System hostname vs Posftix myhostname

System hostname vs Posftix myhostname
« kdy: 01. 02. 2022, 22:02:39 »
Potřeboval bych se ujistit v jedné věci: když mám server, který má hostname např. mojedomena.cz a chci na něm mít Postfix, tak můžu do myhostname vložit cokoliv, např. mail.mojedomena.cz (a mít PTR na mail.mojedomena.cz)? Protože když tam mám jen mojedomena.cz (se správnými PTR), tak mi v logu píše "hostname is not valid". Dočetl jsem se, že podle nějaké specifikace by pošta měla mít prefix mail. Může tam teoreticky být i mail.mojedruhadomena.cz, ale poštu bude zpracovávat jak pro mail.mojedruhadomena.cz, tak pro mojedomena.cz?

RDa

• 2 676
    • Zobrazit profil
Re:System hostname vs Posftix myhostname
« Odpověď #1 kdy: 01. 02. 2022, 22:51:49 »
ja mam v myhostname nastavenej reverz na ktery se resolvuje IP kde ten postfix bezi.
Neobsahuje to mail., ale je to hostname "stroje", ne domenove jmeno (druheho radu).

Re:System hostname vs Posftix myhostname
« Odpověď #2 kdy: 02. 02. 2022, 08:46:09 »
V Postfixu můžete mít libovolné jméno, nezávisí to na jménu systému. Je vhodné, když je to jméno, na které vede reverzní DNS záznam (PTR) IP adresy, která se posílá k posílání e-mailů, a k tomuto jménu by zase měl existovat A/AAAA záznam, který povede na danou IP adresu.

To „hostname is not valid“ je divná hláška, chtělo by to vidět jí v kontextu. Jestli se opravdu týká myhostname a jestli v tom myhostname nebylo něco jiného, třeba jestli tam nebyl zapomenutý nějaký znak navíc (tečka, mezera).