Home Automation / Machine learning

Home Automation / Machine learning
« kdy: 16. 02. 2022, 15:38:03 »
Rád bych si nechal poradit ohledně domácí automatizace. chci začít experimentovat s machine learning. Každou minutu sbírám data ze všech čidel, senzorů, vypínačů, spotřebě vody, plynu, elektriky, počasí a další (více než 130 různých dat).

Rád bych začal krmit těmito daty nějakou asi ideální online službu, nebo i integroval nějaký vyvynutý software, který by mi na základě vstupních dat dělal nejprve nějakou predikci, doporučení s určitou úrovní správnosti odhadu. Příklad: nyní zapne světlo před domem, neboť bylo splněno několik podmínek a předpoklad je vyšší než 80%

Také očekávám, že mi může najít nějaké patterns, které jsem si nevšiml a bylo by je zajímavě integrovat

Poznáte něco, kde začít, resp. doporučit nějakou službu.
Předem díky

Re:Home Automation / Machine learning
« Odpověď #1 kdy: 16. 02. 2022, 19:34:39 »
muzes sem prosim dat par fotek tvych cidel a tveho zapojeni?

nechci byt paranoidni ale takovych prisvevku pod podobnym jmenem tu uz bylo nekolik,
vykopavali pokus o diskusi nad necim, co ve skutecnosti vubec nexistovalo.

a pokud sbiras tsic dat a teprve TED se ptas ostatnich na nejakou online sluzbu, tak mi to smrdi

Karmelos

• 1 048
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 16. 02. 2022, 20:03:55 »
Jako neni jasný co vlastně chceš. Domácí automatizace je jedna věc a strojové učení je věc úplně jiná.
Na úlohu "kdy rozsvítit venkovní světlo" nepotřebuješ umělou inteligenci.
Jestli chceš postavit svůj J.A.R.V.I.S. tak to doporučuju spíš vygooglit nebo juknout sem https://www.cmkl.ac.th/post/can-we-make-our-own-jarvis-from-iron-man
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #3 kdy: 16. 02. 2022, 20:16:51 »
 tenhle dvouodstavcovy clanek je totalne o nicem,  mozna napsany aby byl zmineny  Facebook.
jako opravdu.

"controlling various aspects of house", druhy odstavec se rozjel, je tam konkretne zmineno davani piva do lednicky.
a pan researcher to zavrsil doporucenim "He suggested researching the GitHub repo if you’re interested in creating your own AI. There are also a lot of tutorial videos and open source codes:

WTF? skutecne tohle doporucujes?

« Odpověď #4 kdy: 16. 02. 2022, 21:40:23 »
nerozumím proč rozporujete validitu mé otázky, resp. prosby o doporučení

pokud spravujete domácí automatizaci určitě znáte situace kdy logiku musíte neustále přizpůsobovat změnám, zda už jsou způsobeny ročními obdobími nebo prostě že vám dospívají děti, nebo jednoduše měníte své zvyky.

už se mě nebaví tu logiku neustále měnit a odlazovat podle požadavků členů domácnosti, stejně si myslím, že ne všechno co jsem naprogramoval je naprosto ideální, mnoho algoritmů pracují is více než 10 proměnnými aby dokázaly vhodně reagovat.

dokonce jsem systém odladil tak, že když není 100% jistý, tak vyžaduje pro příkaz confirmation ať už přes alexu(hlasem ako odpoved na konkretni dotaz)nebo pushover (potvrzující link)

ano, skutečně sbírám pro někoho možná obrovské množství dat. já však věřím, že právě dané množství dat mi usnadní nakrmit nějaký systém tak aby mi to zjednodušil.

tak prosím víte mi doporučit něco rozumného?

Jose D

• 890
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 16. 02. 2022, 22:18:14 »
už se mě nebaví tu logiku neustále měnit a odlazovat podle požadavků členů domácnosti

no a jak by mělo dojít k přesunu požadavků členů domácnosti do tebou poptávaného systému? To není ML, tady se bavíme o věštění..

Karmelos

• 1 048
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 16. 02. 2022, 23:12:08 »
tenhle dvouodstavcovy clanek je totalne o nicem,  mozna napsany aby byl zmineny  Facebook.
jako opravdu.

"controlling various aspects of house", druhy odstavec se rozjel, je tam konkretne zmineno davani piva do lednicky.
a pan researcher to zavrsil doporucenim "He suggested researching the GitHub repo if you’re interested in creating your own AI. There are also a lot of tutorial videos and open source codes:

WTF? skutecne tohle doporucujes?

Tak jako mi přišlo, že když mu na venkovní světlo nestačí pohybový čidlo tak se asi chce pustit třeba do něčeho co má ironman... V tom článku jsou zmínky i o té AI.

Jinak, pro tazatele, nezpochybňuju validitu otázky, ale z mojích dosavadních informací vyplývá, že na domácí automatizaci se ML moc nepoužívá.
Ale pár projektů s AI existuje, vygooglete si "home automation with AI"
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #7 kdy: 17. 02. 2022, 05:10:16 »
Mě by docela pak zajímal výsledek, budete hotový systém, funkce, spolehlivost atd. potom někde prezentovat?
Nevím, třeba mě přesvědčíte,  ale přesně toto je důvod proč bych to asi nechtěl. Postupně se to čím dál víc komplikuje a potom se dostaneme do stavu, kdy systém dělá nějaké odhady chování a ty se stejně nakonec musí schválit / potvrdit. Potom se spousty času stráví tím programováním, štelováním, laděním a stejně  to 100 procentní nikdy nebude ...a nakonec stejně ten schvalovací pokyn udělat musíte...to už je opravdu jednodušší cvaknout tím (hloupým, silařským) vypínačem ve chvíli kdy chci a ne kdy mi to napoví nějaký systém..... Tedy, pokud do toho neintegrujete tu věšteckou křišťálovou kouli:,-) nebo čip umístěny v mozku a ovládaný vůlí :-D:-D
Ano, něco jiného je mít možnost se na mobilu podívat, jestli jsem nezapomněl zhasnout světla, zapnout si topení, podívat se jaká je doma teplota.....atd .. ale tohle zvládne naprogramovat a rozchodit i středoškolák SPŠ s Raspberry anebo nějakým IO modulem s ethernetovým rozhraním. Trochu vyšší level je pak sbírání těch spotřeb elektřiny, vody.... kreslení grafů spotřeb, atd...dělání statistiky počasí atd .... Potud je to užitečné a ulehčuje to život....... Ale vymýšlení nějaké umělé inteligence?.....proč?
« Poslední změna: 17. 02. 2022, 05:13:47 od martin1332 »

« Odpověď #8 kdy: 17. 02. 2022, 08:54:49 »
Proč hledám možnost připojení AI k domácí automatizaci? Jednoduchou odpovědí je asi získat maximum z daného řešení, naučit se něco nového, využít své stávající zkušenosti. Domácí automatizace má zjednodušit fungování domácnosti, předvídat a eliminovat nežádoucí stavy [unik plynu, vody, detekce CO, ...] a v neposlední řadě také ušetřit nějaké ty náklady na energie. Mezi využitím jednotlivých komponent a daty ze senzorů existují určitě "patterns"/vzory a pokud máte nasbíraných dostatek dat tak by je mělo být možné identifikovat a na jejich základě implementovat nová pravidla, spouštět scény, nebo detekovat a notifikovat v případě nepředvídaných událostí, které nemají ve vasem systeme definovanou logiku, protože jste s nimi vůbec nepočítali, ale AI je dokáže rozpoznat a upozornit vás na ně.

Asi by mi na začátek stačilo, kdyby existoval systém, který nakrmím tím množstvím dat, které mám a on v těch datech dokáže najít určité vzory, na které mě upozorní. Následně můžu vytvořit logiku, která bude dané situace řešit.

Hlavně bych se rad pustil do té oblasti AI, ML a nějak začal. Vzhledem k tomu, že mám bohaté zkušenosti s home automation tak mi to přišlo jako rozumná cesta. V dnešní době se dají najít např. termostaty, které využívají AI, ale já bych rád zkobinoval dohromady více než jen puštění topení na určitou teplotu.

« Odpověď #9 kdy: 17. 02. 2022, 09:48:46 »
AI je buzzword. Dříve bylo všechno HD, pak Smart, teď už to má rovnou AI.

Hloupý systém je nakonec často efektivnější, protože si rozsvítím kdy chci, kde chci a v místnosti si topím na kolik chci. Pokud je v domě více lidí, každý má stejně jiné požadavky na okolní teplotu, kvalitu osvětlení a další.

Nevím, kde vidíte tu úsporu. Jen kontrola "AI" zabere víc času, než si to nadefinovat sám.

« Odpověď #10 kdy: 17. 02. 2022, 11:56:27 »
Nevím, kde vidíte tu úsporu. Jen kontrola "AI" zabere víc času, než si to nadefinovat sám.
To víte vy, protože zjevně disponujete vyšší IQ než tazatel. Navíc vaše řešení je sice efektivní příp. produktivní ale není inovativní a "COOL".

2Tazatel : jak uvedl "pruzkumbojem" často se tu objevují "noname" nicky a tahají rozumy. Možná by nebylo od věci třeba o tvém řešení sbíraní dat napsat článek pro root a závěru nadhodit toto téma, pak určitě v diskuzi pod ním někteří lidé rádi přispějí.

« Odpověď #11 kdy: 17. 02. 2022, 13:01:56 »
Napsat článek o mé domácí automatizaci možná stojí k zamyšlení

Možná nemám na root foru historii, ale nemyslím, že to automaticky znamená diskvalifikaci, resp. nějak tahání rozumů

Přišel jsem si po radu s tím, že jsem věřil, že na tomto místě možná existují členové, kteří řešili stejný nebo alespoň podobný problém a umí mě usměrnit. Nezádám navod step-by-step, stačilo by vodítko napr. na analyzu dat s možností detekce vzoru zkus tohle, pro ML a typ dat je zase tahle knihovna pro python, nebo se vysrat na vlastní programování a zkus tuhle online službu, ktere stačí posílat data a udělá co chceš

« Odpověď #12 kdy: 17. 02. 2022, 13:24:41 »
v pohode, dem se mnejaky fotky cidel a jak se k nim pripojujes, a objevi se tu rada prispevku diskutujici detaily.

« Odpověď #13 kdy: 17. 02. 2022, 13:57:24 »
2 pruzkumbojem

Asi si nerozumíme. Na co je třeba popisovat samotná čidla, senzory a způsob připojení? Celou automatizaci mi řídí můj software, ten kolektuje všechna data, vyhodnocuje a realizuje různé "akce".

Mám spoustu dat ze všech komponent, tato data bych rád využil k analyze a výuce AI, následně bych propojil AI a můj software řídící HA.

Ale abych tedy odpověděl konkretně na otázku: ke komunikaci pouzivam MQTT protokol, pokud zarízení nepodporuje přímo MQTT ale pouziva nap. zigbee, zwave, či lorawan tak mám gateway-e, které komunikaci překládají. Řídící software sbírá data a zasílá příkazy přes MQTT

Čemu pomůže fotografie např. senzoru obsazenosti parkovacího místa vzhledem k temu AI/ML? [pouzivam lorawan [heltec] a geomag sensor] , nebo jiného sensoru?

Komunikační model je jednoduchý senzor <-> gateway <-> mqtt <-> řídící software. já bych rád přidal k řídícímu software modul AI/ML, který by se učil z nasbíraných dat

Jose D

• 890
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 17. 02. 2022, 14:13:08 »
Citace
Čemu pomůže fotografie např. senzoru obsazenosti parkovacího místa

třeba jako proof, že to myslíš vážně, a že, jak zmínili kolegové, netaháš rozumy.
Sorry za opatrnost, ale tady se v poslední době vyskytují nicky, co prodávají neexistující servery, atp.
To je pak pro všechny zúčastněné ztráta času. :/