v korporátu, kde člověk zabije 1h denně jen meetingama
Jen jednu hodinu? To je ještě zlatý.
Take projekty vacsinou skapu na tom ze cely den pretaraju a na robotu tam nikoho neni (nemyslim tim ze by ju nikto nechcel urobit, ale hold ked je dementne vedenie a vsetkych timi mitingami zdrziavaju, tak nezrobis nic). Na projekte v inom time zabili denne meetingami 2-3hodiny, povedal by som skor tie tri ako dve, potom to tak vyzeralo, zakaznik to jedneho dna zabalil a vedenie muselo rozhadzat ludi do inych timov. Aj ked tam boli aj ine problemy, preco zakaznik odisiel, ako len zabijanie casu na meetingoch.
To bol ale dost extremny priklad a videl som ho len raz. Osobne som zazil tiez nieco podobne, az do takeho extremu to ale neprerastlo. "Len" dve hodiny denne (priemerne, niekedy viac, niekedy menej, proste priemer). Skoncilo to uvedomenim si vedenia, ked videli kolko hodin je na ktorich taskoch nahadzanich. Ked videli ze na meetingovych veciach je za 2tyzdnovy sprint aj 15-20hodin, a produktivita ide do p.ce lebo kopu casu je prevareneho na "diskutovany" blbosti, tak to razom osekali. Cele toto "vykecavanie sa o nicom" trvalo par mesiacov, po osekani to spadlo aj na tu hodinu denne.
Zazil som ale aj projekt, kde som v priemere stravil 20-30 minut denne na meetingoch, co je podla mna uplne na pohodu.
Vsetky uvadzane casy su pre celo timove meetingy, to ze volate s kolegom (1v1) a nieco riesite pravdaze neratam.
Co chcem timto postom povedat je, ze v korporate je to hodne o projekte na ktorom ste. Rozdieli vedia byt fakt priepastne. Korporat ma sice rozne veci ako tak rovnake napriec celou firmou, ale inak by som to kludne prirovnal k (pocetnej) skupine mensich firiem. A to isto sami viete ze co firma, to vlastny svet.
...
Malá firma tě může snadno vytáhnout nahoru.
A to jako jak? Udela z tebe snad spolecnika? Ne, neudela. Nikdy ti v te firme nebude patrit nic. Ta mala firma te nevytahne vic nez jakakoliv jina velka firma.
Startupy běžně dávají klíčovým vývojářům různé formy podílu na zisku/akcií/…
Aj velke firmy davaju akcie, ale co z toho mate ze dostanete zopar akcii ktore vam rocne vynesu max 100€ v dividendach. To neratam ako super benefit. Navyse vela startupov skrachuje (9 z 10tich, ci ako to bolo ked som to naposledy pozeral), cize mozte mat kludne aj milion ich akcii, ked ale cena jednej je 0,00€ tak stale mate nulu. Radsej istotu vo forme fixnej vyplaty, ako blbosti v style dame ti ako sucast mzdy akcie, ktore jedneho dna budu mat cenu. Nie nebudu, mozno 1 zo 100 az 1000 startupov bude skutocne uspecny, rozumej multimilionova firma, nie niekto kto sa ako tak s vyplazenym jazykom uzivi od vyplaty ku vyplate.
Ta mala firma te nevytahne vic nez jakakoliv jina velka firma.
Druhá možnost vytažení je, že uděláš nějaký velký průlom a pak budeš mít úžasnou referenci.
...
Blbost, kazda firma ked tam nastupujete vam da do pracovnej zmluvy ze vasou odmenou je vas plat. Ak pri svojej praci vyprodukujete nieco co bude napr nasledne patentovane, tak patent ide do vlastnictva firmy. Ak bude mat projektak a patentove oddelenie vo firme dobru naladu, tak budete mat maximalne tak drobnym pismom na spodu napisane svoje meno ako spoluautor, ale stale nebudete jeho vlastnikom.
To iste s cimkolvek inym co vytvorite a bude to mat hodnotu, patri to firme, nie vam.