Nákup hardware na grafické práce

luvar

• 243
    • Zobrazit profil
Nákup hardware na grafické práce
« kdy: 20. 01. 2022, 14:34:08 »
Dobry den,
chcel by som sa spytat na skusenosti s nejakym novsim HW pre grafika (premena cad vstupov na 3D modely interieru/xterieru a fotorealisticky rendering). HW bude bezat samozrjme na linuxe a pytam sa hlavne preto, bo sa zda, ze nvidia ma vcelku dobre podporovane rendrovanie na grafickej karte a ja si spominam na davnejsiu minulost, kedy pod linuxom to dost skripalo... Osobne mi je aktualne sympatickejsi nejake amd, ale zase jeho dostupnost (cpu este mozno ok, ale gpu je na tom dost zle a apu pr desktop je imho takmer neexistujuce v realite).

Specka:
  • 16GB ram (pripadne viac)
  • 8 fyzickych jadier
  • graficka podporovana v blender-i

Nemam priamo zadanie na sw, ktory sa tam bude pouzivat, nakolko zalezi asi od zakaziek. Jedine viem, z blender a v-ray j vysoka sanca, ze bude potrebny.

Postacia mi i rady comu sa vyhnut a pripadne aj aky OS zvolit (ubuntu v zaklade uzivatl pouziva aktualne).
« Poslední změna: 20. 01. 2022, 14:51:10 od Petr Krčmář »

Buldr

• 147
    • Zobrazit profil
Re:Nákup hardware na grafické práce
« Odpověď #1 kdy: 25. 01. 2022, 08:45:24 »
Specifické sestavy se šijí na míru používanému software, nebo přímo konkrétní činnosti.

Nač si pořizovat 20 jádrový procesor, kdy většinu činnosti musí zvládnout jedno jádro a přehazování mezí jednotlivými jádry způsobuje jen problémy a zdržení. Výpočet, bez kterého nelze pokračovat dál (sedíš a čekáš), protože s každým zásahem do struktury musí logicky proběhnout přepočet celého stromu a jak se říká, z hovna bič neupleteš, proto už v principu není možné zahájit další výpočty bez znalost předchozího výsledku. V překladu to znamená, že pokus sebrat mi Xeon W1290 (zakázané HT) a dát mi R9 5950X by skončil tak, že o tebe přerazím klávesnici, neboť mi jen prodloužíš čekání u každé sebemenší změny ve struktuře. Pevnostní analýzy (FEM) zaměstnají všechna dostupná jádra, paměť i diskové úložiště.

Stejně se chová CREO, CATIA a vůbec všechny typy konstrukčního software.

Carpe diem