Spuštění instalace Linuxu pod Win XP nebo 8.1

Re:Spuštění instalace Linuxu pod Win XP nebo 8.1
« Odpověď #45 kdy: 07. 03. 2023, 11:29:12 »
Ty bláho ... Já se tady asi nechytám v kontextu vlákna, o co tu jde.
Tak nějak si asi můžu myslet, že o jarňákách nemá pán co dělat a je potřeba si tu ve fóru pořádně zatrolit, přestože ví, co dělá.

Asi vás překvapuje rychlost s jakou se učím. Jak jsem psal, měl jsem kurz linuxu před 17-ti lety, ale to bylo jen několik dnů a za tu dobu jsem vše zapomněl. Ani to, že jsem zhruba před 12-ti lety linux zkoušel, mi nepomohlo, protože po nějaké době jsem ho přestal používat a měl jsem ho jen na zálohování oddílů se systémem, klasické dd if of, a zálohování mbr dd if bs of , pokud si pamatuji správně 412 bytů? Dohledat bych si to uměl pokud bych potřeboval. Virtuální Mašinu jsem našel na stroji a hned ji vyzkoušel a vzpomněl jsem si, že před 12 ti lety jsem ji už zkoušel, ale použil jsem to minimálně a pak už jsem byl jen na Windows. Nebyl důvod přecházet. Dnes ten důvod je. Ale nejsem na tom tak dobře jako za mládí, což jsem už vysvětloval. Používal jsem ještě Gparted na přípravu PAT na HDD. A to byl asi jediný soft, který jsem vážně používal na linuxu. To ostaní v KDE jsem se jen učil používat a konfigurovat.

Na VM si to samozřejmě vyzkouším, má to své výhody. Je jasné, že Windows zcela neopustím, ale mohu uvažovat o tom, že bych ho rozjel na Linuxu, až ho nainstaluju na ssd. Chtělo by to upgrade RAM, a ten win by tam jel, ale tu je problém s aktivací, že dnes nefungují ty aktivační servery pro Win XP, takže se zdráhám. Chtělo by to udělat kopii přes dd, ale Windows pozná, že je to jiný stroj, a bude možná hlásit, že to není genuine software? Ještě tedy je možnost, že to žádný problém neudělá a aktivaci vůbec chtít nebude, když jsem si vypálil CD/DVD s Windowsem i s SP3 a tam ta licence asi je OK. Jen právě nevím jestli se to váže ke skutečnému HW, nebo k PC ve virtuálním stroji. Takže pokud bych po čase učinil definitivní vážné rozhodnutí přejít na linux snad se mi nestane, že to nepůjde aktivovat. To by byla věčná škoda.
« Poslední změna: 07. 03. 2023, 11:30:58 od exkalibr »

« Odpověď #46 kdy: 07. 03. 2023, 14:25:49 »
Můžete mi doporučit nějaký grafický program místo HW Monitor? Pro zjištění HW, teploty disků, cpu apod?

Taky hledám prohlížeč fontů, konkrétně mám namysli těch co jsou na linuxu nainstalovaných?

Ideálně by bylo, kdyby to bylo roztříděné tak jako to je ve Firefoxu v nastavení fontů, kde jsou tyto skupiny:

1. Proporcionální
2. Patkové
3. Bezpatkové
4. Neproporcionální

Případně ještě pokud to lze zjistit jestli je kulaté a tloušťka něco jako dělení: (velmi tenké, tenké, normální, tlustější, tlusté, velmi tlusté, extrémně tlusté) a kurzíva (pouze)

A abych viděl jak ten font vypadá, když ho vybírám. Na Windowsu jsem používal FontFrenzy ale to bylo určené hlavně na procházení adresářů - jakýchkoliv a umožňovalo to i instalace.

Stále nejsem spokojen s tím písmem v prohlížeči Firefoxu, to písmo je hodně špatné, malé. Na Windows XP ve Firefoxu je to naprosto v pořádku. Třeba výsledky ve vyhledávači duckduckgo.com naprosto v pořádku, bezpatkové písmo, velké, zdá se to být konkrétně jako zde když píšu na root forum do textarea, tak to je verdana 14px při zoom 160% a vypadá to tak akorád, na wikipedii tam je Sans Sherif 14px ještě větší než tu a vidím to velké (zoom 160%). Na linuxu forum root ve Firefoxu 180% je velký, ale ten font Open Sans 14px je zdá se mi moc tenký, takže bych to chtěl dát na menší zoom jako 130-140% jenže už je rozmazaný na okrajích.

Dám sem snímek. Co nesedí? Asi to, že na tom linuxu se musí mnohem více zoomovat než na tom Firefoxu v 52.9. Teď to mám zoom 90% a je to v pohodě, na linuxu musím zazoomovat až někam kolem 200% protože font je slabou čárou, která je rozmazaná a není to ono.

« Odpověď #47 kdy: 07. 03. 2023, 19:44:26 »
Na fonty používám Font Manager (balíček v Debianu: font-manager) a Font Viever (balíček v Debianu: font-viewer) Jsou to GTK3 aplikace ve stylu Gnome, jsem s nimi spokojen.

Doporučuji nainstalovat základní fonty z Windows - Debian balíček: ttf-mscorefonts-installer (nesvobodný repozitář contrib).

Jestli máš jiné distro, hledej podobné názvy.

« Odpověď #48 kdy: 07. 03. 2023, 23:26:32 »
OK. Vyzkouším.

Ještě prosím o to poradit, jak upravit ten linux, abych měl více místa. Přesunul jsem VM na jiný oddíl, které vznikly spojením menších oddílů. To jsem udělal na Windows 8.1, protože Gparted si s tím z prostředí toho VM neporadil. Takže mám tam prostor. Rozšířit to asi nejde. Předpokládám, že je třeba udělat nějaké nové oddíly a něco přesunout? Fakt nevím jak na to když už to je nainstalované. Hlavně bych byl radši, kdyby se ty nové programy instalovaly na ten větší oddíl, ale jak nevím jestli to jde udělat.

k3dAR

• 3 123
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #49 kdy: 08. 03. 2023, 06:47:25 »
k tomu screenu - Gparted ti neumozni zvetsit velikost sda3 z ktereho je bezici system => nastartuj ten virtual z USB ci ISO (resp. tak jak si ho pretim instaloval), tam pust Gparted a oddil na tom virtualnim disku by mel jit natahnout...

« Odpověď #50 kdy: 08. 03. 2023, 10:25:33 »
k tomu screenu - Gparted ti neumozni zvetsit velikost sda3 z ktereho je bezici system => nastartuj ten virtual z USB ci ISO (resp. tak jak si ho pretim instaloval), tam pust Gparted a oddil na tom virtualnim disku by mel jit natahnout...

Ale ten VM image od VM Ware byl na velkým oddílu, ale linux ho neviděl. Nemyslím že by to šlo, ale při opravě oddílů ve Win jsem si spletl oddíl a smazal linux. Myslel jsem že ho mám na tom 20GB disku  :o ;D No nic, tak to zkusím obnovit. Ale nevím jestli budu mít štěstí vytáhnout celé soubory.

« Odpověď #51 kdy: 08. 03. 2023, 20:03:01 »
Chci se zeptat proč se mi už podruhé nepodařila instalace.
Nevím jak tu vložit dva obrázky. Tady je obrázek rozdělení disku.
Už během instalace jsem viděl, že uprostřed vpravo nahoře byl problém "s grafikou". Je to vidět na schreenshotu. Nějaký problém.

« Odpověď #52 kdy: 08. 03. 2023, 20:09:56 »
Děkuji moc k3dAR za trpělivost se mnou.

Takhle špatně to vypadá a navíc nejde nic nainstalovat. gparted ani shotcut nenalezen. Je tam nalezen jen ten software který se instaloval při instalaci jako shotwell.

Ale toto první instalace nedělala. Až po tom jak to zkouším s rozdělením disku a EFI oddílem. Takto jsem to dělal poprvé. Nikdy v životě jsem EFI oddíl nezkoušel. Nastavil jsem tam tuším 150 MB a 40BM na bootovací oddíl jak po mě chtěla instalačka.

Moc prosím o nějaké příkazy do terminálu, já už si zas nepamatuji jak kam co zadat. Pamatuji jen cat | a dál už nic. Ani nevím do kterého adresáře najet a z jakého souboru udělat výpis. Ale klidně pošlu seznam logů. Někde se zkopírovaly záznamy o instalaci.

FreeSpire stojí na Ubuntu a prostředí je Gnome. Jsem si jistý.

PS: Virtuální mašinu jsem musel přeinstalovat, protože se mi nějak povedlo restartovat celý počítač a VMWare na Win přestal fungovat.

PS2: Open VM je něco jiného než VM-Ware, který používám na Windows?

« Poslední změna: 08. 03. 2023, 20:12:35 od exkalibr »

« Odpověď #53 kdy: 09. 03. 2023, 15:33:29 »
Aplikace už instalovat jde a instalátor balíčků Muon funguje normálně. Jenom je nejspíš problém s tím, že nejsou nainstalovány ovladače pro GPU VM.

Je možné, že je problém v tom že VM Player ve VM nadosadil jako grafickou kartu NVidia? Tady jsem našel výpis z gnu-manager.log:

log_file: /var/log/gpu-manager.log
last_boot_file: /var/lib/ubuntu-drivers-common/last_gfx_boot
new_boot_file: /var/lib/ubuntu-drivers-common/last_gfx_boot
can't access /run/u-d-c-nvidia-was-loaded file
can't access /opt/amdgpu-pro/bin/amdgpu-pro-px
Looking for nvidia modules in /lib/modules/5.19.0-35-generic/kernel
Looking for nvidia modules in /lib/modules/5.19.0-35-generic/updates/dkms
Looking for amdgpu modules in /lib/modules/5.19.0-35-generic/kernel
Looking for amdgpu modules in /lib/modules/5.19.0-35-generic/updates/dkms
Is nvidia loaded? no
Was nvidia unloaded? no
Is nvidia blacklisted? no
Is intel loaded? no
Is radeon loaded? no
Is radeon blacklisted? no
Is amdgpu loaded? no
Is amdgpu blacklisted? no
Is amdgpu versioned? no
Is amdgpu pro stack? no
Is nouveau loaded? no
Is nouveau blacklisted? no
Is nvidia kernel module available? no
Is amdgpu kernel module available? no
Vendor/Device Id: 15ad:405
BusID "PCI:0@0:15:0"
Is boot vga? yes
Skipping "/dev/dri/card0", driven by "vmwgfx"
Does it require offloading? no
last cards number = 1
Has amd? no
Has intel? no
Has nvidia? no
How many cards? 1
Has the system changed? No
Single card detected

Vypadá to jako by ani grafické ovladače nebyly nainstalovány, ale přitom při první instalaci se to povedlo, možná proto, že jsem to instaloval v rozlišení obrazovky kapánek větším 1024x7??

« Odpověď #54 kdy: 08. 05. 2023, 12:18:02 »
Díky za rady a tipy. A nevíte proč mám tuto chybu v tom VM Playeru?

Mám nainstalované VM Ware tools, tak by to snad chybu házet nemělo? Chtěl jsem vyzkoušet ten Unity Mode.

je možné, že podpora pro unity chybí  z nějakého záhadného(distribuce) důvodu . Případně byla instalována dle instrukcí(třeba je nutný restart nebo nějaké povolení té service v vm)? Máš ověřeno, že unity (pozor není unity jako unity :) )funguje na linuxu a na této distribuci? Třeba to vmware nějak sabotuje, protože detekoval nepodporovaný linux a vypíná to