovaná ještě na pětikolíkových Chiconkách a v práci mám k notebooku připojenou Logitech K270.

mark42

• 128
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 01. 03. 2023, 14:51:42 »
Jediny sposob, ako to naozaj s istotou vies zistit, je pozriet si notebooky niekde na predajni, kde ich vystavuju v slovenskej verzii. Fotografie u vacsiny eshopov su prebrane od vyrobcu, teda s americkou klavesnicou.
Ja som naposledy prebehol Datart, Nay, Alzu a nasledne objednal cez internet, aby som v pripade ze klavesnica bude ina ako vystavena, este mohol notebook vratit.

« Odpověď #5 kdy: 01. 03. 2023, 16:04:15 »
Citace
hřebík do rakve tomu dal ANSI-only Apple, který všichni kopírují.
Podle toho obrázku rozložení používá Apple modifikovanou ISO variantu a ne ANSI (modifikovanou, protože spodní řada je Fn-Control-Option-Command, zatímco ISO na obrázku má Ctrl-Fn-Os-Alt).

« Odpověď #6 kdy: 01. 03. 2023, 21:03:23 »
Já na klávesnici řeším hlavně dvouřádkový enter, se zbytkem nemám problém si zvyknout a protože česko je specifický trh s fetishem na jednořádkový entery, tak už si nějaký rok vozím počítače ze zahraničí.

Dokonce jednoho Macbooka jsem pořizoval na letišti v tranzitu, protože navzdory místu to bylo za super cenu. Jen zrovna ty Macbooky ví z kterého trhu jsou a pak je člověk překvapený, že to na něj v recovery mluví arabsky :)