RHCE jsem dělal asi před měsícem. Určitě to lze dělat i bez školení, ale určitě ne bez přípravy. Některé postupy je potřeba se naučit a nelze je vymýšlet na místě, jelikož na to není čas. Zadání nevodí za ručičku, takže i když máte některé playbooky v pořádku a funkční, tak to nefunguje, jelikož jste například nenastavili SELinux o kterém v zadání není ani zmínka. Počítá se s tím, že máte praxi a s některými věcmi počítáte.
Je pravda, že oproti RHCE7 se fokus zmenšil pouze na Ansible. Na druhou stranu se o témata, která dříve byla v RHCE7 rozšířilo RHCSA8 (já měl RHCSA ještě na 7, takže zde čerpám jen ze zkušenosti kolegů). Mně to nevadilo, jelikož jsem si tím alespoň zacelil díry ve znalostech automatizace a v rámci přípravy si dané téma systematicky prošel.
Ohledně hodnoty té zkoušky. Nejsem schopen zhodnotit její dopad na trhu práce, stávající smlouvy apod. Nicméně zkoušky od RH mám rád, jelikož mají nějakou hodnotu. Probíhají ve striktně kontrolovaném prostředí (2 kamery, přerušování zkoušky a kontrola místnosti na přítomnost dalších osob, zkušební volání na telefon, zda je opravdu vypnutý, ...), jsou prakticky zaměřené (tedy žádné chytáky v multiple choice otázkách apod) a bez znalosti se udělat nedají. A vlastně to byla i zábava, jelikož 4h něco konfigurovat bez vyrušování se mi už dlouho nepovedlo
Oproti jiným certifikacím, kde jsem se nezřídka setkal s tím, že i v certifikačních centrech to byla doslova spolupráce si těchto certifikací vážím. Nejen u sebe, ale i u ostatních. Možná se to nějak fixlovat dá, ale já o tom nevím.