Ahoj,
řeším problém jak automatizovaně testovat "komplexní" distribuovanou aplikaci, která prochází postupným rozvojem. Aplikace je instalovaná na množině serverových serveru (win, linux) a jejím určením je provádění různých úloh mezi těmito nody na základě nějakého předpisu. Příklad: pokud se na jednom serveru objeví nějaký soubor (výstup z jiné aplikace), pošle jeho obsah na druhý server, kde jej zkonvertuje a uloží do databáze jiné externí aplikace.
Již mám napsané základní testy (překvapivě funkční) v Ansible, který se mi zdál pro tento účel ideální, jelikož je potřeba na jednom serveru process inicializovat a zkontrolovat na jiném. Problém, je se tato aplikace stává postupně složitější a potřeba do testu přidávat další aspekty (př: REST API) a kontrolovat více věcí. Testy, které mám napsané v Ansible se jsou na tento rozvoj velice křehké a nejsou ani efektivní.
Tímto se ke mě donesl Robot framework, který by spolu s Pythonem mohl být ideálním nástupcem. Nicméně zatím jsem strávil něco přes hodinu učením se této technologie a dochází mi, že si studium vyžádá mnohem více. Chtěl bych si tak s někým, kdo Robot framework zná ověřit, že se nejedná o slepou uličku, ale o dobré řešení, do kterého se vyplatí čas investovat. Případně jestli někdo nezná technologii, která by se pro tento účel mohla hodit více. Budu rád za každý komentář