Úplně se tu nechci pouštět do teoretických diskuzí, ale jednoduše, zařízení Deco od TP-Link co mám lze propojit ethernet kabelem a zajistí po celém bytě či domě jednu WiFi síť s roamingem, kde si to najde nejbližší WiFi point a nemusí se to přepínat.
Může to fungovat i jako repeater, na druhou stranu AP je lepší propojit ethernetem, případně to kombinovat, což je také dobrá cesta, kdy mezi prostory dál od sebe nebo za širšími stěnami propojíte ethernet.
Ako som pisal. MESH je primarne o zjednoduseni nastavenia/pokrytia vecsej plochy wify(ak sa bavime o SOHO segmente). Tie jednotlive zariadenia sa sami najdu a skonfiguruju. Ide to aj kablom alebo vzduchom(zjednodusene - ak vzduchom, tak sa to zariadenie prepne do repeater modu, ak kablom tak do AP modu). V ramci tej autokonfiguracie sa nastavuje aj roaming(ak to dane zariadenia zvladaju).
MESH nieje podmienkou(ani zarukou) roamingu.
Klient sa musi prepinat ak prechadza z jedneho AP na druhy aj ked je to jedna siet s jedny SSID. Roaming robi to, ze sa to prepne rychlejsie. Aj bez roamingu sa klient prepne na druhe AP, len to trva dlhsie a pouzivatel moze postrehnut vypadok. V pripade roamingu by sa tie vypadky mali obmedzit, v idelanom pripade uplne eliminovat.
Síťě už delší dobu nedělám, takže nějaké názvosloví tu asi řešit jak jsem psal nebudu, to by byla marná válka, a nevedla by nikam. Stejně tak jako Cisco říká PAT (Port Address Translation), ale v běžné terminologii se používá NAT, i když je to samozřejmě špatně (NAT je překlad 1:1 mezi ip adresami), ale zažilo se to tak.
Co se týká toho Deco od TP-Linku, mám tu novější model, přepíná se to dostatečně rychle (nevím, neměl jsem s tím nikdy problém), a starší verze mi běžela 300-400 MBit (to je ta za 3k), a teď jsem pořídil novější AP a dostanu z toho i 900 Mbit, signál po celém bytě luxusní (žiju na jižáku v 9. patře, tady je rušení jako kráva, že když dám 2.4Ghz AP na jeden konec pokoje co má 15m2 je problém chytit signál na druhé straně).
Co je problém, z mojí několikaleté zkušenosti je údržba, je třeba fakt kontrolovat rychlost a kvalitu kabelů, občas se stane, že se třeba kabel ulomí, nebo spadne rychlost na 100Mbit kvůli nějaké poruše a člověk na to nemusí přijít hned, protože ostatní AP to vykryjí a jen se sníží rychlost.
Nastavení AP pod jednu SSID což jsem dělal u starých routerů mi nefungovalo, ta síťovka se křečovitě držela jednoho AP, až dokud signál úplně nevypadnul, klidně to jelo i 1Mbit. Myslím, že ten roaming to Deco určitě má, protože se to rozhodně přepíná včas.
Chvílema jsem uvažoval, že bych to skoro lidem montoval za prachy, myslím že by to mohl být slušný byznys, nicméně si aktuálně vydělám tolik v DevOps světě z pohodlí domova, že se mi moc nechce někde lézt a tahat kabely, jen asi taková rada pro mlíčňáky co vydělávají někde 30k na supportu, že tohle se naučí za den, a myslím že kilčo měsíčně domů odtáhnou.