PC Fand se na Sambě náhodně rozbíjí

wajta

PC Fand se na Sambě náhodně rozbíjí
« kdy: 27. 07. 2022, 08:10:06 »
Ahoj,

mám klienta, který jel doposud na Windows 2008 Serveru, který provozoval pouze jako FileServer pro sdílení souborů a také na tom provozoval starou aplikaci v PC FANDu.

A protože starý server dodýchává vyvstala potřeba koupit nový. Napadlo mě, že by se dalo něco ušetřit na nákupu SW a tak bych rád nasadil Linux.

Na zkušební HW jsem nainstaloval Ubuntu Server 20.04. se Sambou, nastavil práva atd. Se sdílením dokumentů jako takovým problémy nejsou, ale s tou FANDovskou aplikací ano, občas se rozbijou indexy apod.

Potíž je v tom, že se to děje jen občas a nikdo zatím neumí navodit stav, při kterém by se to stalo vždy.

K aplikaci přistupuje asi 10 klientů (Windows XP, 7, 10 - vše 32-bit verze).

Na Windows 10 jsem doinstaloval podporu pro SMB1

smb.conf jsem upravil zatím takto:

Kód: [Vybrat]
[global]
   server min protocol = NT1   - kvuli XP
   server max protocol = NT1 
   lanman auth = yes              - kvuli XP
   ntlm auth = yes                  - kvuli XP

[faktis]
    path = /samba/faktis
    browseable = yes
    read only = no
    force create mode = 2777
    force directory mode = 2777
    fake oplocks = yes
    oplocks = no
    level2 oplocks = no
    valid users = faktis

Dokázal by mi někdo poradit nějakou vyzkoušenou konfiguraci?
« Poslední změna: 27. 07. 2022, 10:05:02 od Petr Krčmář »

Re:Pomoc s nastavením SAMBA
« Odpověď #1 kdy: 27. 07. 2022, 09:14:22 »
Se sdílením dokumentů jako takovým problémy nejsou, ale s tou FANDovskou aplikací ano, občas se rozbijou indexy apod.
Takže ani tak neřešíš problém se Sambou, ale spíše s programem PC FAND, který si zřejmě nerozumí se "zamykáním" souborů a proto dochází např. k reindexaci? Popis na stránkách technické podpory vypadá jako problém, který řešíš:
Citace
Stručně základní nastavení:
Podle zkušeností z praxe by se měl oplock vypnout vždy, když je podezření na problémy při práci se soubory v síťovém prostředí. To jest občasné chyby na souborech, bezdůvodné reindexování, neobvyklé zpomalení aplikace, ... V podstatě na Win NT, 2000, XP nám není známo jiné nastavení systému Win, které by mělo na souborové operace v síti LAN nějaký zřetelný vliv.
V některých diskuzích na NETu se uvádějí i možnosti optimalizace OPLOCKu, ale to asi bude dost individuální pro jednotlivé aplikace a hlavně pro konkrétní instalaci sítě.
Zdroj: https://www.alis.cz/cs/pc-fand/technicka-podpora/oportunisticke-zamykani

mark42

• 130
    • Zobrazit profil
Re:PC Fand se na Sambě náhodně rozbíjí
« Odpověď #2 kdy: 27. 07. 2022, 13:30:59 »
Citace
s tou FANDovskou aplikací ano, občas se rozbijou indexy apod.

Mozes napisat podrobnosti, co vsetko to obcas robi?

Na stranke podpory pisu, ze so Sambou/Linuxom nemali zatial ziadne problemy, default nastavenia Samby su:
fake oplocks = no
oplocks = yes
level2 oplocks = yes

« Odpověď #3 kdy: 27. 07. 2022, 13:54:11 »
Ano, se Sambou a Linuxem neměli problémy - ale na jaké verzi Linuxu a Samby? Na novější (aktuální) stejné parametry nemusí dávat stejný výsledek. Takže skončíš na VM s tehdejší Sambou a Linuxem nebo rovnou VM s tím Windows 2008 Serverem, kde ti to jede teď. PC Fand totiž dělá zámek vzdáleně na síťovém disku na souboru s databází, což je náchylné na jakékoli drobné změny v implementaci čehokoli v celém software stacku.

wajta

« Odpověď #4 kdy: 27. 07. 2022, 15:06:55 »
Citace
s tou FANDovskou aplikací ano, občas se rozbijou indexy apod.

Mozes napisat podrobnosti, co vsetko to obcas robi?

Na stranke podpory pisu, ze so Sambou/Linuxom nemali zatial ziadne problemy, default nastavenia Samby su:
fake oplocks = no
oplocks = yes
level2 oplocks = yes

Nejčastěji se poškodí indey, takže v tabulkách jsou např. některé záznamy vidět duplicitně, dále pak volné texty (soubory T.xx).

« Odpověď #5 kdy: 27. 07. 2022, 15:49:42 »
Ahoj,

mám klienta, který jel doposud na Windows 2008 Serveru, který provozoval pouze jako FileServer pro sdílení souborů a také na tom provozoval starou aplikaci v PC FANDu.

A protože starý server dodýchává vyvstala potřeba koupit nový. Napadlo mě, že by se dalo něco ušetřit na nákupu SW a tak bych rád nasadil Linux.

Na zkušební HW jsem nainstaloval Ubuntu Server 20.04. se Sambou, nastavil práva atd. Se sdílením dokumentů jako takovým problémy nejsou, ale s tou FANDovskou aplikací ano, občas se rozbijou indexy apod.

Potíž je v tom, že se to děje jen občas a nikdo zatím neumí navodit stav, při kterém by se to stalo vždy.

K aplikaci přistupuje asi 10 klientů (Windows XP, 7, 10 - vše 32-bit verze).

Na Windows 10 jsem doinstaloval podporu pro SMB1

smb.conf jsem upravil zatím takto:

Kód: [Vybrat]
[global]
   server min protocol = NT1   - kvuli XP
   server max protocol = NT1 
   lanman auth = yes              - kvuli XP
   ntlm auth = yes                  - kvuli XP

[faktis]
    path = /samba/faktis
    browseable = yes
    read only = no
    force create mode = 2777
    force directory mode = 2777
    fake oplocks = yes
    oplocks = no
    level2 oplocks = no
    valid users = faktis

Dokázal by mi někdo poradit nějakou vyzkoušenou konfiguraci?

OMG. Proc mas ve sve konfiguraci vypnute locky kdyz provozujes typicky databazovou aplikaci? To je jasne ze se ti to pri vice pristupech musi rozbijet.

« Odpověď #6 kdy: 27. 07. 2022, 20:19:20 »
Windows 2022 server Essentials stojí asi 8 tis. Kč?!
Je to pro 25 uživatelů a 50 zařízení. Nejsou zapotřebí CAL.
Má sice nějaká hardwarová a softwarové omezení, ale funkčně je to Standard edice.

Nicméně problém s PC Fandem bude souviset s verzí SMB protokolu, a to jak na serveru tak i na stanici. Tzn. přes Win registry vypnout/zapnout, a obdobně na Linuxu.

Ale osobně se domnívám, že Linux v tomto případě není žádná finanční úspora.

wajta

« Odpověď #7 kdy: 27. 07. 2022, 21:09:15 »
OMG. Proc mas ve sve konfiguraci vypnute locky kdyz provozujes typicky databazovou aplikaci? To je jasne ze se ti to pri vice pristupech musi rozbijet.

Protože je to doporučeno tvůrci FANDu, viz odkaz výše.

wajta

« Odpověď #8 kdy: 27. 07. 2022, 21:11:09 »
Windows 2022 server Essentials stojí asi 8 tis. Kč?!
Je to pro 25 uživatelů a 50 zařízení. Nejsou zapotřebí CAL.
Má sice nějaká hardwarová a softwarové omezení, ale funkčně je to Standard edice.

Nicméně problém s PC Fandem bude souviset s verzí SMB protokolu, a to jak na serveru tak i na stanici. Tzn. přes Win registry vypnout/zapnout, a obdobně na Linuxu.

Ale osobně se domnívám, že Linux v tomto případě není žádná finanční úspora.

K němu už se ale nepřipojím z Windows XP (údajně ani k Windows 2019 Serveru).

Medo77

• 301
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 27. 07. 2022, 21:53:10 »
Preco to nezvirtualizovat ako radi kokega vyssie ? Aktualizacie s.ral pes, a na smb1 to este chvilu pobezi hadam aj s novsimi os od MS.