WiFi AP karta, co neumí souběh obou pásem 2,4 i 5 GHz, je úplně k ničemu a začal bych její výměnou.
To je taky jedna z moznosti...
Mate nejaky tip na odzkousenou minipci kartu? Idealne ax. Je to do routerstation pro.
Ověřil jsem si, že mluvíte o
MiniPCI . Tzn. paralelní 32b PCI.
WiFi čipy s tímto rozhraním podle mého končily právě na 802.11
n.
Čipy s podporou AC začínají už na
MiniPCI-Express.
Tzn. hledáte pro OpenWRT platformu, která má obě rádia onboard, nebo oplývá sloty MiniPCI-e, resp. lépe M.2 - a v tomto rámci pozor, co je v kterém slotu k dispozici za sběrnice, ne vždy je k dispozici PCI-e (dalšími variantami jsou SATA nebo USB, i ve vzájemných kombinacích),
u M.2 také pozor na mechanický "klíč".
Velmi teoreticky je sice možné, konvertovat "reverzně" PCI-e na PCI (tzn. připojit PCI-e periferii bridgem na PCI hostitele, včetně vyřešené konverze IRQ), dokonce jsem to snad kdesi viděl realizováno, ale pro Vaše potřeby byste si takovou redukci musel nejspíš vyrobit, protože hotovou ji nikde nevidím :-) Jesli správně koukám, RouterStation Pro má dokonce dva MiniPCI sloty, tzn. šel by i simultánní dual-band, ale jenom N-kový (viz výše). A mám podezření, že i kdybyste do toho dokázal připojit moderní výkonná rádia, možná by se brzdou stal procesor použitý na desce (680 MHz jednojádro ARM.) Svého času to byl krásný hardware, ale v dnešní době už nadchne spíš jako retro kousek a důkaz, že UBNT nebylo vždycky tak jablečné...
Ještě třeba loni bych jako náhradu doporučil Mikrotik RB912 series nebo hAP AC2, ale všiml jsem si informace, že není vyřešen bootstrap OpenWRT z bootloaderu, co jde ruku v ruce s RouterOS v7, a downgrade není možný u hardwaru, který má RouterOS 7 z výroby. Teoreticky by snad byla cesta přes JTAG nebo SPI (a sehnat image bootloaderu ze staršího HW) ale toto je jednak Mikrotikem nepodporovaná kombinace HW+FW, druhak by se mohlo stát, že starý firmware na nové edici desky reálně nebude fungovat (kvůli rozdílům na plošáku nebo v revizi čipsetu).
Nedávno jsem koukal, jaký hardware koupit pro aktuální OpenWRT, a o střípek lepší podporu OpenWRT pro nový hardware má momentálně Ubiquiti :-) On tuším Ubiquiti firmware má nějaké dědictví právě v OpenWRT...
Svého času bych pro OpenWRT volil TP-Link (Archer), ale ten je už asi dva-tři roky v nemilosti.
Taky je možno šilhat po deskách Mini-ITX (x86 ATOM), ale po těch se poslední dobou slehla zem, přežily jenom v "
průmyslovém" segmentu...