Pomoc s výběrem telefonu

crown

• 391
    • Zobrazit profil
Re:Pomoc s výběrem telefonu
« Odpověď #15 kdy: 25. 02. 2022, 16:57:00 »
Vzal bych Samsung Galaxy A52s 5G

To je fajn mobil, ma manzelka. Jedine minus je ctecka otisku v displeji, je pomala a obcas otisk nepoznava. Jinak ale doporucuju.

« Odpověď #16 kdy: 25. 02. 2022, 23:26:52 »
Autor zmiňuje zkušenost s telefonem starým přes 6 let a stěžuje si na aktualizace, že jich bylo s přibývajícím stářím telefonu čím dál méně.
...
Na můj vkus jich bylo málo. Poslední 4 roky snad žádná rozumná (Galaxy themes se asi jako moc užitečná aktualizace nepočítá).
Telefon bych rád měl jako nástroj, na telefonování, psaní zpráv, maily nebo prohlížení webu na cestách. Nehledám v něm hračku nebo herní konzoli. Kdyby rozumně fotil, nebylo by to na škodu. A přijde mi, že k podobným účelům by snad mohl lepší telefon vydržet i déle. Ocenil bych, kdyby to nebyl za dva roky začínající e-waste, protože se systém úplně zaseká a výrobce jej neudržuje. S7 se nezasekala, ale jako referenci "dobrého přístupu" výrobce bych jej zdaleka nepovažoval. Možná je teď situace se Samsungy jiná.

Jinak se mi zatím nejvíc líbí Zenfone 8 nebo S21FE.

k3dAR

• 3 168
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 25. 02. 2022, 23:48:14 »
Autor zmiňuje zkušenost s telefonem starým přes 6 let a stěžuje si na aktualizace, že jich bylo s přibývajícím stářím telefonu čím dál méně. To je ovšem u všech výrobců naprosto totéž a obvykle ještě horší. Samsung aspoň jasně garantuje nějakou dobu velkých a záplatových update[...]
tazatel ale nepise od kdyz jich bylo cim dal mene ;-) nicmene nejen Samsung, ale kazdy vyrobce s telefenom v programu "Android One" take garantuje... 2 roky povysovani Androidu + 1 rok "jen" bezpecnostni aktualizace (kazdy mesic).
zkusenost s "Nokia 7 Plus" a "Motorola Moto G Pro" - oboje v AndroidOne (coz krome tech aktualizaci znamena skoro cistej (nezprasenej a nezaplevelenej) Android...

« Odpověď #18 kdy: 26. 02. 2022, 09:46:39 »
Autor zmiňuje zkušenost s telefonem starým přes 6 let a stěžuje si na aktualizace, že jich bylo s přibývajícím stářím telefonu čím dál méně.
...
Na můj vkus jich bylo málo. Poslední 4 roky snad žádná rozumná (Galaxy themes se asi jako moc užitečná aktualizace nepočítá).
Telefon bych rád měl jako nástroj, na telefonování, psaní zpráv, maily nebo prohlížení webu na cestách. Nehledám v něm hračku nebo herní konzoli. Kdyby rozumně fotil, nebylo by to na škodu. A přijde mi, že k podobným účelům by snad mohl lepší telefon vydržet i déle. Ocenil bych, kdyby to nebyl za dva roky začínající e-waste, protože se systém úplně zaseká a výrobce jej neudržuje. S7 se nezasekala, ale jako referenci "dobrého přístupu" výrobce bych jej zdaleka nepovažoval. Možná je teď situace se Samsungy jiná.

Jinak se mi zatím nejvíc líbí Zenfone 8 nebo S21FE.
Za poslední 4 roky, když nepočítám nějaké bezpečností záplaty, byla u Samsungu aktualizace třeba na Android 11 s One Ul 3.1 (u S modelů pak i na Android 12). Oproti dřívějším verzím přibyla celá řada věcí, namátkou možnost při používání dual-SIM napevno nastavit u konkrétních tel. čísel z Kontaktů, ze které SIM bude provedený hovor a není třeba tedy před každým hovorem SIM vybírat.

Na telefonu se nemá co zasekat, když si tam sám user nestahuje čím dál víc appek a balastu. Mám v rezervě 5 let starý J7 a funguje úplně v pohodě (Android samozřejmě skončil u verze 9).

S21FE bude určitě dobrá volba, byť to ale popírá tvůj postoj, že telefon nechceš na hry, ale pouze na volání+SMS+email+web na cestách. K tomu v pohodě stačí o polovinu levnější A52s 5G :)

« Odpověď #19 kdy: 26. 02. 2022, 09:51:23 »
Autor zmiňuje zkušenost s telefonem starým přes 6 let a stěžuje si na aktualizace, že jich bylo s přibývajícím stářím telefonu čím dál méně. To je ovšem u všech výrobců naprosto totéž a obvykle ještě horší. Samsung aspoň jasně garantuje nějakou dobu velkých a záplatových update[...]
tazatel ale nepise od kdyz jich bylo cim dal mene ;-) nicmene nejen Samsung, ale kazdy vyrobce s telefenom v programu "Android One" take garantuje... 2 roky povysovani Androidu + 1 rok "jen" bezpecnostni aktualizace (kazdy mesic).
zkusenost s "Nokia 7 Plus" a "Motorola Moto G Pro" - oboje v AndroidOne (coz krome tech aktualizaci znamena skoro cistej (nezprasenej a nezaplevelenej) Android...
Nokii jsem kdysi taky měl - právě kvůli tomu, že jsem se bláhově domníval, jaká to bude výhra ten čistý Android - a nakonec to byl tak neskutečný šunt, že jsem byl rád, když prodejce vrátil peníze a mohl jsem koupit něco jiného. Ono je totiž velmi často lepší, když má systém nějakou nadstavbu, kterou výrobce telefonu uzpůsobí svým produktům a časem i odladí, než jenom čisté "univerzální" verze, u kterých výrobce telefonu nic neřeší a akorát doufá, že to udělá Google s nějakou aktualizací.

k3dAR

• 3 168
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 26. 02. 2022, 13:16:45 »
Nokii jsem kdysi taky měl - právě kvůli tomu, že jsem se bláhově domníval, jaká to bude výhra ten čistý Android - a nakonec to byl tak neskutečný šunt, že jsem byl rád, když prodejce vrátil peníze a mohl jsem koupit něco jiného. Ono je totiž velmi často lepší, když má systém nějakou nadstavbu, kterou výrobce telefonu uzpůsobí svým produktům a časem i odladí, než jenom čisté "univerzální" verze, u kterých výrobce telefonu nic neřeší a akorát doufá, že to udělá Google s nějakou aktualizací.
uhel pohledu, ja nic jineho(telefon) nez s AndroidOne bych nikdy nekoupil, "nadstavbu" si dam NovaLauncher kterej muzu upravit podle potreb a nespolehat na to jako nadstavbu zprasil vyrobce modelu bez AndroidOne... ;-)

« Odpověď #21 kdy: 26. 02. 2022, 13:42:50 »
Pixek 4a s LineageOS 18.1 (Android 11) bez Gapps/MicroG. Jeden kus v provozu od leta, druhy od Vanoc. Maximalni spokojenost. Snadny flash, dobra podpora, dobry HW. Uz se ale hur shani, ufon ma posledni kus.

« Odpověď #22 kdy: 26. 02. 2022, 14:15:29 »
uhel pohledu, ja nic jineho(telefon) nez s AndroidOne bych nikdy nekoupil, "nadstavbu" si dam NovaLauncher kterej muzu upravit podle potreb a nespolehat na to jako nadstavbu zprasil vyrobce modelu bez AndroidOne... ;-)
Proč by měl výrobce telefonu něco zprasit? To si fakt myslíš, že nadstavbu u Samsungu dělá nějaký hejhula z garáže, který o tom nic neví? Asi těžko :)
Jinak Android One je tak univerzální, až je vlastně na lejno. To je asi jako nahrát čisté Win do PC bez možnosti aktualizace driverů od výrobců HW. Nějak to asi chodit bude, ale žádná sláva se nekoná. Vždycky jenom přímo výrobce daného zařízení ví nejlíp, co je potřeba.

« Odpověď #23 kdy: 26. 02. 2022, 14:41:46 »
Nebo se zeptám ještě jinak - co konkrétně je na nadstavbě od Samsungu špatně? Ale myslím skutečně jenom na nadstavbě, nikoliv na Androidu jako takovém.

k3dAR

• 3 168
    • Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 26. 02. 2022, 18:29:28 »
@Adolf.Shitler.2
pletes si AOSP s AndroidOne, to nebrani vyrobci pripravit na jeho HW... napr. mam ted Motorola Moto G Pro, obsahuje v tele stylus a nastaveni i system je samozrejme pripraveno na nej, tedy kdyz vyndam muze ze zobrazit program ci minilauncher, kdyz ho do nejake doby nevratim tam me upozorni ze je stylus vyndanej...
MotoGesta kdy protocenim ruky vlevo/vpravo zapne fotak, zaklepanim nahoru/dolu(jako potresenim rukou) zapne svitilnu, atd...
Zprasene u Samsungu napriklad ze tam je Nastaveni divne prehazene, maji svou aplikace pro SMS ktera se chova jinak/divne a nejde prenastavit to co u stock jde, obecne pritahne sadu svejch aplikace, sveho uctu, atd... pak clovek vezme do ruky telefon kde to vyrobce zprasil zas uplne jinak, kdezto preskocit z AndroidOne do AndroidOne mas vicemene totoznej system...

« Odpověď #25 kdy: 26. 02. 2022, 18:44:57 »
Jestli se nějakým zatřepání zapne foťák nebo něco jiného nebo vůbec nic, to je spíš otázka uživatelského komfortu, přičemž každá nadstavba má prostě něco jiného. A každému uživateli to buď vyhovuje nebo ne. Ovšem toto nemá nic společného s nějakým údajným zprasením, což je prostě pitomost, protože Samsung nic zpraseného nemá. Nastavení vůbec ne a dokonce ani ty zprávy ne - navíc není nic snadnějšího, než používat zprávy Google (v systému jsou appky na zprávy obě). Co se týká účtu Samsung, ten se vůbec používat nemusí (na zálohy, kontakty a další úplně stačí účet Google) - v podstatě účet Samsung je akorát pro toho, kdo si chce něco pořídit z Galaxy Store (osobně jsem tam byl jednou se kouknout, co je to zač a zavřel jsem to bez stažení čehokoliv). I spodní rozložení tří "tlačítek" na displeji jde otočit jak kdo potřebuje (tj. tlačítko zpět je buď defaultně vpravo nebo ho lze přehodit doleva).
Každopádně ale platí, že každý výrobce nějakého zařízení si dělá svoje ovládání. Když koupíš televizor, tak má taky nějakou svoji ergonomii, jenž je odlišná od televizoru jiné značky, byť třeba obě TV běhají pod stejným Androidem. To bych skutečně nepovažoval za zprasení, ale za normální stav.

k3dAR

• 3 168
    • Zobrazit profil
« Odpověď #26 kdy: 27. 02. 2022, 16:36:16 »
"zatreseni atd" byla reakce na tve nesmyslne:
Citace
Jinak Android One je tak univerzální, až je vlastně na lejno. To je asi jako nahrát čisté Win do PC bez možnosti aktualizace driverů od výrobců HW
to zkratim: ok tobe Samsung nadstavba vyhovuje, me ne.
(preferuju cistej Android v podobe AndroidOne, jakej je Launcher me nezajima - davam "Nova Launcher", jak je reseno "3 tlacitka ci gesto ploska" stock me nezajima - davam "Fluid Navigation Gestures", jak/zda je reseno one-hand ovladani take ne - davam "Quick Cursor")

EDIT: zustal ontopic - tazatel sam pise "Stará s7 byla docela zahlcená balastem od Samsungu" (jestli tomu nekdo rika balast, zpraseni, nebo "citelne" "upravy vyrobcem" je asi jedno :)

« Odpověď #27 kdy: 27. 02. 2022, 22:04:54 »
Co psal tazatel o modelově 6 let starém telefonu nehraje roli, bavíme se o telefonech aktuálních a tam nadstavba Samsung neobsahuje nic závadného ani obtěžujícího, aby mělo smysl to nějak extra řešit.
A už sem uvedl jednou, že uživatelský komfort je jedna věc a balast je věc druhá - a nedá se mezi to dávat automaticky rovnítko. Jestli má někdo výhrady k Samsungu, že mu nevyhovuje prostředí, pak OK. Ale to skutečně není nic ve smyslu jakéhosi údajného zprasení, jak píšeš.

Jinak tedy osobně si myslím, že tazatel není nějaký hračička, co se bude patlat s custom ROM - kdyby byl, pak už tak dávno činí a nemusí tady řešit nákup telefonu :)

k3dAR

• 3 168
    • Zobrazit profil
« Odpověď #28 kdy: 27. 02. 2022, 23:07:49 »
o customROM sem nic nepsal, prave ze s telefony z rady AndroidOne NEmam potrebu customROM, staci mi doinstalovat co sem psal ;-)

« Odpověď #29 kdy: 28. 02. 2022, 18:12:32 »
NovaLauncher muzes nainstalovat na libovolnej telefon takze nchapu point s AndoridOne.