Zálohování switchů, routerů

Zálohování switchů, routerů
« kdy: 29. 01. 2023, 14:50:31 »
Ahoj,

Pro zálohování switchů mám dlouhodobě udělaný skript, který se přihlásí ke switchi a pouští tam příkaz kopírování konfigu na tftp.
Funguje to spolehlivě.
Nicméně to není profi řešení. Hledám něco, co by mělo nějaké webové rozhraní pro hlídání záloh a možnost porovnávání verzí.
Našel jsem https://github.com/ytti/oxidized - umí všechny možné výrobce, má web i verzování.
Sice funguje, ale poslední release je z 2020 i když vzorky pro další switche jsou udržováné průběžně.

Máte někdo nějaký tip na něco lepšího ?

Re:Zálohování switchů, routerů
« Odpověď #1 kdy: 29. 01. 2023, 15:24:08 »
Používám Rancid, je to jednoduché a funguje to. Verzuju gitem.

Chápu že webový interface je fajn, ale zrovna v tomto případě mi přijde, že to zbytečně komplikuje jednoduchý usecase. Pokud bych potřeboval vizualizovat změny v repositáři, tak stačí git repo spravovat něčím jako gitea, gogs, gitlab, ....

« Odpověď #2 kdy: 29. 01. 2023, 15:37:02 »
Používám Rancid, je to jednoduché a funguje to. Verzuju gitem.

Chápu že webový interface je fajn, ale zrovna v tomto případě mi přijde, že to zbytečně komplikuje jednoduchý usecase. Pokud bych potřeboval vizualizovat změny v repositáři, tak stačí git repo spravovat něčím jako gitea, gogs, gitlab, ....

Na Rancid jsem taky koukal. V tomto případě je Oxidized to samé, ale Oxidized má navíc web rozhraní pro kontorlu, že se nějaká záloha neprovedla a rovnou to má git a zobrazení rozdílů na webu, což je příjemné
Jinak config to má v souboru, přes web se to nekonfiguruje ...

Upřímě jsem nic lepšího než tyto 2 nástroje taky nenašel. ..

« Odpověď #3 kdy: 30. 01. 2023, 08:35:25 »
Na zálohy konfigurací a diff používáme unimus.
Je to placené od 5ti zařízení a více. Ale funguje jak má.