Si pamatuju, ze kdyz jsem absolvoval kurz na scrum mastera, tak tam explictne zminovali jako povinnost "vytvaret pocit urgence"
at zije agile a vsichni, co to zerou jako techniku, ktera prospiva vsem
. Vytvárať dojem časového tlaku, sústavnej naliehavosti, nervozity je u niektorých vedúcich bežný postup vedenia tímov. Netvrdím, že to je prípad ktorý popisuješ, ale
Niekedy sám si nie som istý, či tento dar resp. talent pomerne rýchlo prekuknúť akúkoľvek snahu o manipuláciu je pre mňa na škodu alebo na prospech. Trvalo mi veľmi dlho kým som pochopil, že som v tomto unikátny a drvivá väčšina ľudí to fakt nevidí a preto keď som o tom rozprával tak si to vykládali tak, že ja som neskutočne depresívna a negatívna osoba a vo všetkom vidím len cynizmus a využívanie a manipuláciu.
Ironicky ja som len hovoril pravdu o prostredí v ktorom pracujú a to prostredie im také nepripadalo napriek tomu, že skutočne také bolo, iba ja ktorý na to poukázal a popísal to, som bol v očiach týchto nevidiacich za negatívnu osobu. Na druhú stranu mi to spôsobilo kopec problémov kým som sa to naučil skrívať a tam kde sa to požaduje hrať tu falošnú hru na pozitivitu a slniečka aspoň v minimalnej možnej miere.
Agile (v miestným pomeroch je synonymum pre SCRUM poohýbaný všade ináč) je len ďalší evolučný krok v manipulačných technikách, ale našťastie(?) tu nikto nie je ochotný zaplatiť alebo sa proste nevyskytujú ľudia ktorí to vedia kvalitne aplikovať, takže agile vyzerá ako cargo cult alebo ako hovorím ja, retardovaná materská škôlka resp. čistá psychiatria. Vidieť tridsaťročných tatínkov od rodín ako tam posúvaju nejaké žetony, kreslia smajlíky a postavičky a povinne musia navrhnúť čo týždeň nejaký návrh na zlepšenie mi príde veľmi bizarné. Alebo možno som iba ja negatívny a cynický človek a nemám osobnostné predpoklady na to aby som bol produktívnym členom agilného týmu
Mimochodom, poznáte nejaký iný obor, kde sa tak neuveriteľne koncentrovali všelijaké takéto sračky a nezmysly ktoré reálne vývojarov len obťažujú, tak ako v IT? Majú právnici, ekonómovia, či týpci vo výrobe, stavbári tiež svoje ekvivalenty SCRUMu, Agile, SCROTUM Masterov, groomingu, daily (comedy) standup, retro, demo, PO, PM, backlog, SPRINT, estimate, New, Working, Testing, Reviewing, Releasing, Done... a toto furt dookola. Hádzanie pracovnej náplne z mnohých iných pracovných pozícii na plecia vývojarov (koordinácia medzi týmami, písanie testov!!! a nehovorím o unit testoch, ale tých ktoré kedysi robili samostatné týmy testerov, spisovanie funkčných požiadavok namiesto ich technickej analýzy, niekde priamo komunikácia so zákazníkom WTF?), Grooming je fakt perlička, ja v tom čuchám snahu prehodiť zodpovednosť za časové odhady z pliec produktových manažérov na plecia vyvojárov. Vývojový tým by mal skôr pôsobiť v roli konzultanta pre PM, načo tam ten PM je, keď svoju asi najdôležitejšiu časť práce hodil na iných? Ale to je celkový trend plíživo nahádzať vývojarom pracovnú naplň pôvodne odlišných pracovných pozíc, len sa divím, že nikto ani nepipne. DevOps, SRE je tiež kvalitka, no prostě holka pro všechno, ale hlavne len za jednú mzdu
Vekom som zistil, že mne sa najlepšie robí s kolegami, ktorí sa na nič nehrajú, nerobia z práce zmysel života, nepredstierajú ten shit, že oni pre tú firmu dýchajú a žijú pre ňu, ale skrátka odvedú svoju prácu kvalitne, aby to fungovalo dobre, ale neobetujú tomu súkromie, rodinu, osobný život, ale predovšetkým charakter, čiže žiadne udavačstvo, podrazy, pomluvy a podobné stupidity. A mám šťastie, že taký kolektív teraz mám, ale platím za to. Nič nie je zadarmo.
Fuj, som sa riadne opustil
ale keď ono to v mnohých prípadoch naozaj tak je, osobne mi najviac prekáža ten trend pridávania zodpovednosti a činnosti pôvodne z iných pozícii a týmov. To je strašné svinstvo a nechápem, že nie je voči tomu odpor. Vychádzam ale z osobných skúsenosti. Aby som zabránil tomu, že budem skutočne mizerný a negatívny ohľadom kvalit Agile, napíšte mi prosím niekto kto s tým má pozitívnu skúsenosť a ako to vypadá keď to reálne funguje a či som celé devops, sre a pod. len pochopil celé zle a v skutočnosti to nie je tak ako to popisujem. Vďaka.