Mail u sebe doma

Re:Mail u sebe doma
« Odpověď #45 kdy: 26. 10. 2021, 16:54:40 »
jinak si pamatuju, jakej neskutecnej opruz to byl, starat se o mail server.

+1, taky jsem si tím prošel a ...fakt to byl opruz.
Abych lidem napadal do SPAMu, aby ti toho SPAMu nechodilo tolik (tenkrát jsem používal SpamAssassin), aby mi nechodily VIRY (měl jsem v tom řetězci ještě AV). Přesto jsem lidem do spamu občas spadnul, volat jim, hledat příčinu, omlouvat se....unavovalo mě to.

Je fakt, že odladit to chtělo fakt trpělivost než to začalo spolehlivě fungovat tak, abych někomu "spadnul do spamu" méně často, než jednou za dva roky. Ale od té doby to běží a problémy nedělá. Postfix, SpamAssassin, Dovecot, OpenDKIM, Postgrey a Pigeonhole upgraduju společně s celým systémem, kde běží i další věci a sahat do nich třeba není. Nevím, jestli bych někomu doporučil pokud nemá o problematiku zvláštní zájem si konfigurovat MTA vlastní, rozhodně to není triviální věc pokud má dobře fungovat.

Google jednu dobu nabízel kontextovou reklamu podle toho, že mi někdo o něčem napsal.
Ano, to se děje asi pořád, oni e-maily silně vytěžují svojí AI.
Resp. dělají s tím psí kusy. A všem(*) je to jedno.
Tolik k tomu, jaké by snad údajně bylo haló, kdyby se to profláklo....

Víte co, jestli je to všem jedno je jedno zase mně. Protože mně to jedno není. Obtěžujte mě to. A tazatel se ptal, proč to lidé dělají. Tak jsem prostě napsal svojí osobní motivaci.
« Poslední změna: 26. 10. 2021, 17:01:43 od Martin Poljak »

« Odpověď #46 kdy: 26. 10. 2021, 17:31:14 »
A ano, jednou to nastavíte a máte hotovo. Když víte jak ;D
Někomu by nemuselo dojít, že je to ironie. Že nikdo neví, jak se to má nastavit, protože na to nejsou žádná pravidla. Každý si nastavuje antispam podle svého. Jsou věci, které se používají často – kontrola reverzního záznamu (i když i tam je spousta možností, co vlastně kontrolovat), kontrola existence MX záznamu pro odchozí doménu, SPF, DKIM. Ale pak jsou prostě případy, že někomu rupne v bedně, rozhodne se, že zatočí se spamem, a vymyslí nějaké nové geniální pravidlo. A vy to pro něj nemůžete mít dnes nakonfigurované, protože on to pravidlo vymyslí až za týden nebo za rok.

TakyPatrik

« Odpověď #47 kdy: 26. 10. 2021, 19:26:56 »
Co by kdyby... Raději tedy ani z domu nevycházet... Natož pak třeba sednout do auta, protože i když máme nějaká pravidla, každý si stejně jezdí jak chce...

« Odpověď #48 kdy: 27. 10. 2021, 15:04:43 »
Zdravím,
potýkám se s tím, že můj hostingový provider jde od desíti k pěti a pohrávám si s myšlenkou, když už mám vlastní doménu, že bych měl doma i vlastní mail server.
Může mi někdo, kdo s tím má zkušenosti, rámcově říci, co k tomu budu potřebovat a jak moc velký s tím bude voser?

Zkoušel jsem kolem toho trošku googlit, ale je to úplná klasika, jak se včelařema - každý má úplně jiný názor :). Docela rád bych si tady prošel ty vaše :) (klidně se i zhádejte ;-) a na základě diskuze si pak udělal nějaký obrázek toho, co mě čeká a kudy asi tak jít a čemu se spíš vyhnout.

Díky moc.

Diskusia sa tu trochu zvrhla. Ak to nebol z tvojej strany len pokus o flame war a naozaj ta to zaujima, tak ti trochu obsirnejsie popisem moj nazor/skusenosti. Odpoviem na tvoje otazky alebo pre niekoho ineho.

Vlastny mailovy server pevadzkujem asi 5 rokov. Pohnutky. uz ma nebavilo pouzivat freemaily, mat to viac pod kontrolou, pre rodinu a cosi sa aj naucit. Potrebujem novy ucet, rychlo si ho vytvorim. Ziaden opruz by obnove hesla, zmeny podmienok pouzivana,... alebo rieseni problemov. Ako som uz spominal, postupoval som podla tohto step-by-step navodu https://workaround.org/ispmail/buster/. Odporucam, nieje to najlahsi sposob ako sa dopracovat k vlastnemu mailovemu serveru(ak hladas lahsiu cestu, puzi https://www.iredmail.org/ alebo nieco podobne) ale ak sa chces nieco naucit, tak je najlepsi na aky som natrafil. Kym som natrafil na tento navod, tak som ma dost znechutili rozne ine navody, diskusie, na ktore som natrafil. Tento navod bol presne to,co som potreboval. Zrozumitelne vysvetlena problematika a navod. Samozrejem nie dokonale a vsetko. To nejde ale tak aby mal clovek dobry zaklad a funkcny mailovy server, ktory moze smelo pouzivat alebo si s nim dalej hrat a ladit detialy podla svojich predstav.
Ak si ten navod precitas, tak pochopis, ze to nieje ziadna raketova veda, nieco urcene len pre vyvolenych a nieco, z coho je potrebne mat stres ako F.Jirsak(a jemu podobny) sa to tu snazi vykreslit.
Podla toho navodu si postavis server tak, ze napriklad https://www.mail-tester.com/ ti da 10 z 10 bodov.

Takze odporucam si ten navod prv cely precitat. Co ti nieje jasne, si dostudovat, dohladat, spytat sa alebo sa na to vykaslat :).
No a az potom sa pustit do setupu podla toho navodu.

Vsetko, co k tomu potrebujes je server (virtualka,VPS, fyzicky server), verejna staticka IP adresa, vediet nastavit domenu, reverzny zaznam a asi tak tyzden casu. Ten cas je orientacny a zalezi od tvojej sikovnsoti a od znalosti. Sam autor tvrdi, ze to moze trvat od 2 hodin po 2 dni. Potvrdzujem, ze je to stihnutelne.

Mozes narazit na nejaky problem pocas instalacie. Ak narazis, tak odporucam diskusiu pod danou sekciou. Je vysoka sanca, ze na rovnaky problem uz niekto narazil a bude tam riesenie. Ja som narazil na minimum problemov ako problem s pravami pouzivatelov v MariaDB alebo nejaky preklep. Navod je ale dobry a vzdy je tam postup ako si dany krok skontrolovat a tak necakas do konca a potom si trhas vlasy, ze kde je problem.

Vysledkom bude server, ktory bude mat vsetko, co ma mat v zaklade aby si sa ho nebal nasadit do ostrej prevadzky. Nemusis sa bat open relay a podobnych veci. Tieto veci su v tychto navodoch zvladnute a su dobre max tak pre F.Jirsaka na strasenie malych deti :). Budes vediet odosielat a prijmat emaily, bude fungovat  filtracia spamu(s nou sa vies pohrat a urobit si ju viac alebo menej agresivnu), nebudu mat s tebou problem ine mailove servre(nestalo sa mi aby mi nejaky server odmietol postu). Tomu aby tebou odosielane maily neskonci v spame sa nevyhnes ale nebude to mat dokopy nic spolocne s konfiguraciou servra. Bud bude za to moct pouzivatel ale castejsie mailovy server na druhej strane s agresivnym spam filtrom/premotivovanym machine learningom. 99% priapdov bude preto, lebo machine learning vyhodnoti, ze to je spam. To plati pri velkych poskyovatelov ako Google, ktory maju taketo enginy. Je to ako pri inych sluzbach, kde sa automatizovane kontroluje obsah a bezne sa stava, ze nezavadzny obsah sa zablokuje. U googlu mam podozrenie, ze to robi naschval aby ta od toho odradil a hostoval maily unho :)
Ak by si chcel poskytnut svoj mail sirsiemu okruhu ludi, tak by som porozmyslal nad rate limitmi aby si snizil nasledky v pripade, ze niekomu z tvojich pouzivatelov napadnu ucet.
Inac tam prilis nieje co robit. Vies si to postupne upravovat/vylepsovat na svoj obraz ale zaklad podla toho navodu je uplne v pohode.
Aj ked to ludom ako F.Jirsak nevysvetlis. Taky mailovy server je v podstate bezudrzbovy ak ho pouzivas na take domace zuvanie.
Nastavis, doladis to podla seba a ono to funguje. Ziadna pakaren a zabijanie mnozstva hodin jeho spravou. Skor narazis na problem, ze to, co si sa naucil zabudnes, lebo na ten server nebudes potrebovat sahat.

« Odpověď #49 kdy: 27. 10. 2021, 15:49:25 »
Pokud vám nevadí, že to nemáte dostatečně pod kontrolou tak, abyste si mohl být téměř jistý, že ostatním nebudete škodit, pak z toho samozřejmě stres mít nemusíte. Někdo klidně řídí auto silně unavený nebo po dvou pivech, protože je přece docela nepravděpodobné, že někoho zraní nebo zabije. Někdo klidně provozuje poštovní server, i když tomu moc nerozumí, protože je docela nepravděpodobné, že udělá takovou chybu, která způsobí rozesílání spamu nebo virů. Já k takovým lidem nepatřím – snažím se minimalizovat riziko, pokud bych poškozeným nebyl já, ale někdo jiný.

Jen pro pořádek – to, že vám nějaký externí tester dá 10 z 10 bodů v žádném případě neznamená, že přes váš server nebude rozesílán spam. Ty testery testují především formality, jestli máte správně nastavené DNS záznamy apod.

by_cx

• 296
    • Zobrazit profil
« Odpověď #50 kdy: 27. 10. 2021, 15:57:21 »
Citace
Někdo klidně řídí auto silně unavený nebo po dvou pivech

Nebylo by prostě lepší se z té diskuse vypařit, místo vymýšlení kravin jako srovnávání řízení auta pod vlivem s instalací poštovního serveru?

RDa

• 3 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #51 kdy: 27. 10. 2021, 16:11:13 »
Někdo klidně provozuje poštovní server, i když tomu moc nerozumí, protože je docela nepravděpodobné, že udělá takovou chybu, která způsobí rozesílání spamu nebo virů. Já k takovým lidem nepatřím – snažím se minimalizovat riziko, pokud bych poškozeným nebyl já, ale někdo jiný.

Poskozeny se muze obratit na abuse@provider.tld
Poskozeny se v pripade ceskeho spammera muze obratit na soud.

Jen pro pořádek – to, že vám nějaký externí tester dá 10 z 10 bodů v žádném případě neznamená, že přes váš server nebude rozesílán spam. Ty testery testují především formality, jestli máte správně nastavené DNS záznamy apod.

Prosim o dolozeni statistiky, kolik % spamu pochazi z ostrovnich MTA instalovanych pro osobni potrebu clovekem vice nez znalym - provozujicim Linux. Spamu resp. pokusu o nej mi prislo radove kolem 10M za tu dobu co provozuji vlastni server pro par domen a toho puvodem z CR bych musel opravdu dusledne hledat, treba skrze GEO IP.

Vite kolik je na internetu spamujich adres? A zmeni neco, kdyz tam bude jedna navic? Se vam asi zhrouti svet nebo nevim co vlastne cekate, ze udela existence Wift-tova MTA nebo jeho pripadna neexistence.

To, cim strasite, se evidentne nedeje. Tak uz radeji mlcte.

Pripomina mi to situaci, kdyz jako ucastnik spartan race jste cely od blata a rozbrecite se jako male dite, protoze si na vas vykona potrebu moucha :)

« Odpověď #52 kdy: 27. 10. 2021, 21:43:44 »
Tomu aby tebou odosielane maily neskonci v spame sa nevyhnes ale nebude to mat dokopy nic spolocne s konfiguraciou servra. Bud bude za to moct pouzivatel ale castejsie mailovy server na druhej strane

To je uplne super, vedet ze za to nemuze muj server. Ale kdyz ja spis potrebuju aby ten mail dorazil do inboxu protistrany

« Odpověď #53 kdy: 28. 10. 2021, 10:40:26 »
Nebylo by prostě lepší se z té diskuse vypařit, místo vymýšlení kravin jako srovnávání řízení auta pod vlivem s instalací poštovního serveru?
Nemáte povinnost komentovat vše, co nechápete.

« Odpověď #54 kdy: 28. 10. 2021, 10:53:00 »
Poskozeny se muze obratit na abuse@provider.tld
Poskozeny se v pripade ceskeho spammera muze obratit na soud.

Prosim o dolozeni statistiky, kolik % spamu pochazi z ostrovnich MTA instalovanych pro osobni potrebu clovekem vice nez znalym - provozujicim Linux. Spamu resp. pokusu o nej mi prislo radove kolem 10M za tu dobu co provozuji vlastni server pro par domen a toho puvodem z CR bych musel opravdu dusledne hledat, treba skrze GEO IP.
Až příště v druhé části svého komentáře vyvrátíte jeho první část, raději tu první část před odesláním smažte.

Převpaí vás to, ale osobní MTA instalované pro osobní potřebu nejsou záležitost specifická jen pro ČR. Dále vás překvapí i to, že na rozesílání spamu nemá vliv to, pro jaký účel byl server nainstalován, ale kolik e-mailů dokáže rozeslat za jednotku času a jak dlouho trvá, než si toho správce všimne a vyřeší to. A ještě jedno překvapení – to, že někdo provozuje Linux, neznamená, že je více než znalý. Důkazem čehož je i tato diskuse – znalý člověk by se asi nepotřeboval ptát na diskusním fóru. A znalý člověk si uvědomuje rizika a ta podstatná neopomene zmínit, pokud to vysvětluje někomu neznalému.

Vite kolik je na internetu spamujich adres? A zmeni neco, kdyz tam bude jedna navic?
Ony to obyvkle nejsou adresy, ale servery… Spamu je tolik proto, že k tomu spousta lidí přistupuje způsobem, jako vy. Pro mne to, že jsou na zemi odpadky, není omluva pro to, abych tam přihodil další. A považuju za samozřejmé na to upozornit někoho, kdo se v oblasti zatím neorientuje. Protože jak je vidět i v této diskusi, uvědomit si ta rizika není úplně samozřejmé. A navézt někoho do toho, že nevědomky začne škodit ostatním, to není můj styl. Pokud bude znát rizika,  přesto se do toho pustí a jeho server pak bude spamovat, je to jeho problém. Já jsem udělal, co bylo v mé moci.

To, cim strasite, se evidentne nedeje. Tak uz radeji mlcte.
Děje se to. A mlčet nebudu – když něčemu nerozumíte, tak to klidně nahlas řeknu.

« Odpověď #55 kdy: 28. 10. 2021, 11:26:51 »
Všichni okolo jsou blbové, ale pan "J" ví všechno nejlépe, tak by se dalo shrnout působení pana "J" v těchto diskuzích.
Ta arogance je až donebevolající.. Zvláště, když neposkytne konkrétní rady, ale jen odrazuje lidi od sebevzdělávání radami typu "outsourcuj to, nikdy to nedokážeš".

Rozesílání spamu, jednoduše zabránit NEJDE.
Ano, jde to OMEZIT, ale adresátovi je skutečně fuk, jestli mu pošle jeden server jednu zprávu, deset zpráv, nebo deset serverů po jedné zprávě.

Drtivá většina spamů, pochází z mailových schánek, ke kterým uniklo heslo. Boti jen šmějdí všude možně, zkouší se lognout a jak se jim to povede, pošlou mraky spamů.
Nějaký server ho zastaví? Nevadí, jdou o dům dále.. Dokud budou uživatelé tak tupí, že budou stále používat hesla typu "Heslo123", nebo stejná hesla na různých službách, nebude tomu jinak a vsadím se, že proti tomuto, se nedokáže ubránit ani mail-server, co používá pan "J", jednoduše není jak. :-)
A nebo mohou uživatelé odeslat jen 10 zpráv za hodinu, což může být dost limitující i pro standardní provoz.. Nicméně ani to NEZARUČÍ, že těch 10 zpráv, nebude SPAM, když bude k té schránce prolomen přístup.

V praxi to ale funguje tak, že limity jsou nastaveny rozumně, například 500-1000 zpráv za den.. Bot zjistí zranitelnou schránku, pošle 1000 zpráv a co se stane?
- Regulérní uživatel už nemůže odeslat nic, kontaktuje provozovatele a ten koumá.
- Regulérnímu uživateli začne chodit velký množství vratek..-> Zeptá se provozovatele co to je, ten to vysvětlí a doporučí změnu hesla.

Z těch 1000 zpráv dojde většinou jen nepatrná část, servery jsou natolik chytré, že při shit-stormu budou další zprávy odmítat s temporary errorem a zprávy začnou zůstávat v queue na odchozím serveru.

Kdyby pan "J" bez toho stupidního odrazování raději řekl, ať provozovatelé alespoň monitorují počet zpráv v queue, mohl si tyto stupidní elaboráty ušetřit a tazateli rovnou věcně poradit.

Ale tak co, bez pana "J" by tu byla asi nuda.

« Odpověď #56 kdy: 28. 10. 2021, 13:09:50 »
Všichni okolo jsou blbové, ale pan "J" ví všechno nejlépe,
....

Kdyby pan "J" bez toho stupidního odrazování raději řekl, ať provozovatelé alespoň monitorují počet zpráv v queue, mohl si tyto stupidní elaboráty ušetřit a tazateli rovnou věcně poradit.

Ale tak co, bez pana "J" by tu byla asi nuda.

Ja som sa rozhodol ho ignorovat, lebo rozumna debata s nim nieje. Furt si hlada nieco, nejaku blbost aby to mohol napadnut a ak nahodou nic nenajde, tak si  nieco vymysli. Nepovie, co je zle, alebo co ako ako to robit lepsie ale vytiahne blost ako aj z mojho posledneho komentara.

Chceli by sme od neho vela aby si ten navod precital(alebo aspon na rychlo preletel, je dost obsiahly) a okomentoval, pridal nejake rady alebo postrehy. Rad by som si vypocul od nejakeho odbornika(ja nim niesom), co je na tom navode zle, co vylepsit, upravit. Mna krasne uviedol do problematiky a cennim si, ze si s tym ten clovek dal pracu a dava pracu. Lebo s kazdou novou verziou Debianu ten navod aktualizuje.

Bohuzial pan "J" tu neprispieva preto aby poradil.

RDa

• 3 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #57 kdy: 28. 10. 2021, 13:38:45 »
Ony to obyvkle nejsou adresy, ale servery… Spamu je tolik proto, že k tomu spousta lidí přistupuje způsobem, jako vy.

Drtivou vetsinu spamu neposilaji spravne nakonfigurovane emailove servery (lze to poznat napr. podle toho, ze tam neni MX, zadny ID serveru, atd). Kdyby jste provozoval MTA, tak by jste to vedel. Nechapu proc se ucastnite diskuze, kdyz o dnesni realite nemate jakekoliv tuseni. Jste pouhy teoretik, a to jeste velice spatnej.

« Odpověď #58 kdy: 28. 10. 2021, 13:52:28 »
Drtivou vetsinu spamu neposilaji spravne nakonfigurovane emailove servery (lze to poznat napr. podle toho, ze tam neni MX, zadny ID serveru, atd). Kdyby jste provozoval MTA, tak by jste to vedel. Nechapu proc se ucastnite diskuze, kdyz o dnesni realite nemate jakekoliv tuseni. Jste pouhy teoretik, a to jeste velice spatnej.
Počítač, který odesílá e-mail z nějaké domény, nemusí být ten samý, který e-maily přijímá. DNS server vám nemusí vracet všechny možné MX záznamy, takže i když ten počítač může e-maily pro danou doménu přijímat, nemusíte to podle MX záznamů poznat. Nechápu, proč se účastníte diskuze, když o e-mailových protokolech nevíte vůbec nic.

Mimochodem, správně nakonfigurovaný poštovní server samozřejmě spam nerozesílá (pokud to není pár zpráv, které pošle   oprávněný uživatel). Jenže tady se právě bavíme o tom, jak ten server nakonfigurovat a provozovat správně.

RDa

• 3 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #59 kdy: 28. 10. 2021, 15:02:28 »
Počítač, který odesílá e-mail z nějaké domény, nemusí být ten samý, který e-maily přijímá. DNS server vám nemusí vracet všechny možné MX záznamy, takže i když ten počítač může e-maily pro danou doménu přijímat, nemusíte to podle MX záznamů poznat. Nechápu, proč se účastníte diskuze, když o e-mailových protokolech nevíte vůbec nic.

Mimochodem, správně nakonfigurovaný poštovní server samozřejmě spam nerozesílá (pokud to není pár zpráv, které pošle   oprávněný uživatel). Jenže tady se právě bavíme o tom, jak ten server nakonfigurovat a provozovat správně.

Ucastnim se teto diskuze, protoze provozuji vlastni server pro par domen.
Na rozdil od vas, kdyz vy nejste schopen ani sledovat trendy, natoz neco nakonfigurovat a provozovat!

Logy z dnesniho rana:

Citace
Oct 28 10:06:22 [postfix/smtpd] NOQUEUE: reject: RCPT from unknown[110.50.84.48]: 554 5.7.1 Service unavailable; Client host [110.50.84.48] blocked using zen.spamhaus.org
Oct 28 10:06:42 [postfix/smtpd] NOQUEUE: reject: RCPT from unknown[110.50.84.48]: 554 5.7.1 Service unavailable; Client host [110.50.84.48] blocked using zen.spamhaus.org
Oct 28 10:07:20 [postfix/smtpd] NOQUEUE: reject: RCPT from unknown[39.34.128.109]: 554 5.7.1 Service unavailable; Client host [39.34.128.109] blocked using zen.spamhaus.org
Oct 28 10:08:48 [postfix/smtpd] NOQUEUE: reject: RCPT from unknown[121.34.49.121]: 554 5.7.1 Service unavailable; Client host [121.34.49.121] blocked using zen.spamhaus.org
Oct 28 10:11:58 [postfix/smtpd] NOQUEUE: reject: RCPT from unknown[103.99.150.183]: 554 5.7.1 Service unavailable; Client host [103.99.150.183] blocked using zen.spamhaus.org
Oct 28 10:21:00 [postfix/smtpd] NOQUEUE: reject: RCPT from unknown[106.220.150.168]: 554 5.7.1 Service unavailable; Client host [106.220.150.168] blocked using zen.spamhaus.org
Oct 28 10:33:58 [postfix/smtpd] NOQUEUE: reject: RCPT from unknown[116.73.214.59]: 554 5.7.1 Service unavailable; Client host [116.73.214.59] blocked using zen.spamhaus.org
Oct 28 10:45:10 [postfix/smtpd] NOQUEUE: reject: RCPT from unknown[183.238.56.16]: 554 5.7.1 Service unavailable; Client host [183.238.56.16] blocked using zen.spamhaus.org
Oct 28 10:50:06 [postfix/smtpd] NOQUEUE: reject: RCPT from unknown[120.235.87.210]: 554 5.7.1 Service unavailable; Client host [120.235.87.210] blocked using zen.spamhaus.org
Oct 28 11:01:02 [postfix/smtpd] NOQUEUE: reject: RCPT from unknown[59.88.108.155]: 554 5.7.1 Service unavailable; Client host [59.88.108.155] blocked using zen.spamhaus.org
Oct 28 11:06:08 [postfix/smtpd] NOQUEUE: reject: RCPT from unknown[119.123.1.93]: 554 5.7.1 Service unavailable; Client host [119.123.1.93] blocked using zen.spamhaus.org
Oct 28 11:09:50 [postfix/smtpd] NOQUEUE: reject: RCPT from unknown[103.122.66.61]: 554 5.7.1 Service unavailable; Client host [103.122.66.61] blocked using zen.spamhaus.org
Oct 28 11:38:37 [postfix/smtpd] NOQUEUE: reject: RCPT from unknown[27.7.170.162]: 554 5.7.1 Service unavailable; Client host [27.7.170.162] blocked using zen.spamhaus.org
Oct 28 11:46:14 [postfix/smtpd] NOQUEUE: reject: RCPT from unknown[77.247.110.15]: 554 5.7.1 Service unavailable; Client host [77.247.110.15] blocked using zen.spamhaus.org
Oct 28 11:47:22 [postfix/smtpd] NOQUEUE: reject: RCPT from unknown[43.239.112.135]: 554 5.7.1 Service unavailable; Client host [43.239.112.135] blocked using zen.spamhaus.org
Oct 28 11:51:02 [postfix/smtpd] NOQUEUE: reject: RCPT from unknown[113.116.49.80]: 554 5.7.1 Service unavailable; Client host [113.116.49.80] blocked using zen.spamhaus.org
Oct 28 11:51:26 [postfix/smtpd] NOQUEUE: reject: RCPT from unknown[45.138.74.100]: 554 5.7.1 Service unavailable; Client host [45.138.74.100] blocked using bl.spamcop.net
Oct 28 11:51:55 [postfix/smtpd] NOQUEUE: reject: RCPT from unknown[112.85.23.206]: 554 5.7.1 Service unavailable; Client host [112.85.23.206] blocked using zen.spamhaus.org
Oct 28 11:53:16 [postfix/smtpd] NOQUEUE: reject: RCPT from unknown[222.77.198.254]: 554 5.7.1 Service unavailable; Client host [222.77.198.254] blocked using zen.spamhaus.org

Mam za to, ze ani jedna z techto adres nepatri regulernimu MTA, natoz aby to byl nejaky IP pool cloudoveho providera - podle vasich predstav.
Takze veskere snahy o teoretizovani nad tim, ze odesilajici a prijimaci server jsou ruzne a nelze je identifikovat jsou totalne mimo misu.

Takova je realita dnesniho mailoveho spamu - jsou to vyhradne botnety - bezici at uz na deravych win, nebo IOT zarizenich.

Provoz z cloud / MTA poolu, ktery typicky na me konfiguraci spada do graylistu a jede tedy s malym zpozdenim (protoze odesilatel pouziva randomizovanou skoro-spamovaci adresu) vypada pak napr. takto:

Citace
Oct 28 08:56:28 [postfix/smtpd] NOQUEUE: reject: RCPT from web01.groups.io[66.175.222.12]: 450 4.7.1 <***@***>: Recipient address rejected: No MX exists for your server (web01.groups.io), fix it for faster delivery or just try again later; from=<bounce+***+***+***+***@***> to=<***@***> proto=ESMTP helo=<web01.groups.io>

Oct 28 12:35:44 [postfix/smtpd] NOQUEUE: reject: RCPT from mxphxpool1018.ebay.com[66.211.184.84]: 450 4.7.1 <***@***>: Recipient address rejected: No MX exists for your server (mxphxpool1018.ebay.com), fix it for faster delivery or just try again later; from=<***_*y*2*0*q*o*@members.ebay.co.uk> to=<***@***> proto=ESMTP helo=<mxphxpool1018.ebay.com>

Oct 28 13:41:45 [postfix/smtpd] NOQUEUE: reject: RCPT from maile-ae.linkedin.com[108.174.3.197]: 450 4.7.1 <***@***>: Recipient address rejected: No MX exists for your server (maile-ae.linkedin.com), fix it for faster delivery or just try again later; from=<m-*3*x*o*t*u*h*j*p*k*7*y*0*i*w*d*t*9*4*1*h*1*h*o*w*5*6*l*8*@bounce.linkedin.com> to=<***@***> proto=ESMTP helo=<maile-ae.linkedin.com>

Kdyby pouzivali jednoznacnou emailovou adresu, tak nebudou spozdeni na kazdem pokusu, ale jenom na prvnim pro kazdou IP ze sveho poolu. Na tomto nesou tedy svoji vinu ale ve vysledku je mira kompromisu akceptovatelna - nejedna se o casove kriticky provoz - na to email nikdy staven nebyl - ani teoreticky ani prakticky.