Ale zpatky k otazce - zejmena p. Stehule prosim - mate nejake informace ohledne dopadu automatickeho restartu vzhledem k tomu, co je za komentar v dane systemd service?
Ten komentář se vztahuje patrně k nastavení postgresu (postgresql.conf) restart_after_crash, které na redhatu je v defaultu on. Pokud zrovna není zabitý (nebo havarovaný) postmaster, tak se postgres restartne po havárii libovolného procesu. Pokud je zabitý rodičovský proces, tak tato volba už nezafunguje (a OOM killer může zabít hlavní proces).
Nastavil jsem Restart=on-failure - a systemctl stop funguje naprosto bez problemů. Po killiu postmastera mi systemd nastartoval postmastera automaticky. Myslím si, že ten komentář se může vztahovat na management postavený nad příkazem pg_ctl, což je i debianní skript pg_ctlcluster. S tím že je on-failure tak mi přišlo, že i příkaz pg_ctl stop se chová korektně a podle očekávání. Ale jakmile jsem začal používat pg_ctl tak se mi pid utrhl a i když Postgres běžel, tak o tom systemd nevěděl (jelikož měl jiný pid).
Nejsem expert na debian a jeho skripty pro Postgres jsem se nikdy nenaučil, takže mi může něco uniknout. Teď jsem zkoušel chování na RH, a přišlo mi, že se to chová logicky. Ale aby v tom nebyl zmatek, tak by člověk neměl kombinovat pro nastartování, restart a zastavení Postgresu systemd a pg_ctl (což teoreticky je možné). V systemd pak nebude sedět status.