Sata3 a NVMe SSD - jak efektivně oba využít?

Sata3 a NVMe SSD - jak efektivně oba využít?
« kdy: 04. 05. 2022, 00:05:19 »
Zdravím,
chtěl bych poprosit o radu. Pořídil jsem si nové SSD: Samsung NVME 980 1TB M2 (https://www.samsung.com/cz/memory-stora ... -v8v1t0bw/).
K tomu používám cca 3 roky Kingston A400 (SATA 3) https://www.czc.cz/kingston-now-a400-2- ... 2tEALw_wcB
Momentálně OS a data mám na Kingstonu.
Mým dotazem je, jak efektivně ty disky používat. Varianty jsou:
1. Nechat OS (Win 10) na Kingstonu a Samsung používat na hry, editace videí, velké VST knihovny, DAWy, programování etc.
2. Klonovat data (včetně) OS na Samsung.
3. Čistá instalace OS na Samsung a Kingston používat na nějaké vedlejší věci.

Jaké doporučení byste mi dali v mojí situaci? Jak velký vůbec je rozdíl mít OS na rychlejším NVME disku? Stojí to za tu námahu (nejspíš čisté instalace)?

Díky za rady

3ugeene

Re:Sata3 a NVMe SSD - jak efektivně oba využít?
« Odpověď #1 kdy: 04. 05. 2022, 06:47:00 »
ja bych si nechal OS na kingstonu. Windowsy rychlost nvme imo nevyuziji. U her je to naopak, ty bych urcite dal na nvme

« Odpověď #2 kdy: 04. 05. 2022, 07:40:04 »
Kdybych byl v tvé situaci, měl na to čas a naposledy jsem formátoval tak před 2+ roky jdu do varianty 3.
Jinak varianta 2 pokud na to mám čas.
Pokud není čas tak varianta 1.

« Odpověď #3 kdy: 04. 05. 2022, 11:46:12 »
Zrovna teď jsem absoloval něco podobného. Ze single SATA SSD na SATA + NVMe. Nakonec jsem udělal čistou reinstalaci jako přípravu pro Win 11. To SSD mělo ještě legacy boot jako pozůstatek upgradů snad ještě z Win 7 a byla to poslední překážka pro upgrade. Takže teď to mám jako SATA pro systém (zatím zůstávám na Win 10) a NVMe pro programy/hry.

« Odpověď #4 kdy: 04. 05. 2022, 12:12:04 »
Zrovna teď jsem absoloval něco podobného. Ze single SATA SSD na SATA + NVMe. Nakonec jsem udělal čistou reinstalaci jako přípravu pro Win 11. To SSD mělo ještě legacy boot jako pozůstatek upgradů snad ještě z Win 7 a byla to poslední překážka pro upgrade. Takže teď to mám jako SATA pro systém (zatím zůstávám na Win 10) a NVMe pro programy/hry.

A proč nakonc systém na SATA a ne NVMe (když jste dělal čistou instalaci)? :) Já právě zvažuju, že bych hodil na to NVMe Win 11 (ted používám Win 10), čímž by ta čistá instalace dávala větší smysl pro mě, ale je otravný, že mám rozdělaný projekty, který se mi budou blbě obnovovat, ale 3.5 roku jsem PC nereinstaloval, takže by to zase neuškodilo...