To jsou priserny kecy. Vy jste pekne zotrocen marketingem.
Limit je 16TB pro 32-bit OS (ext4), kdezto pro 64-bit OS prakticky limit neni. Zadny HW raid v tom neni, je to cele sw raid.
S tou i3 to je taky marny - bude to nejaka stara zrava cca 32nm obluda (tipuji kolem ivy/sandy bridge).
Ten 6TB max je stejny jako mate u telefonu "max 256GB SDXC", protoze vetsi karta v dobe uvedeni nebyla. Pripadne vyrobce doporucoval svuj preferovany model a nenechal vas instalovat nic lepsiho - aby vam mohl prodat novejsi zarizeni. Z praktickeho duvodu tam muze byt zminovana potiz s montaznimi otvory, ktere u He disku jsou jinak, a narazil jsem na stejny problem pri pouziti Node304 kejsu, kde novsi revize patricne upravili drzak disku. Pro rackove hotswap supliky ale postaci i jenom dva srouby, protoze disk je polozen - srouby potrebujete kdyz disk swapujete.
Ad velikost disku - cim vetsi disk tim rychlejsi pristup, za posledni generaci cca mezi 4 az 18 TB se to ustalilo na hodnote, ze prepocet pole nastane do 24 hodin, kdyz na nem nebude zatez, nezavisle na kapacite. Pokud u vas ne - problemem bude pomale cpu nebo spatna architektura zarizeni (napr. expander port je uplna marnost).
Uhf, trochu slušněji by to nešlo?
bavíme se o diskovém poli, ty najednou příjdeš s filesystémem, tam samozřejmě platí jiná pravidla.
Nemám Synology RS3614xs, ale podle čísel a možnosti pcie extenze to spíše vypadá, že tam nějaký specializovaný raid HW mají, nezdá se mi, že by ta i3 poskytla takový výkon (282,660 IOPS), ale nevím, neznám tohle, mluvil jsem obecně.
Ano, když tam není zátěž a nemáš slabé cpu, chytře stanovené podmínky, ale o tom mluvím, může to trvat dny, pokud to počítáš z raid 5, tak klidně i týden v podání Synology (nebo už to zrychlili?).
Na 18 TB disku vidím při výměně stabilní zápis kolem 220 MB/s (HPE P37664-B21), to dělá nějakých 22 hodin čistého času při plné rychlosti a plném disku, z náhodných dat co se teď koukám, tak ten 18 TB disk je online za 30 hod a to se neplní na 100 %.