Zaujímali by ma praktické skúsenosti s monitoringom sieťových switchov cez SNMP, napríklad prostredníctvom Zabbixu.
Aké všetky parametre sledujete? A iba z nich robíte záznam, z ktorého môžete neskôr "kresliť grafy" v prípade potreby, alebo aj generujete nejaké automatické alerty? Aké?
Ktoré zo sledovaných parametrov/triggerov/alertov sa vám v praxi javia ako najužitočnejšie a pri akých situáciach vám reálne pomohli?
Môj prístup k tomuto bol doteraz pomerne "minimalistický", v podstate som sledoval iba celkovú dostupnosť switchu na sieti (jeho IP odpovedá na ping) a prípadne tiež UP/DOWN status u niekoľko málo vybraných portov s dôležitými zariadeniami. Používam na to Icingu a zvažujem, čo by som získal, ak by som miesto toho prešiel na Zabbix a sledoval väčšie množstvo parametrov.
Teoreticky si na to odpovedať viem, ale či to má aj reálny praktický význam, to netuším. Tiež sa tak trochu obávam, či sledovanie desiatok/stoviek parametrov namiesto niekoľko podstatných nevedie k "informačnému zahlteniu" a síce, že systém potom vytvára veľa "nepodstatných" alertov vďaka čomu sa ich človek naučí podvedome ignorovať a vystavuje sa tým riziku, že prehliadne tie podstatné.
Vopred vďaka každému, kto sa podelí o svoje skúsenosti!