Tak se nám tu diskuse krásně rozjela úplně jiným směrem. Takže si odpovím sám, tenhle doplněk
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/user-agent-string-switcher/ podvrhne jak User-Agent v requestu tak hodnoty v objektu navigator v Javascriptu a dá se to zapnout jen pro vybrané weby.
Ano, jedná se o PC mého otce, kterému je 70 let, takže děda, a to že se na tom bude chovat úplně bezpečně se asi nedá zajistit, to že poleze minimálně na nějaký Pčko je spíš pravděpodobný.
Úplně sem to nesledoval, tak mě překvapilo, že nepodpora Win 7 trvá už 3 roky a že teď už končí podpora i u prohlížečů, tam je pak i ten zmíněný problém i s podporou standardů. Podporovaný prohlížeč na starém OS se asi ještě dá zkousnout, nepodporovaný prohlížeč je větší riziko. Na druhou stranu nepodporovaný != existuje zranitelnost díky které lze vyluxovat účet v ČS.
Ano, přeinstalace na nějaký podporovaný OS s podporovaným prohlížečem by byla nejlepší a první volba by byly Win 10, sám sem to loni dělal na ještě starším NB s i3-2310M, ale nejdřív sem zvedl paměť ze 4 na 8 GB a dal SSD, chodí v pohodě, ale používám to jen jako přehrávač médií. Nemám představu jak se bude Win 10 chovat na PC s 4GB a plotnovým diskem. Pokud bych přeinstaloval na Linux, bude nějaké moderní podporované distro chodit na tom HW výrazně lépe? Lubuntu/Xubuntu aktuální LTS? Každopádně to bude ještě větší změna než Win 10, jestli nepoužívá nějako spešl aplikaci si teď nejsem jistý, má tam MS Office.
Bootovat Linux z flashky by bylo jednoduché řešení, bezpečné a pro mě bezpracné, pro používání ale trochu opruz, s dualbootem na HDD se babrat nebudu, ze slušný flasky by to mohlo chodit i rychlejc než z HDD.
Bezpečné a komfortnější by bylo mít to ve virtuále, ale zas narážím na ten hardware, neexistuje nějak izolovaný browser jen s nějakou minimální vrstvou pro jeho běh na těch Windows v okně, něco jako sandbox?
Upgrade samozřejmě by byl fajn celkově i s ohledem na chování aplikací, pak by Win 10 nebyly problém, počítám 500 Kč RAM, 1000 Kč 500GB SSD (možná by stačil i 250 GB) a servis snad do tisícovky, tenhle NB je blbě udělaný a pro výměnu ram se to musí úplně rozebrat a vyndat základní deska, do toho se mi nechce. Bohužel 1,5V modul co mi zbyl z toho i-2310M mi v i3-4005U podle toho co sem četl nepoběží.
Nákup nového PC samozřejmě není na pořadu dne, změna banky bezpečnost systému nevyřeší i kdyby daná banka měla benevolentnější přístup, na druhou stranu si myslím, že dobře udělané 2faktor zabezpečení by mělo rizika eliminovat, ale dneska si banky radši pomáhají obezličkami jako odhlašování po 2 minutách a zákazem verzí OS.