Zdravím,
potýkám se s tím, že můj hostingový provider jde od desíti k pěti a pohrávám si s myšlenkou, když už mám vlastní doménu, že bych měl doma i vlastní mail server.
Může mi někdo, kdo s tím má zkušenosti, rámcově říci, co k tomu budu potřebovat a jak moc velký s tím bude voser?
Zkoušel jsem kolem toho trošku googlit, ale je to úplná klasika, jak se včelařema - každý má úplně jiný názor
. Docela rád bych si tady prošel ty vaše
(klidně se i zhádejte ;-) a na základě diskuze si pak udělal nějaký obrázek toho, co mě čeká a kudy asi tak jít a čemu se spíš vyhnout.
Díky moc.
Diskusia sa tu trochu zvrhla. Ak to nebol z tvojej strany len pokus o flame war a naozaj ta to zaujima, tak ti trochu obsirnejsie popisem moj nazor/skusenosti. Odpoviem na tvoje otazky alebo pre niekoho ineho.
Vlastny mailovy server pevadzkujem asi 5 rokov. Pohnutky. uz ma nebavilo pouzivat freemaily, mat to viac pod kontrolou, pre rodinu a cosi sa aj naucit. Potrebujem novy ucet, rychlo si ho vytvorim. Ziaden opruz by obnove hesla, zmeny podmienok pouzivana,... alebo rieseni problemov. Ako som uz spominal, postupoval som podla tohto step-by-step navodu
https://workaround.org/ispmail/buster/. Odporucam, nieje to najlahsi sposob ako sa dopracovat k vlastnemu mailovemu serveru(ak hladas lahsiu cestu, puzi
https://www.iredmail.org/ alebo nieco podobne) ale ak sa chces nieco naucit, tak je najlepsi na aky som natrafil. Kym som natrafil na tento navod, tak som ma dost znechutili rozne ine navody, diskusie, na ktore som natrafil. Tento navod bol presne to,co som potreboval. Zrozumitelne vysvetlena problematika a navod. Samozrejem nie dokonale a vsetko. To nejde ale tak aby mal clovek dobry zaklad a funkcny mailovy server, ktory moze smelo pouzivat alebo si s nim dalej hrat a ladit detialy podla svojich predstav.
Ak si ten navod precitas, tak pochopis, ze to nieje ziadna raketova veda, nieco urcene len pre vyvolenych a nieco, z coho je potrebne mat stres ako F.Jirsak(a jemu podobny) sa to tu snazi vykreslit.
Podla toho navodu si postavis server tak, ze napriklad
https://www.mail-tester.com/ ti da 10 z 10 bodov.
Takze odporucam si ten navod prv cely precitat. Co ti nieje jasne, si dostudovat, dohladat, spytat sa alebo sa na to vykaslat

.
No a az potom sa pustit do setupu podla toho navodu.
Vsetko, co k tomu potrebujes je server (virtualka,VPS, fyzicky server), verejna staticka IP adresa, vediet nastavit domenu, reverzny zaznam a asi tak tyzden casu. Ten cas je orientacny a zalezi od tvojej sikovnsoti a od znalosti. Sam autor tvrdi, ze to moze trvat od 2 hodin po 2 dni. Potvrdzujem, ze je to stihnutelne.
Mozes narazit na nejaky problem pocas instalacie. Ak narazis, tak odporucam diskusiu pod danou sekciou. Je vysoka sanca, ze na rovnaky problem uz niekto narazil a bude tam riesenie. Ja som narazil na minimum problemov ako problem s pravami pouzivatelov v MariaDB alebo nejaky preklep. Navod je ale dobry a vzdy je tam postup ako si dany krok skontrolovat a tak necakas do konca a potom si trhas vlasy, ze kde je problem.
Vysledkom bude server, ktory bude mat vsetko, co ma mat v zaklade aby si sa ho nebal nasadit do ostrej prevadzky. Nemusis sa bat open relay a podobnych veci. Tieto veci su v tychto navodoch zvladnute a su dobre max tak pre F.Jirsaka na strasenie malych deti

. Budes vediet odosielat a prijmat emaily, bude fungovat filtracia spamu(s nou sa vies pohrat a urobit si ju viac alebo menej agresivnu), nebudu mat s tebou problem ine mailove servre(nestalo sa mi aby mi nejaky server odmietol postu). Tomu aby tebou odosielane maily neskonci v spame sa nevyhnes ale nebude to mat dokopy nic spolocne s konfiguraciou servra. Bud bude za to moct pouzivatel ale castejsie mailovy server na druhej strane s agresivnym spam filtrom/premotivovanym machine learningom. 99% priapdov bude preto, lebo machine learning vyhodnoti, ze to je spam. To plati pri velkych poskyovatelov ako Google, ktory maju taketo enginy. Je to ako pri inych sluzbach, kde sa automatizovane kontroluje obsah a bezne sa stava, ze nezavadzny obsah sa zablokuje. U googlu mam podozrenie, ze to robi naschval aby ta od toho odradil a hostoval maily unho
Ak by si chcel poskytnut svoj mail sirsiemu okruhu ludi, tak by som porozmyslal nad rate limitmi aby si snizil nasledky v pripade, ze niekomu z tvojich pouzivatelov napadnu ucet.
Inac tam prilis nieje co robit. Vies si to postupne upravovat/vylepsovat na svoj obraz ale zaklad podla toho navodu je uplne v pohode.
Aj ked to ludom ako F.Jirsak nevysvetlis. Taky mailovy server je v podstate bezudrzbovy ak ho pouzivas na take domace zuvanie.
Nastavis, doladis to podla seba a ono to funguje. Ziadna pakaren a zabijanie mnozstva hodin jeho spravou. Skor narazis na problem, ze to, co si sa naucil zabudnes, lebo na ten server nebudes potrebovat sahat.