XAMPP - pomalá databáze

XAMPP - pomalá databáze
« kdy: 10. 05. 2022, 10:54:18 »
Dobrý den,
je tu někdo, kdo využívá na Windowsu XAMPP? Mám s ním drobný problém. Pročítala jsem na internetu diskuze a snažila se to optimalizovat podle nich, avšak bez úspěchů. V čem je problém...

Na jednom PC (slabším, Windows 11) mi XAMPP jede v pohodě. Na druhém PC (silnějším, Windows 10) mám pomalou databázi. Rozdíl je znatelný. Pokud NAPROSTO stejný script se stejnými inserty, selecty atd. pustím na tom slabším PC, zpracovává se mi to 2-3 sekundy (aplikaci nemám optimalizovanou), to je OK. Ale na silnějším PC se mi to zpracovává přes 30 sekund.

Dočetla jsem se, že by to mohl dělat buď:
  • localhost vyměnit za 127.0.0.1
  • xdebug - nepoužívám, nemám

Už netuším, kam všude se podívat, nebo co upravit. Nemáte někdo podobnou zkušenost?

PS. Pokud je XAMPP špatný, můžete mi doporučit nějakou alternativu? Klidně placenou. Měla bych to na vývoj desítek webů. Požadavky jsou jen vhost, PHP7.4/8.0, PHPMyAdmin.

Děkuji. :)

3ugeene

Re:XAMPP - pomalá databáze
« Odpověď #1 kdy: 10. 05. 2022, 11:25:34 »
XAMPP by mel byt ok, ale setkal jsem se nekdy s problemama u kolegu, co to provozovali na Widlich

Setkal jsem se s obojim - jak DNS (zamena 127.0.0.1 a localhost) i XDEBUG (ceka na spojeni, ktere neexistuje)

Ale pokud to nefunguje, zkusil bych jinou verzi WAMPPu (pokud je to mozny). Nekdy v nastaveni mysql muze pomoct

Kód: [Vybrat]
bind-address="127.0.0.1"
nekdy stacilo vypnout cgi_module (je to nekde v souboru (httpd.conf ?) nebo snad i v menu XAMPP, ted nevim.

z_sk

« Odpověď #2 kdy: 10. 05. 2022, 17:03:33 »
Nainštalovať Linux sa nedá?

Má slabší systém dostatok RAM?

« Odpověď #3 kdy: 10. 05. 2022, 17:46:24 »
Dobrý den,
je tu někdo, kdo využívá na Windowsu XAMPP? Mám s ním drobný problém. Pročítala jsem na internetu diskuze a snažila se to optimalizovat podle nich, avšak bez úspěchů. V čem je problém...

Na jednom PC (slabším, Windows 11) mi XAMPP jede v pohodě. Na druhém PC (silnějším, Windows 10) mám pomalou databázi. Rozdíl je znatel

Teda na XAMPP bych urcite nepouzival. Nainstaluj si linux subsystem dale pak preved na WSL2 tim ziskas izolovany virtual (MS o nem hovori jako o lightweight virtual tedy neco jako kontejnery) a do nej si nainstaluj co potrebujes. Dostupne jsou ruzne distra ovsem nejrychleji se k cili dostanes v ubuntu. Takze pak na webu hledej LAMP ubuntu a vyjede ti "tuna" navodu.

« Odpověď #4 kdy: 11. 05. 2022, 06:41:59 »
XAMPP používám, podobné problémy nemám. Tady by zrovna pomohl ten XDebug:

http://xdebug.org/docs/profiler

« Odpověď #5 kdy: 12. 05. 2022, 09:00:56 »
Všem děkuji za odpovědi, ale jak jsem psala:
• Xdebug nemám ani nainstalovaný - není o něm jediná zmíňka v php.ini, ani http.conf. Jediné, co k němu existuje, tak je dllko.
• Pomalejší PC (pracovní šunt) je na tom s XAMPPem líp, než ten lepší PC, tedy ohledně RAM to nemá vliv. Lepší myslím sestavu i7, 16 GB RAM, 6 GB GPU, ...
• Linux používat nebudu. Používám PC i na jiné věci a ne na všechno se prostě linux hodí. Instalovat to přes nějaké virtualizace není nic, v čem bych s radostí pracovala.

Spíš bych raději vyřešila tu rychlost a ponechala Windows. Děkuji. :)

McFly

• 588
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 12. 05. 2022, 09:37:13 »
Konfigurace MySQL a PHP je stejná na obou strojích? ;-)

Karmelos

• 1 022
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 12. 05. 2022, 12:01:34 »
u windows občas dělají problémy antiviry a firewaly, dále eskalace práv a priority procesů a v neposlední řadě může způsobovat problém rychlost úložiště - ssd vs hdd, jo a občas taky málo volného místa na disku.
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #8 kdy: 26. 05. 2022, 19:17:38 »
Zkusil bych jiný prohlížeč a vůbec se podívat, v čem na obou pc prostředí se liší.
Je to opravdu jen databáze? a jde o triviální dotazy nebo složité (píšeš jen že jsou stejné)
HINT: Přistupovat můžeš z jiného PC  a tam spustit time curl http://stroj/skript.php
přistupuješ přes IP/hostname?
Nemá mysql nějaké volby při instalaci (radio button : use socket/local server port/ multi-user / service)...?

A hledat zpoždění přímo u zdroje, takže nějak vycucnout/logovat statistiky (rozměj dobu prováděníú příkazu(ů), buď přímo z aplikace a nebo prohlédnutím logů sql serveru

je skript nějaký framework nebo plain mysql_exec?