Aktualizace firmwaru tiskárny HP LaserJet Pro MFP M130nw

Molex1

• 210
    • Zobrazit profil
Re:Aktualizace firmwaru tiskárny HP LaserJet Pro MFP M130nw
« Odpověď #15 kdy: 23. 02. 2022, 11:48:06 »
Myslím že řeknu to, co si všichni myslí: Proč proboha jen tak ze srandy aktualizuješ firmware tiskárny? Natož ještě velmi čerstvý firmware....  :o
Když chcete z lidí dělat blbce, tak ani nepište do diskuse. Jak jsem psal dělám takto pravidelně v lednu, procházím zařízení v domě a kontroluji firmware.
Nezlob se, ale tohle je super způsob, jak se střelit do nohy - jakou máš motivaci to dělat? Chápu to u zařízení na síti, pokud firmware obsahuje záplatu nějaké bezpečnostní díry nebo pokud obecně opravuje něco, s čím máš problém. Ale jinak bych se držel pravidla, že do toho, co funguje, se zbytečně nemá šťourat. To není kritika ani výsměch, to je skutečně dobře míněná rada.

Zrovna tahle multifuknce (cca za 3500Kč) je síťová... Mám jí doma a z důvodu, aby fungovala s alternativními (neorigo) tonery jí neaktualizuji... Ale je fakt, že připojená k netu je...

« Odpověď #16 kdy: 23. 02. 2022, 11:55:18 »
Molex1: Hm, to mi přiznám se uteklo, že je síťová. Možná jsem ale měl použít lepší formulaci než jen "zařízení na síti". Pokud je zařízení dostupné jen ve vnitřní síti a nedá se moc předpokládat, že by bylo nějakým způsobem napadnutelné, asi bych ho taky řadil do kategorie "dokud to funguje, nevrtat se v tom". Pochopitelně je to, jako vždy, o zvážení přínosů a rizik. Hlavní jádro mé myšlenky bylo, že aktualizovat úplně všechno, k čemu mám nový firmware, aniž by mi to reálně něco přineslo, asi není úplně rozumná cesta.

Molex1

• 210
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 23. 02. 2022, 12:41:43 »
Tak ono se blbě odděluje tiskárna, která na síti je od internetu - potřebuješ jí dostupnou z ostatních PC ať již na kabelu tak na WiFi a když ti WiFi poskytuje modem tak se blbě nastaví, aby dál nemohla...

ja.

• 267
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 23. 02. 2022, 12:53:40 »
Tak ono se blbě odděluje tiskárna, která na síti je od internetu - potřebuješ jí dostupnou z ostatních PC ať již na kabelu tak na WiFi a když ti WiFi poskytuje modem tak se blbě nastaví, aby dál nemohla...

Nastavuje sa to velmi jednoducho - v pripade, ze miestny router je cista tragedia, tak dam tlaciarni staticku ip adresu (aj tak maju niektore hp problem zobudit sa s dhcp) a nenastavim default gateway. Pokial by na nom trvala, tak nastavim nespravny, kde nic nenaforwarduje.

V pripade, ze miestny router nie je uplna tragedia, nastavit prislusne pravidlo vo firewalle, aby s nou nic zvonka nemohlo komunikovat. Traffic co nejde cez firewall, t.j. rovnaky subnet, nebude mat problem.

« Odpověď #19 kdy: 23. 02. 2022, 15:02:34 »
Toto by malo pomoct https://support.hp.com/in-en/document/c01704176

Rfu - remote fimrware updater, mozete si link na stiahnutie vygooglit, predpokladam ze zufalcov ktori to tiez potrebuju bude na forach viac nez dost. Pripadne sa obrate na suport, nech vam ho poslu. Jedna vec je poradit, robit zadarmo support je nieco ine.

« Odpověď #20 kdy: 23. 02. 2022, 15:26:08 »
Toto by malo pomoct https://support.hp.com/in-en/document/c01704176
Děkuji, prozkoumal jsem tuto cestu, ale momentálně se mi zdá slepá.

Máte s tím zkušenosti? Co je RFU soubor, nemám kde ho sehnat. Můj firmware je exe, když ho otevřu pomocí kompresního programu, tak v něm žádný RFU soubor není.

Ale kedze mam dnes dobru naladu, tak som to vygooglil miesto vas https://h30434.www3.hp.com/t5/Printing-Errors-or-Lights-Stuck-Print-Jobs/MFP-M130fw-firmware-20211215-fatal-error-7/m-p/8250145#M936279
Stlacte ctrl+F a hladajte "ACCEPTED SOLUTION". Mate tam link na stiahnutie prislusneho RFU a podrobny navod pre lamy.

Pripadne ftp://ftp.hp.com/pub/networking/software/pfirmware/ ale to odporucam len v pripade ze viete presne co robite a tym padom si z toho ftp viete vybrat spravny subor.

« Odpověď #21 kdy: 24. 02. 2022, 11:27:19 »
Aby to nebylo tak, že si výrobce za update fw nebere zodpovědnost, protože to má instalovat „odborný technik“ (výrobce by tedy ručil jen skrze autorizované servisy).
To je zaujímavá výhovorka, najmä vo svetle toho, že moja lacná HP DeskJet mala zapnutú automatickú aktualizáciu bez toho, aby som ju akokoľvek vedome zapol, a všimol som si to len na základe toho, že to samo po aktualizácii vytlačilo stránku "tlačiareň bola úspešne zaktualizovaná" (bolo by "veselé", pokiaľ by som vtedy mal v podávači nejaké špeciálne papiere). Hneď som sa pozrel, ako to vypnúť a aj som to vykonal (niečo to frfľalo, že nejaké webové služby či čo potom prestanú fungovať, ale to nijako nepotrebujem, tlač zo systému aj skenovanie cez HP Smart fungujú).

To není výmluva, nýbrž právní pojistka. To je jako s výměnou píchlé pneumatiky na autě, kterou sice řidič zvládne, ale v případě nehody potom pojišťovny spustí právní běsnění.

Průmysl je jiný svět, to s konzumem nemá nic společného a po aktualizaci např.: řídících jednotek protipožárního systému musíte rovnou ověřit (provést test, kalibraci a vydat zprávu). Sice by to trouba s návodem možná zvládnul, nicméně k práci je potřeba minimálně padesátka (Vyhláška č. 50/1978 Sb.), nicméně dále je potřeba vše otestovat a oštemplovat zprávu, protože z právního a bezpečnostního hlediska to musí udělat oprávněná a způsobilá osoba. Embedded/RTS systémy jsou trochu jiná liga. Stejné je to se zdravotnictvím (např.: kompenzace řízení záložních napájení), nebo si myslíte, že změnu řídících jednotek, přepínačů zdrojové sítě, ... na ŘLP svěříte komukoliv jen proto, že dokáže položit cihlu na Enter?
U te pravni pojistky se resi tzv. pricinna souvislost. Jestli moje akce zpusobyla chybu nebo ne. Tak snadno se z toho ta firma nevyvlikne. Tam uz zalezi na tom jak moc lzete, co na to znalec a jestli se vam vyplati do toho jit.

Prumysl uz zacina byt konzumem postizeny - aspon co se upadku kvality tyce. Ty ridici jednotky / PLC maji nejaky servis/podporu. A kdyz vam servisak firmware neupdatuje a resi duchy v cyklech misto toho aby updatoval tak ho uplne milujeme. Procesni kazen je vubec v cesku na stiru. Mozna mam jiste OCD z letectvi, ale rade poruch by se dalo predchazet planovanymi updaty.

Stejne jako kdyz mi muj technik neupdatoval fw ridici jednotky na kotel ktera vykazuje chyby v komunikaci s termostatem - uz je davno opraveno. Boha jeho do toho fw programuji i starsi panove v praze a byl jsem tam na praxi a ta chyba se resila uz v dobe kdy mi teklo IT mliko po brade.
Ridici jednotka vzduchovych lozisek - za celou dobu to vodarnam nikdo neupdatoval. Takze se samozrejme podelala pri rozbehu pumpy po odstavce coz uz bylo v bulletinu roky do zadu. A muzu pokracovat.

RLP ani nezminujte. Ty ted maji dost popelu na hlave aby presli od outsourcingu zpatky k insourcingu.

Mel jsem co docineni s IT tymem ktery veci jen nainstaloval a nikdy neupdatoval. Desktopy,servery, male storage. Polovinu kariery v te firme jsem zalozil na naplanovani updatu coz vyresilo mnoho "magickych" problemu. V podstate jsem tam neziskal zadne technicke know how vyjma manazerskeho.

« Odpověď #22 kdy: 24. 02. 2022, 12:38:49 »
Tak snáď v priemysle tie updaty FW sú ešte "normálne", ale napr. aktualizácie aplikácií na Androide ma už párkrát pekne nasrali. Lebo to je nie len oprava chýb, ale často totálne prekopanie dizajnu, alebo odstránenie používaných funkcií a pridanie iných. Alebo to, čo fungovalo zdarma, už nefunguje, alebo je nanovo prelezené reklamou...

« Odpověď #24 kdy: 25. 02. 2022, 13:27:52 »
Ale kedze mam dnes dobru naladu, tak som to vygooglil miesto vas https://h30434.www3.hp.com/t5/Printing-Errors-or-Lights-Stuck-Print-Jobs/MFP-M130fw-firmware-20211215-fatal-error-7/m-p/8250145#M936279

Děkuji pomohlo, tiskárna je opět plně funkční! :)

Nie je zac, stacilo pouzit google.