Elektrocentrálu na plyn uváděl, že má u baráku Trident Vasco v diskuzi o rozvaděči na ležato.
Řešení - tréninkový pobyt v Rusku? To když přijedeš skoro v květnu, kolem metr sněhu, cca -15 st. a na hotelu cedule, že se netopí a týden nepoteče teplá voda, protože prasklo to potrubí od atomky, co vyhřívá půlka města. Po pár takových zkušenostech klima v Česku hodnotím celoročně na kraťasy a tričko. :-)
Nu, je otázka výkonu: stačí mi málo, tak relativně běžně s eprodávají přenosné (na kolečko) centrály kolem 5 kW jedoucí benzín/LPG/CNG (ale když to má na benál stabilních 5 kW, tak na plyn trvale tak 4.kousek kW). Je to primárně určeno pro krmeí z bomby.
Pokud chci víc, tak stacionární na NG s cca 10 kW trvale je tak bedna za 200 kKč, co se dává ven. Trochu se to podraží, pokud chci spolehlivou funkčnost i pod -15 st (zateplení/přehřev oleje/...).
A o využití odpadního tepla - to už máš pak na kogeneračku, ale to znamená mít pro to teplo (nebo chlad při doplnění výměnu) dlouhodobé využítí, pak je to zjimavé, že se staneš místním elektro baronem. :-)
Nicméně, pokud to chci pro dlouhodější zálohu nadcházejích doomsdays (a zejména v zimě), tak to chce vlastní zásobník plynu. Když nejde elektrika, tak po nějaké době nejde ani plyn. Tohle je to, co potřebuješ zejména vyřešit a závisí kde jsi v soustavě napojen, jaká je skladba odběratelů atd. A velký chaos v tom teď udělají tepláry přecházející na plyn - po prvotním nadšení, že jsem získal zákazníky, kteří pěkně posypou dlouhodobě, tak nastává fáze paniky, jak mu ten plyn vůbec doručit. A pokud mám sousedy kterény, kteří tma mají poblíž větrný/solární park, tak tu centrálu budeš chtít i s tím, že má funkčnost garantovanou i při provozu na vodík. :-)