Zdravím,
potýkám se s tím, že můj hostingový provider jde od desíti k pěti a pohrávám si s myšlenkou, když už mám vlastní doménu, že bych měl doma i vlastní mail server.
Může mi někdo, kdo s tím má zkušenosti, rámcově říci, co k tomu budu potřebovat a jak moc velký s tím bude voser?
Co mám:
- doménu
- jednu veřejnou statickou IP adresu, kterou nějakým způsobem dostane můj poskytovatel internetu na moje zařízení s vnitřní (10.…) IP adresou. Tím zařízením je Mikrotik, který další požadavky směruje různě dovnitř do sítě, typicky podle portu (takže třeba 443 směřuje kamsi na vnitřní stroj s Linuxem, kde běží NGINX a různé weby podle různého hosta, jiný port směřuje na jiný web server, RDP zase na další a podobně)
- nějakého poskytovatele, kde mám možnost měnit DNS záznamy od mé domény (což, jak vyplynulo z předchozího postu, už vlastně používám)
Vyhradil bych na to sólo stroj/virtuálku a na tom bych si chtěl zprovoznit několik málo e-mailových schránek a hafo různých aliasů podle potřeby. Za poměrně důležité bych považoval, aby zprávy hlavně chodily dovnitř (ven bych použil SMTP providera, i když bych se nezlobil mít vlastní SMTP server, ale netuším, jak je to např. s důvěryhodností vlastního smtp pro okolní svět a tak). A samozřejmě nějaký mocný antispam, alespoň na úrovni klasického freemailového poskytovatele, aby to, co má spadnout do spamu, většinově spadlo, a to, co tam spadnout nemá, tam pokud možno nespadlo. Značka ideál by bylo použití nějaké zabezpečené komunikace. To vše samozřejmě s free softwarem, tedy nejspíš na Linuxu.
Z Linuxu jako takového strach nemám (skoro je mi i jedno, jaká to bude distribuce, přičemž preferuji Debian nebo Fedoru a jejich různé odnože) a jestli budou potřeba nějaké drobné, které bych za něco musel připlatit, tak s tím taky obvykle problém nemám. Co se zkušeností týče, to je spíš o konkrétních technologiích a co se mailu týče, tak tady jsem klasickej noob. Už mě ale moc nebaví být závislý na poskytovateli hostingu/mailu, který dělá změny, které jsou k horšímu (teď třeba zmigrovali maily na něco, kde úplně chybí definice těch aliasů, přestože ty stávající zatím zaplaťpámbu fungují).
Pokud by moje požadavky měly být hodně mimo mísu, tak prostě zvolím jiného poskytovatele, ale alespoň jako cvičení bych to docela rád zprovoznil. Ne nutně rovnou s hlavním e-mailem, mám i nějakou zkušební prakticky nevyužívanou doménu, se kterou by to šlo nacvičit.
Zkoušel jsem kolem toho trošku googlit, ale je to úplná klasika, jak se včelařema - každý má úplně jiný názor :). Docela rád bych si tady prošel ty vaše :) (klidně se i zhádejte ;-) a na základě diskuze si pak udělal nějaký obrázek toho, co mě čeká a kudy asi tak jít a čemu se spíš vyhnout.
Díky moc.