Ahojte myslíte si, že je aspoň teoreticky možné cestovať späť v čase? Pýtam sa teraz ako čistý laik, tak ma prosím nekamenujte.
Vieme o tom, že cestovanie do budúcnosti by teoreticky možné bolo, cestovanie do budúcnosti sa teda aj občas deje, keďže čas je relatívny, žiaľ tie drobné časové rozdiely dokážeme odmerať len atómovými hodinami...
Ale čo cestovanie do minulosti? Žiadne častice (okrem hypotetických tachyónov) nedokážu prekonať rýchlosť svetla. To znamená, že týmto spôsobom sa do histórie asi nikdy nepozrieme. Ale existujú aj nejaké iné spôsoby? Viem, že v kvantovej fyzike, by mohol byť (na úrovni mikročastíc) priestor aj pre cestovanie v čase, ale priznám sa, že moc tomu nerozumiem.
No veľmi ma baví história a strašne sa túžim pozrieť do minulosti. Chcel by som na vlastnej koži zažiť koniec 18teho storočia, keď začalo osvietenstvo, 7 ročná vojna, keď vypukla francúzka revolúcia a americká vojna za nezávislosť, tiež ma fascinujú napoleónske vojny, romantizmus, Britský a Francúzky imerializmus, objavy, prvá éra globalizácie z konca 19teho storočia a vlastne celé 19te storočie, veľmi by som chcel vidieť aj 20te roky 20teho storočia a často si hovorím, že by som tú dobu chcel zažiť aspoň na týždeň.
Som si istý, že za mojho života je cestovanie do minulosti nereálne. Ale čo v ďalekej budúcnosti, keď naše technológie pokročia? Myslíte, že bude niekedy možné presunúť človeka smerom spať v čase? A ak áno tak ako?
Podľa mňa by cestovanie do minulosti nemuselo narušiť časo-priestrové kontinuum, myslím si, že tých paralelných realít vedľa seba koexistuje nekonečne veľa a každá z nich sa vyvýja trošku iným spôsobom a keby sme sa presunuli do minulosti, tak sa tým presunieme iba do inej reality. Takže nám nehrozí niečo také ako "dedkov paradox".