Doporučte multiplatformního správce hesel

Karmelos

• 1 060
    • Zobrazit profil
Re:Doporučte multiplatformního správce hesel
« Odpověď #15 kdy: 25. 01. 2023, 22:55:29 »
Maskovat neznalost hrubostí moc nepomáhá. +1 si do e-mailové adresy nikdo nedá. Který e-mailový server umožňuje založit e-mailovou adresu s +1 v názvu a pak doručuje e-maily do schránky bez +1? Což by mimochodem byla dost vážná chyba toho serveru. A proč si pořád vymýšlíte?

Nic si nevymýšlím, nemám důvod. Dělali to servery seznamu asi v letech 19-22. Potvrzené těmi uživateli co jsem od nich dostával ty "jejich" emaily z ešopů.

Znak + a raději i - nemá v mailu co dělat. Normálním uživatelům je to naprosto k ničemu a implementované je to nekonzistentně, takže neni naprosto žádný důvod tuhle hloupost používat a propagovat.
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #16 kdy: 25. 01. 2023, 23:34:28 »
Co není zakázáno je prostě povoleno. Můžete proti tomu prskat, nadávat, klít, ale nemůžete nikoho nutit to nepoužívat. V životě je tolik možností, které mohou způsobit trable a přesto je dobré je použít. Třeba třístopá vozidla :-)

Karmelos

• 1 060
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 25. 01. 2023, 23:57:22 »
Co není zakázáno je prostě povoleno. Můžete proti tomu prskat, nadávat, klít, ale nemůžete nikoho nutit to nepoužívat. V životě je tolik možností, které mohou způsobit trable a přesto je dobré je použít. Třeba třístopá vozidla :-)

Já neprskám, jen slušně žádám a vysvětluju tomu (důrazně), kdo to nechápe. Nechť si každý používá co chce, ale ať mě s tím neobtěžuje - což v téhle souvislosti bohužel neplatí.

Emaily co doporučuje Jirsák (a není to poprvé co to tu inzeruje) způsobují obyčejným uživatelům problémy a jiné obyčejné uživatele obtěžují.

Apropo co je špatného na velorexu?
« Poslední změna: 26. 01. 2023, 00:01:10 od Karmelos »
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #18 kdy: 26. 01. 2023, 00:22:29 »
Maskovat neznalost hrubostí moc nepomáhá. +1 si do e-mailové adresy nikdo nedá. Který e-mailový server umožňuje založit e-mailovou adresu s +1 v názvu a pak doručuje e-maily do schránky bez +1? Což by mimochodem byla dost vážná chyba toho serveru. A proč si pořád vymýšlíte?

Nic si nevymýšlím, nemám důvod. Dělali to servery seznamu asi v letech 19-22. Potvrzené těmi uživateli co jsem od nich dostával ty "jejich" emaily z ešopů.

Znak + a raději i - nemá v mailu co dělat. Normálním uživatelům je to naprosto k ničemu a implementované je to nekonzistentně, takže neni naprosto žádný důvod tuhle hloupost používat a propagovat.
Normalni uzivatel to muze pouzivat k automatickemu trideni/tagovani emailu. To, ze seznam mel/ma ruzne podivne problemy neznamena ze je maji vsude. On seznam tech bugu mel docela hodne, muj oblibenej byl ze jsem se po prihlaseni k emailu ocitl ve schrance nekoho uplne jineho. To je ale tak 10-15let zpatky. Gmail/O365 plus v emailu normalne podporuji a pokud uzivatel chce plus se svym emailem pouzivat neni nic snadnejsiho nez si to vyzkouset. Standard to umoznuje a pokud je nekdo de*il a implementuje si neco po svem ignorujic standardy tak mu preji at to trh vyresi, neni nad to mit naslaneho zakaznika kteremu nefunguje treba plus v emailu.

Zopper

• 780
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 26. 01. 2023, 08:10:47 »
Přidávám se k Bitwardenu, nahradil jsem jím LastPass. Jako alternativu jsem ještě zvažoval 1Password.

KeepAssXC na desktopu a KeepAssDX na mobilu
Dekuji, nevidim nikde ale aplikaci pro iOS.

Keepass má otevřený formát. Pro iOS těch aplikací, co ho podporují, existuje spousta. Osobně používám Strongbox.

OT:

Písmenka a tečky taky nemají v mailu co dělat. Kolik emailů už jsem viděl, co měly být poslané na adresu jako foo.bar@něco, ale skončily ve schránce foo@něco... Jestli on ten problém nebude někde jinde, než v tom plusku.

« Odpověď #20 kdy: 26. 01. 2023, 08:17:19 »

Třeba KeePassium (aktivně používám), nebo něco jiného z https://keepassium.com/articles/keepass-apps-for-ios/ podle konkrétních požadavků.

« Odpověď #21 kdy: 26. 01. 2023, 08:28:36 »
Plus, mínus, tečka, číslice a další jsou znaky, které jsou normálně v e-mailové adrese povolené podle specifikace (která omezuje, kde se který znak může používat). Takže je možné je normálně používat, bez ohledu na to, že se někomu v diskusi náhodně vybrané znaky nelíbí.

Pokud nějaký e-mailový server povolí vytvořit schránku, a pak e-maily s její adresou doručuje do jiné schránky, je to chyba toho serveru, nikoho jiného. A může to dělat s libovolným názvem schránky, takže pak by podle vašich pravidel nezbývalo, než nepoužívat žádný e-mail.

Navíc kdyby se tak někde náhodou stalo, zjistí se to hodně rychle, protože by těm lidem nechodily vůbec žádné e-maily. Takže by to s provozovatelem serveru začali brzy řešit.

« Odpověď #22 kdy: 26. 01. 2023, 11:25:48 »
SafeInCloud, ale vlastne vubec nevim jestli to funguje mimo Apple.
Dekuji, vyzkousim. Jedine co me uz ted desi je, ze to vypada na one man show, nerad bych se dostal do situace ze vyjde nova verze OS a budu rok cekat nez autor aplikaci prizpusobi.

SafeInCloud Pro používám už několik let naprosto bez problémů (Dívám se že jsem to kupoval v lednu 2016).
Používám Pro verzi na iOS, Androidu i na PC.
Databáze se mi synchronizuje přes můj vlastní NAS. Bez problémů fungují i pluginy v Chrome a Firefoxu na PC (jak pro vyplňování hesel, tak i pro ukládání nových.

Celkově používám na cca 4xPC, 2x iOS, 3x Android a za celou dobu jsem nezaznamenal nejmenší problém.

« Odpověď #23 kdy: 26. 01. 2023, 13:04:07 »

Třeba KeePassium (aktivně používám), nebo něco jiného z https://keepassium.com/articles/keepass-apps-for-ios/ podle konkrétních požadavků.
Jak je to s integraci v systemu (iOS)? Prijdu treba v safari na root.cz a prihlasi me to automaticky nebo musim kopirovat mezi aplikaci a prohlizecem manualne?

« Odpověď #24 kdy: 26. 01. 2023, 13:36:05 »
Jak je to s integraci v systemu (iOS)? Prijdu treba v safari na root.cz a prihlasi me to automaticky nebo musim kopirovat mezi aplikaci a prohlizecem manualne?

Po kliknutí na input typu heslo se na klávesnici (v sekci pro autocomplete) objeví položka "Passwords". Ta otevře KeePassium kde si vyberete, které heslo z DB chcete použít (v případě, že záznamy v DB mají URL, která se shoduje s navštívenou adresou, nabídnou se primárně vyhovující záznamy, t.j. není potřeba aktivně hledat). Po potvrzení se v prohlížeči automaticky vyplní heslo (i username, když tam je příslušné pole)

« Odpověď #25 kdy: 26. 01. 2023, 19:15:51 »
v případě, že záznamy v DB mají URL, která se shoduje s navštívenou adresou, nabídnou se primárně vyhovující záznamy, t.j. není potřeba aktivně hledat
Účelem téhle funkce (obecně) není ani tak ulehčit práci uživateli, to je jen příjemný bonus. Důležité je hlavně to, že je to ochrana před phishingem. Uživatel snadno přehlédne, že je jedno písmenko v adrese jinak, nebo že adresa je banka-as.cz místo banka.cz apod. Většině uživatelů je úplně jedno, co je v URL, a heslo by tam zadali, i kdyby byla adresa jsem-zly-hacker-a-vyberu-ti-ucet.cz. Proto je důležité, aby správný záznam podle doménového jména hledal přímo správce hesel, protože ten na „vypadá to podobně“ nehraje.

Takže to, že to KeePassium umí, není jen příjemný bonus, je to klíčová funkce.

« Odpověď #26 kdy: 26. 01. 2023, 20:17:41 »
(Spousta e-mailových serverů včetně GMailu umožňuje za jméno v e-mailové adresa přidat + a za něj nějaké rozlišení, vše to pak chodí do stejné schránky jako bez +. Používá se to pro generování unikátních e-mailů pro různé služby, Bitwarden umí ty e-maily generovat – buď tam vygeneruje náhodný text, nebo doménu, ke které účet patří.)

Jestli si to pan Jirsák neplete s tečkou. Protože mujmail@gmail.com je stejny jako muj.mail@gmail nebo m.u.j.mail@gmail.com atd. Odzkoušeno pořád to funguje.

M.

« Odpověď #27 kdy: 26. 01. 2023, 20:24:08 »
Jestli si to pan Jirsák neplete s tečkou. Protože mujmail@gmail.com je stejny jako muj.mail@gmail nebo m.u.j.mail@gmail.com atd. Odzkoušeno pořád to funguje.
Nepletu. To je něco jiného – GMail v lokální části e-mailové adresy ignoruje tečku, pravděpodobně proto, aby nedocházelo k chybám, kdy někdo tečku vynechá a e-mail přijde někomu jinému.

To s plus je něco jiného, popisoval jsem to nahoře, a je to věc, která je o desítky let starší než GMail.

« Odpověď #28 kdy: 26. 01. 2023, 20:32:22 »
Nepletu. To je něco jiného – GMail v lokální části e-mailové adresy ignoruje tečku, pravděpodobně proto, aby nedocházelo k chybám, kdy někdo tečku vynechá a e-mail přijde někomu jinému.

To s plus je něco jiného, popisoval jsem to nahoře, a je to věc, která je o desítky let starší než GMail.

Aha, no jo ... u gmail.com to tak opravdu funguje a počítají s tím .... zajímavé, neznal jsem...

« Odpověď #29 kdy: 26. 01. 2023, 21:27:31 »
Jsem naprosto spokojený s 1Password, používám ho na iPad, iPhone, Mac, Windows. Nevýhoda (pro někoho) je že je to placené (předplatné). Používáme ho i v práci pro ukládaní sdílených přístupů.