Náhodné výpadky připojení k internetu

Náhodné výpadky připojení k internetu
« kdy: 10. 11. 2021, 15:33:42 »
Na vesnici nám (spíš obydlené zatáčce) internet vetšinou jede normálně (cca 20MBit download, to mi stačí), ale občas se zasekne, strašně se zpomalí, nebo nejede vůbec, po pár vteřinách, minutách, občas desítkách minut se zas rozjede normálně.

Jsem připojen přes wifi anténu poskytovatele ke stodole o pár baráků dál, odtamtud už to mají nějak vedené do města. Na počasí se to nezdá záviset.

Už jsem to párkrát reklamoval (regionální tlapnet), ale vždycky se to vrátí do starých kolejí. Sousedovi to dělá taky. Vzhledem k tomu, jak je to občasné, tak se to blbě prokazuje, ale samozřejmě to otráví když je člověk třeba zrovna na nějakém meetingu nebo tak. Nepřipomíná to někomu znalejšímu nějaký typický problém, popř. co s tím?
« Poslední změna: 10. 11. 2021, 16:04:22 od Petr Krčmář »

Re:Náhodné výpadky připojení k internetu
« Odpověď #1 kdy: 10. 11. 2021, 16:06:22 »
Chce to podrobnější analýzu toho problému. Prvním krokem je zjistit, co přesně vypadlo a jak se to chová. Potom pomocí traceroute zjistit, kde to vypadlo – jestli na prvním hopu nebo někde dál v síti. Pomůže pak technikovi zavolat a říct mu: „Teď je to mrtvé, dostanu se na router X, ale na dál už ne.“ On se pak může podívat ze svojí strany, co se kde rozpadá.

« Odpověď #2 kdy: 10. 11. 2021, 16:53:37 »
Rušení nebo nějaký vadný prvek v síti atd...ty s tím nic nenaděláš. Jedině pořád urgovat poskytovatele.

k3dAR

• 3 013
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 10. 11. 2021, 19:08:12 »
priklad toho co psal Petr... kdyz ti ted internet funguje, pust:
Kód: [Vybrat]
traceroute --resolve-hostnames 8.8.8.8a uloz si nekam vystup pri info/priste...

az internet nepujde zkus to same a uvidis kam az se to dostane

« Odpověď #4 kdy: 14. 11. 2021, 21:07:44 »
Tlapneti co tak vim nejsou diletanti, co na problemy prdí. Ale pokud se to opakuje po nekolikaty a kde nic tu nic reseni, posli to jako stiznost a adresuj to nejvyssimu v Tlapnetu coz by mel byt : Jiří Tlapák. Urcite neni standartni postup analyzovat a na nic neprijit a zakaznik ma dal nahodile snaset chybu na siti poskytovatele, to jako fakt ne  :P