Tak prr, já dávám vlastníma rukama dohromady 200+ let starou chalupu, ale ten barák a místo jsem si vybral sám.
Kdybych to zdědil, tak to neprodám ani za cenu pozemku, protože jen demolice a odvoz materiálu vyjdou na stovky tisíc. Všichni říkali zbourej to a postav nový, ale já to chtěl dávat do hromady. Navíc jsme u řeky, takže záplavová oblast nějaké 100leté vody, kdy vám zase budou kecat do toho, co a jak tu smíte postavit, a normální člověk si tu novej barák za miliony nepostaví.
Jenže tazatel k tomu domu zjevně vztah nemá, bydlet v něm asi nehodlá, opravovat ho asi nebude a jestli má peníze, aby ho opravil někdo jiný za něj, to nevíme my, a asi ani on sám ne.
Ikdybych tu měl metrové zdi, tak tu prostě bude v létě vedro, takže klimačce bych se stejně nevyhnul. Sorry ale po 14dnech veder máš vedro kdekoliv.
Není pravda, když jsou venku vedra (14 dní v roce), tak mám v chalupě krásných 21 stupňů, ale když je venku zima (několik měsíců v roce), tak se ráno probouzím a jde mi pára od úst. Tyhle staré domy jsou stavěné tak, že se počítá s nepřetržitým ohňěm v kamnech, ve kterých topí hodpodyně, zatímco chlapy stráví několik měsíců v roce děláním dřeva. To se s dnešním způsobem života moc neslučuje.
Střecha se klidně může rozpálit, ale protože půda není nijak zaizolovaná, tak to teplo prostě vyjde ven. V létě je to fajn, po většinu roku vám tudy ven utíkají jen peníze.
Zateplit a zaizolovat se to nedá. Podřezání kamenných zdi nezaplatíte. Nezbývá než topit a topit, ale ani to dřevo není zadarmo.
Dříve byl kvalitní materiál? Kameny z pole, hlína a říční písek? Jak do toho hrábnete, tak se to sype. Základy to nemá, takže furt někde něco sedá a praská.
Neměnil bych, ale nevím jestlui bych do toho šel podruhé. Jeden rok bourat, druhý stavět a pak už si jen okopávat záhonky.