Dvě OS na jeden disk nebo každé singl??

Dvě OS na jeden disk nebo každé singl??
« kdy: 25. 07. 2011, 22:12:13 »
Ahoj, budu si stavět pc a přemýšlím jak to udělat s OS. Rád bych tam měl widle, jedno linux distro na stálo a jedno který budu často měnit. Navrhujete jeden disk, nebo dva disky a na jednom virtualizaci, nebo rovnou tři disky??

Re: Dvě OS na jeden disk nebo každé singl??
« Odpověď #1 kdy: 25. 07. 2011, 22:33:30 »
Mít na každý systém extra harddisk mi přijde škoda. Já mám tři linuxy na jednom disku.
Disky už máš, nebo teprve budeš nakupovat? Plánuješ klasiku, nebo se odvážně pustíš do SSD?

« Odpověď #2 kdy: 25. 07. 2011, 22:42:25 »
Všechno je zatím ve fázi příprav, mám ještě dva měsíce čas  :). Určitě pujdu do klasického HDD. Jde mi o to jestli není lepší mít fyzicky tři disky pokud něco pokazím.

Olaf

« Odpověď #3 kdy: 25. 07. 2011, 23:08:34 »
... Rád bych tam měl widle, jedno linux distro na stálo a jedno který budu často měnit. ...
Záleží na tom, jak si odpovíte na následující:
1) Můžu si dovolit víc disků? (finančně, prostorově, výkonově - spotřeba). Předpokládám, že ano, jinak byste se neptal.
2) Záleží mi na datech? Pokud ne, stačí jeden disk.
3) Pokud ano, umím toho dost, abych při reinstalaci kteréhokoliv systému nezboural ostatní? Pokud ne, rozumný kompromis jsou dva disky plus virtuální stroj (ale ani 2 disky Vás nezachrání při nepozornosti při instalaci OS, manipulaci s oddíly etc.).

Virtualizovat se ovšem dá i "linux distro na stálo" nebo widle. Mj. to má tu výhodu, že nemusíte tak často restartovat nebo se snadno vrátit k předchozímu stavu systému. V tom případě bych ušetřil na disku a vrazil to do RAM.

« Odpověď #4 kdy: 25. 07. 2011, 23:16:48 »
2) na datech záleží hodně, ale budu samozřejmě dělat i zálohu.

3) tím si právě nejsem jist, vidím to tedy tak žě koupím dva disky. Jeden widle a druhý linux. A na tom linuxu si budu virtualizovat ty ostatní linuxi.

NA

« Odpověď #5 kdy: 26. 07. 2011, 02:58:49 »
No já bych dal přednost jeden disk na data a druhý rozdělit pro OS. Umožní to mít data v lepším formátu a víc v bezpečí. Případně první disk rozdělit na 3xOS + 1xNTFS  na dokumenty pro Windows. Programy má samozřejmě každý OS vlastní.