Ahojte,
ti co pouzivate BSD, tak pre co?
Rozmyslam si nejake BSD-cko skusit.
Přirozeně FreeBSD představující dlouhodobě spolehlivý, stabilní, jednoduchý a udržovaný systém. Tedy přesný opak divočiny jménem Linux, který je tak dynamický (čti divočina), že na dokumentaci nesáhli od roku 2002 (kuriozita, ale s udržovanou dokumentací se svět Linux nepáře). Zkrátka FreeBSD zůstává stále stejné, jednoduché a nepodléhá módě a směřování podle momentálního větru války mezi distribucemi. Rýpnout jsem si do tučnáků prostě musel.
Pro firemní potřeby nasazuji společně Windows Server 2019 (doménový řadič - ADDS), Exchange Server, ... jako řešení pro plně redundantní škálovatelné úložiště se vzdáleným zrcadlem (10 GHz uzel s přímou viditelností cca 320 m), tedy mezi dvěma budovami pro případ vykradení, nebo vyhoření jedné z budov nepřijdu o firemní data. Naučit se zálohovat s paranoidním přístupem vzniklo z bolestivé zkušenosti. K tomu patří i dlouhodobé zálohování a archivace s automatizací páskové knihovny, respektive skoro automaticky, protože pásky musím měnit ručně. V podobném duchu slouží i doma, včetně jailů s řízením plynového kotle, termostatů topení, nebo sledování hladiny v zavlažovací studni. Taková soukromá hračka, kam jsem si svedl všechny postavené řídící jednotky a pohodlně mohu nastavovat co potřebuji.
Několikrát jsem narazil na HW chybu, kterou Linux/Windows vůbec nezaznamenal, BSD řvalo okamžitě. Jestli používá jiné časování, sekvence, ... po dlouhém testování (většinou v servise, jako bacátko na servis Dell) se chyba vždy potvrdila. Taktéž jsem si všiml lepších výsledků a méně problémů s řadiči Areca v kombinaci se šifrovanými disky (Ultrastar), které používám dlouhé roky a se síťovkami Mellanox - přenos do nového železa.