Tak pod tenhle názor se podepíšu:
Co mate proti modre smrti? Jak ma operacni system reagovat na vyjimky v kernelu, ke kterym se nikdo neprihlasi?
Kernely padaji jak windowsowske tak linuxove. Onehda jsem mel na serveru kernel panic minimalne kazdy den jednou a desne me stvalo, ze neumim linux nastavit aspon do rezimu automatickeho restartu. Na vine byl ovladac wifiny
Modre smrti podle mych zkusenosti zpusobuje z vetsi poloviny HW a zbytek jsou ovladace a opravdu neznatelne se v tom objevuji chyby samotneho OS. Nahodile pady: zdroj, teplota, pamet, disk. Pravidelne pady: ovladac, pamet. Hodne se podcenuji zdroje.
A proc casteji modra smrt nez kernel panic? Windowsu je stale znatelne vic nez linuxu a linuxak kdyz uz kupuje HW na server, nebere nic z ciny, protoze by na ton linux nerozjel.
Koneckonců se pod to podepsal i Windowsak, který to vosí hnízdo tak krásně rozšťoural.
Používám HW a OS od firmy, na jejíž jméno si právě nemůžu vzpomenout (ale mluví o ní Forrest Gump: Přiměl mě (poručík Dan), abych investoval do jakési firmy přes ovoce. No a potom mi zatelefonoval a řekl, že s penězi už máme vystaráno. Já mu řekl: "To je dobře, o starost míň".).
Taky to padá. Taky se to jmenuje panic:
panic(cpu 1 caller 0x0019FEE7): "simple lock deadlock detection: lock=0x53ddc0, cpu=1, owning thread=0x6f862e8"@/SourceCache/xnu/xnu-1228.12.14/osfmk/i386/locks_i386.c:317
Backtrace (CPU 1), Frame : Return Address (4 potential args on stack) ...
Od 16.11.2008 to bylo třikrát: poprvé jsem tam strčil nevhodný RAM modul, dvakrát "za to mohl" Cisco VPN klient (to než jsem na to přišel).
Tohle mi připadá jako jediná kloudná informace na 4 stranách (prozatím) tohoto tématu:
.. a desne me stvalo, ze neumim linux nastavit aspon do rezimu automatickeho restartu.
/etc/sysctl.conf
# When the kernel panics, automatically reboot in 60 seconds
kernel.panic = 60
Pokud jsem zde něco podnětného přehlédl, autorovi příspěvku se omlouvám.
Jako bonus jeden odkaz:
http://www.lupa.cz/clanky/desivy-pripad-padu-spolecnosti-nokia-rukou-exmicrosoftiho-manazera/