Výběr kancelářského notebooku

Re:Výběr kancelářského notebooku
« Odpověď #15 kdy: 31. 10. 2022, 06:51:09 »
Je dost naivní si myslet, že se NB navrhují nějak zásadně odlišně - samozřejmě nikoliv, a to už proto, že CPU, čipsety, grafiky, displeje, aku a další jsou v podstatě plošně používány všemi výrobci a není tam ani co vymyslet. Stejně tak linky na výrobu jsou stavěny v podstatě identicky, opět se u toho žádná revoluce nekoná. Mimochodem toto se netýká jenom NB, ale třeba televizorů a další spotřební elektroniky (někdy už se to ani neskrývá, takový turecký Vestel všechno sype z jedné linky a na finále akorát lepí štítky různých výrobců, jenž si zadali výrobu).

Co se týká Ali, tak u něho je asi největší problém garance, která končí max. převzetím zásilky.

Molex1

• 211
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 31. 10. 2022, 08:33:40 »
Ahoj,
po zkušenostech bych se obloukem vyhnul HPčkům, neznám nikoho kdo by s tím byl spokojený a to i u business segmentu kolem 30 000Kč.
V práci máme Delly (v podobné cenové hladině) - já teď mám nějaký Lattitude 5501 - i7, 16GB RAM. Jako není to špatné... ale třeba klávesnice je prostě na ThinkPadu od Lenova úplně jinde...
Měl jsem Lenovo před 10 lety, teď jsem koupil další repas (T480 - vyměnil SSD a rozšířil RAMky... a paráda).
Jinak obecně nemá cenu připlácet za i7ky atd, většinou se stejně kvůli chlazení podtaktovávají, takže rozumné jsou nějaké střední i5ky, a hlavně ohlídat RAM aby byly dva moduly v dual channelu (cca 10% celkového výkonu zdarma, zdvojnásobení paměťové propustnosti, pozitivní dopad na integrovanou grafiku..)

na 15,6" je dnes již 1920x1080 celkem standard a i IPS již celkem taky...

Jinak ohledně kvality vidím dost často že HPčka odchází např. klávesnice, vlivem polití nebo i jen čištěním vlhkým hadříkem (to samé touchpady) - asi to nebude náhoda u x kusů v mém okolí..., + také to, že z nějakého důvodu používají pomalejší RAMky než daný procesor či chipset podporují (např místo 1600 tam jsou 1333 atd... ) - ušetřených pár desetikorun pro několik procent výkonu dolů ? Nechápu... Lenovo tohle mívá naopak obráceně a snaží se vytěžit maximum...
« Poslední změna: 31. 10. 2022, 08:36:27 od Molex1 »

« Odpověď #17 kdy: 31. 10. 2022, 09:27:48 »
Nesplnitelne poziadavky, max 25kkc idealne do 20kkc, nepoddimenzovane chladenie, i5tka alebo ryzen 5 a vyssie, 16gb klasickych ram, nvme ssd (nenapisana kapacita, staci teda aj 256GB?), napajanie cez usb c. To sa neda proste. Mam hp zbook za asi 50kkc a aj tak ho viem "rozpalit do biela" a to ma dost slusne chladenie. Inak parametrovo obdobny az na napajanie cez usb c, neviem ci ho podporuje nikdy som to neskusal, napajam klasickym konektorom.

« Odpověď #18 kdy: 31. 10. 2022, 09:29:44 »
[...] a hlavně ohlídat RAM aby byly dva moduly v dual channelu (cca 10% celkového výkonu zdarma, zdvojnásobení paměťové propustnosti, pozitivní dopad na integrovanou grafiku..)

U kancelářského notebooku mu může být zrovna tohle naprosto srdečně jedno. Nemluvě o tom, že bych fakt rád viděl kancelářský notebook, který má dva moduly RAM v dual-channelu.

Pravda tedy je, že to, co si on představuje pod pojmem "kancelářský notebook" jsou výkonově spíš tak dva kancelářské notebooky. Když si na to, co píše pořídí něco s poloviční konfigurací za poloviční cenu, dostane užitnou hodnotou přesně totéž.

« Odpověď #19 kdy: 31. 10. 2022, 09:31:44 »
Potřeboval bych poradit s výběrem kancelářského NTB domů (maily, dokumenty, Teams, Skype..atd.) Nejsou potřeba nástroje hromadné správy. Hrát se na tom nebude. Přenášet taky moc ne, nevadí tedy vyšší hmotnost. Cenově do 20 kKč. Max. 25 kKč.

Díky za rady

Požadavky:
[...]

K čemu potřebujete na to, co jste vypsal takovouhle konfiguraci? Bohatě vám bude stačit poloviční za cenu taky tak poloviční, co píšete.

by_cx

• 279
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 31. 10. 2022, 10:14:52 »
K čemu potřebujete na to, co jste vypsal takovouhle konfiguraci? Bohatě vám bude stačit poloviční za cenu taky tak poloviční, co píšete.

Pracoval si někdy s Teams? :-)

by_cx

• 279
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 31. 10. 2022, 10:25:39 »
po zkušenostech bych se obloukem vyhnul HPčkům, neznám nikoho kdo by s tím byl spokojený

Měl jsem tyhle dva.

HP Envy 13-ay0003, druhá generace s Ryzenem, konkrétně 4700U. Super rychlý stroj, vydržel 8h na baterku, provedení bylo spíš nadprůměr, ale bylo vidět, že jde o midrange. Prodal jsem ho, protože mi dvakrát chcípnul. HP to vyřešilo promptně opravou na místě, ale hledal jsem něco spolehlivějšího.

HP Spectre 13-aw2002nc, i7-1165G, nejlepší stroj, co jsem měl kdy v ruce. Super tuhé tělo, parádní ergonomie, když nebyl zrovna na stole. Také dal 8h na baterku, moc pěkný OLED displej. Na druhou stranu zvuk mi nedal úplně zadarmo, ale jeden z vývojářů Intelu mi velmi ochotně pomáhal to rozjet. Fedora, co vyšla o měsíc později, už byla bez problémů. Nakonec jsem šel do Frameworku kvůli paměti - 16 GB bylo málo. Tenhle notebook má pořád moje žena a vzpomínám na něj pokaždý, když nepracuju na stole, protože v tom se mu nic nevyrovnalo.

Předtím měla moje žena HP 13-aw0000 s Core Intelem myslím osmé generace. Funguje do teď a na baterku dá v pohodě 12h. Už je na něm ale vidět trochu morální věk proti novějším modelům.

« Odpověď #22 kdy: 31. 10. 2022, 10:29:01 »
Některá provedení starších notebooků Lenovo Thinkpad řady T570/T580 by tohle měla všechno splňovat, včetně ceny.

« Odpověď #23 kdy: 31. 10. 2022, 10:31:02 »
Dell = záruka 3 roky NBD. Třeba Dell Vostro 16 (5620)
Moje Latitude s i5-9300H nechutně peče. Máš zkušenost s chlazením?

Už jsem to k nějakému vláknu psal, taky jsem tuhle řadu DELL latitude měl a tady se opravdu nepovedlo chlazení, které je vyloženě poddimenzované pro "H" procesor (který obecně nepatří do relativně tenkého notebooku, ale bylo by se to dalo udělat i mnohem mnohem líp, kdyby DELL chtěl) Tenká heatpipe a jeden malý větrník na takový přímotop. Zažil jsem prvně, že se na klávesnici (!) skoro nedají udržet prsty. A smrdělo to, jak když se pálí plasty (což s nadsázkou asi nebylo daleko od pravdy). Četl jsem to v testu a stejně si to pořídil na práci ("to nebude tak zlý"...). Chytrému napověz...

Kolega se stejným typem notebooku ale variantou "U" procesoru i5 je spokojen. On ale nedělá nic cpu intenzivního.

« Odpověď #24 kdy: 31. 10. 2022, 10:47:31 »

Pracoval si někdy s Teams? :-)

Jo. A na mé deset let staré i3 běhaly celkem obstojně. Jestli tedy ta zmršenost je vůbec schopna obstojného běhu vzhledem k tomu, že na novém firemním notebooku s i7 s dvojnásobkem paměti fungovaly stejně hrozně, jako tam.

« Odpověď #25 kdy: 01. 11. 2022, 09:11:22 »
Čistě technicky, zaujalo mne tohle. Kdybych si teď kupoval pracovní notebook, docela bych o tom uvažoval (i přes obtížnější reklamace, servis atd., je to z DE).

https://bestware.com/en/schenker-via-15-pro-m22.html

Je tam Ryzen 5700U (8C/16T) ale se zvýšeným tdp na 35W (standard je 15-25W) takže výkon je "skoro jako H". Přitom to má stále dobrou výdrž na baterii a moc to netopí. Navíc je tam je dual fan chlazení dimenzované pro daleko silnější topítka, takže by to mělo být tiché a mělo by se to v pohodě v zátěži uchladit.

RAM až 64G ve 2 slotech.

Ve standardu disk Samsung 980 (NVMe).

IPS 2560×1440 px  95% sRGB 165Hz

Wifi 6 (AX 200)

Napájení přes USB-C (i když jsem tuším v nějakém review četl, že výkon procesoru se pak omezí, nevím proč a jestli to byl tenhle konkrétní model). Dodávají samostatně 65W adaptér.

1.45 kg
...
« Poslední změna: 01. 11. 2022, 09:15:24 od premekv »

Ymzk

« Odpověď #26 kdy: 01. 11. 2022, 09:48:29 »
Sorry, ale tyto a podobné linky nějakých frustrátů od konkurence (nebo kdo to tam píše) mě vůbec nezajímají a pokud doporučím Dell, tak jenom proto, že s ním mám dobrou zkušenost a i ze svého okolí neznám nikoho, kdo by si na Dell stěžoval. A jestli se bavíme o zemi původu, tak to je dneska všechno China, z tohoto pohledu je šumák jestli Dell, Acer, HP nebo jiná značka, všechno prostě sjíždí z linek v Číně.

Frustratov? Ano. Take frustracie ktore som zazival s dell notebookmi a moju kolegovia na firme a podobne take sa nedaju len tak zazit. Takze pokial je toto frustrat. Ano. Dell je jeden z najhorsich notebookov na planete. A nejde o tu stranku. To je len zhrnutie. O tom ake rozne issues sme s dell mali by som napisal sam osobne knihu.

Len tak pre zaujimavost shitler. ( krasne meno , dost vystizne )
https://forum.root.cz/index.php?topic=26657.msg376453#msg376453 som pisal nedavno
« Poslední změna: 01. 11. 2022, 09:51:50 od Ymzk »

a6b

• 119
    • Zobrazit profil
« Odpověď #27 kdy: 01. 11. 2022, 09:51:58 »
Čistě technicky, zaujalo mne tohle. Kdybych si teď kupoval pracovní notebook, docela bych o tom uvažoval (i přes obtížnější reklamace, servis atd., je to z DE).

https://bestware.com/en/schenker-via-15-pro-m22.html

Je tam Ryzen 5700U (8C/16T) ale se zvýšeným tdp na 35W (standard je 15-25W) takže výkon je "skoro jako H". Přitom to má stále dobrou výdrž na baterii a moc to netopí. Navíc je tam je dual fan chlazení dimenzované pro daleko silnější topítka, takže by to mělo být tiché a mělo by se to v pohodě v zátěži uchladit.

RAM až 64G ve 2 slotech.

Ve standardu disk Samsung 980 (NVMe).

IPS 2560×1440 px  95% sRGB 165Hz

Wifi 6 (AX 200)

Napájení přes USB-C (i když jsem tuším v nějakém review četl, že výkon procesoru se pak omezí, nevím proč a jestli to byl tenhle konkrétní model). Dodávají samostatně 65W adaptér.

1.45 kg
...

schenkery a xmg maji paradni kusy, mi se libil nejaky jejich tlusty, krutoprisny model se stolnim socketem pro amd ryzeny, vymenitelny modul s gpu, 4 sloty pro nvme a ssd a snad az 256gb se do toho dalo nacpat.

to bych chtel :-)

« Odpověď #28 kdy: 01. 11. 2022, 22:09:31 »
Momentálně Lenovo ThinkPad E15 AMD gen 3 a můžu doporučit ;-)

Ryzen 7 5700 (8c/16t) 24GB paměť (8GB pájených + 16GB v modulu) a 1 TB SSD, nabíjení USB-C stál mě cca 20.5k včetně DPH. S Linuxem pohoda :-)

https://www.lenovoshop.cz/default.asp?cls=stoitem&stiid=606963&whisperword=thinkpad%20e15

« Odpověď #29 kdy: 02. 11. 2022, 05:26:38 »
Sorry, ale tyto a podobné linky nějakých frustrátů od konkurence (nebo kdo to tam píše) mě vůbec nezajímají a pokud doporučím Dell, tak jenom proto, že s ním mám dobrou zkušenost a i ze svého okolí neznám nikoho, kdo by si na Dell stěžoval. A jestli se bavíme o zemi původu, tak to je dneska všechno China, z tohoto pohledu je šumák jestli Dell, Acer, HP nebo jiná značka, všechno prostě sjíždí z linek v Číně.

Frustratov? Ano. Take frustracie ktore som zazival s dell notebookmi a moju kolegovia na firme a podobne take sa nedaju len tak zazit. Takze pokial je toto frustrat. Ano. Dell je jeden z najhorsich notebookov na planete. A nejde o tu stranku. To je len zhrnutie. O tom ake rozne issues sme s dell mali by som napisal sam osobne knihu.

Len tak pre zaujimavost shitler. ( krasne meno , dost vystizne )
https://forum.root.cz/index.php?topic=26657.msg376453#msg376453 som pisal nedavno
Co zažíváš ty, pár tvých kolegů nebo celá řada dalších lidí, vůbec nerozhoduje, protože Dell je pořád jedním z hlavních výrobců NB na světě. A pochopitelně čím větší prodejnost, tím také logicky i stoupá počet reklamací. Asi je zbytečné zatěžovat zdejší fórum odkazy na spokojené a nespokojené zákazníky, protože to by se člověk ničeho nedobral, každopádně ale vždy rozhoduje (ne)zájem ze strany zákazníků, a to je Dell celosvětově v první pětce: https://www.zive.cz/clanky/apple-preskocil-lenovo-a-je-nejvetsim-vyrobcem-pocitacu-ale-jen-kdyz-se-mu-zapocitaji-i-ipady/sc-3-a-216369/default.aspx

Jen tak pro zajímavost, tak Adolf Shitler je přezdívka používaná v Call of Duty :D