Hosting s Grafana nebo vzdáleným přístupem k DB?

Hosting s Grafana nebo vzdáleným přístupem k DB?
« kdy: 11. 01. 2023, 10:31:53 »
Ahoj,

pro svůj hobby projekt vzdálené meteostanice by se mi hodila vizualizace dat nástrojem Grafana. Dá se někde sehnat cenově dostupný hosting kde lze ukládat data do mysql a Grafanu používat? Nebo alespoň webhosting který umožňuje vzdálený přístup k DB?

Bohužel webhosting co mám Grafanu nepodporuje a vzdálený přístup k DB je až u vyšších programů. Hostingy DB zdarma mají pak brutální omezení (např. velikost DB 5 MB, počet připojení apod.)

Díky za případné tipy.

Re:Hosting s Grafana nebo vzdáleným přístupem k DB?
« Odpověď #1 kdy: 11. 01. 2023, 10:43:52 »
Řeším něco podobného, mě vyšlo nejlevněji hostovat doma a zaplatit si statickou IP. Počítač mi jede 24x7, sice to něco žere, ale ze všech možností je to pro mě asi nej, navíc tam mám 64GB RAM a velké disky.

Případně, Raspberry Pi, jinak jsou i na internetu služby co ti za pár korun přesměrují port přes VPN domů, ale ta statická adresa za 100 Kč nakonec stejně vyjde asi nejlépe.

hmmmw

« Odpověď #2 kdy: 11. 01. 2023, 11:56:34 »
Neříkám, že je to vhodné řešení, jelikož já jedu lokálně, tak nevím, jestli free plan splňuje všechnu funkčnost. Ale nestačilo by využít Grafana Cloud přímo u Grafany?

https://grafana.com/pricing/

Data sources by to snad mohlo umět všechny, tedy i připojení k db na jiné adrese. Doufám...

« Odpověď #3 kdy: 11. 01. 2023, 12:16:53 »
...
https://grafana.com/pricing/
...

Ano, tam to mám teď a použít se to (byť omezeně) dá. Problém je ale se zdrojem dat. Placený webhosting co mám neumožňuje vzdálený přístup k DB. Provizorně jsem dal data na freemysqlhosting.net, to funguje, ale omezení jsou tam brutální. Proto se ptám, jestli nemá někdo tip na webhosting za rozumnou cenu (na hraní pro hobby projekt) kde je možné přistupovat k MySQL databázi vzdáleně, resp., kde by přímo byla k dispozici Grafana v místě.

« Odpověď #4 kdy: 11. 01. 2023, 12:17:58 »
Na veškeré podivné hrátky si platím VPS. A Influxdb pro meteostanici (no spíš senzorovou síť) + proxy na protokol + Grafanu mám právě jako jedno z použití.

« Odpověď #5 kdy: 11. 01. 2023, 12:38:42 »
Na veškeré podivné hrátky si platím VPS. A Influxdb pro meteostanici (no spíš senzorovou síť) + proxy na protokol + Grafanu mám právě jako jedno z použití.

Dobře a tedy konkrétní doporučení od koho přesně a který hostingový program je na takové odzkoušené hraní si s Grafanou?

Můj poskytovatel hostingu mi napsal, že prý "co se tyka systemu Grafana, tan na hostingu ani multihostingu technicky bohuzel provozovat nelze". Tak abych si nedopisoval s každým poskytovatelem hostingu jednotlivě.

Díky

« Odpověď #6 kdy: 11. 01. 2023, 13:20:41 »
Tak grafana je samostatná služba, která se musí provozovat extra, to běžné hostingy nedělají, zejména když grafana sama o sobě nezvládá dobře multi-tenant prostředí a musíš pro každého provozovat extra instanci.

A potřebuješ přímo grafanu? Nestačí ti projekt typu https://tmep.cz?

Jinak všichni si tohle provozují doma, tam to máš zadarmo, docker image stáhneš a běží ti to (pro hrátky asi dostatečné). Mysql a ani grafana (ač se o to snaží) by neměla být vystrčena do internetu, není to snadno zabezpečitelné, takže pokud si to budeš provozovat sám, tak si pořídit vps, udělat si tunel/vpn k sobě a tak tam lít data.

by_cx

• 292
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 11. 01. 2023, 13:38:03 »
U nás na rosti.cz Grafana jde rozjet, ale není to přímočarý proces. Když tak napiš na podporu a pomůžeme s instalací.

« Odpověď #8 kdy: 11. 01. 2023, 16:44:28 »

Dobře a tedy konkrétní doporučení od koho přesně a který hostingový program je na takové odzkoušené hraní si s Grafanou?

No VPS je virtuální privátní server. Takže tam už pak mám Ubuntu LTS, Docker a kontejnery s aplikacemi co potřebuju (je jich víc než ty senzory - Nextcloud, Inventree atd.). To samozřejmě není klasický webhosting.

Cena u vpsFree je 300 Kč měsíc, ale já tam ty 4 GB RAM občas i zaplním :)

Zkoušel jsem "levnou" VPS u Contabo a nakonec se to dostalo na zhruba stejné peníze, tak už mám jen to vpsFree.

« Odpověď #9 kdy: 11. 01. 2023, 17:10:47 »
Vychadzam z toho ze to je hobby, takze najlepsie bude zdarma: porid si Oracle cloud ucet a vytvor si zdarma Ampere A1 instanciu: 4CPU/24GB RAM - je to zdarma v ramci ich Always Free cloud services (https://www.oracle.com/cloud/free/) a mas k tomu aj public IP. Trosku vopruz bude, ze je to arm architektura avsak Grafana aj MySQL maju Docker arm support, takze zadny problem. Aj samotny Grafana cloud ma free verziu - mozno ti bude stacit.