Pohybuju se valně v IPv4, takže následující je pro mě magicky projevující se chování.
Zaprvé jsem zvyklý že když dám tcpdump na interface, (defaultně promisc.) tak to zachytí i pakety které třeba mají i
všelijakou IP (ostatně když stroj routuje, tak taky musí zpracovat kdeco, když routuje mezi sítěmi)
Pak jsem zvyklý že počítač buď dostupný je nebo není - nic mezi tím, nebo s nějakou prodlevou. Jediné kritérium je,
že má přidělenou adresu -
ip address add ... dev eth0Jenže na IPV6 mám uplně jinou zkušenost..
Můžu si přidat na rozhraní vícero IP adres (což novinka není) z rosahu minimálně /96 -
Z toho usuzuji že počítači je přidělen větší subnet - otázka ale jak - automaticky?Jenže když na takovou IP dám Ping (třeba -i 1 -c 10), prvních několik (asi abych byl konkrétní jeden)
NEPROJDE. (jak tcpdump, tak icmp sonda)
Zkoušel jsem i zpoždění 30 sekund od ip addr add ENTER. To nemá vliv.
A naopak když IP adresu zruším (ip addr del), tak ještě nějakou [b
]přijímá PINGy[/b]
Nedokážu přesně říct timeouty nebo počty. Prostě je to nějaká divná hysterze...
tcpdump s filtrem "ip6" zachytil při přiřazení adresy asi 3 různé pakety
(fe80-ccc je LL adresa)
root@:~# IP6 fe80::2xxf:ccc > ff02::16: HBH ICMP6, multicast listener report v2, 8 group record(s), length 168
IP6 :: > ff02::1:ff1a:3a: ICMP6, neighbor solicitation, who has 2a02:19...1a:3a, length 32
IP6 fe80::f:ccc > ff02::16: HBH ICMP6, multicast listener report v2, 8 group record(s), length
Při pokusu přidat adresu stejnou (kterou už má) se mi logicky vrátí odpověď RTNELINK FIle exists ale paket ICMP6 HBH odejde .Při odebrání odejdou dva pakety , neodejde ten solicitation.
A další věc je TCPDUMP.-dokud počítači nepřidám IP adresu (celou dobu ipv6), tak tcpdump je
hluchý na příchozí pingy na ještě nepřiřazené adresy a samozřejmě ping nástroj hlásí 100%loss
- po přidání je začne logovat (kromě nějaké první)
-Po odebrání je adresa ještě nějakou dobu (a nebo počet) dostupná- pingy chodí sem (zpět logicky ne)
Za mě to vypadá, jako když někdu u providera je nějaký trigger, který "spíná" IP adresy. S nějakou hysterzí prvního/posledního paketu/ timeoutem (nejšpíš kombinací)
Mé otázky:
1. Je toto standardní chování IPv6?
2. Jde o nějakou speciální funkci IPv6?
3. Jde o nějakou formu "dynamického" routingu /přiřazení/alokace?
4. Může jít o nějakou formu "Firewallu"/DDos ochrany (icmp není ani tcp
ani stavový pokud vím)
5. Hraje roli, že jde o počítač u VPS hostéra?
6. Suma sumárum, co je původem tohoto chování? Protokol, síť, konfigurace, a kdo(můj vps nebo nějaký router v infrastruktuře)?
7. Proč tcpdump nevidí veškerý příchozí provoz na libovolnou IP z rozsahu?
8. Proč dostupnost IP adresy "má zpoždění" (vznik i zánik) ?
9. Kde se pakety po cestě ztrácí? (když se posílá paket na adresu která ještě není přidaná a pak když se posílá paket na čerstvě přidanou adresu ale první neprojde)