Kvalitní elektrokoloběžka

Re:Kvalitní elektrokoloběžka
« Odpověď #15 kdy: 25. 10. 2021, 18:40:38 »
Pokud záleží víc na kvalitě a pohodlí než na ceně, určitě stojí za pozornost Kostka: https://www.kostkakolobezky.cz/125-elektricke

Díky moc, vypadá skvěle. Obávám se ale 250W motoru, při mých 190cm/120kg se bojím, že to vzdá při prvním kopečku, které jsou všude okolo.  :-\

To se bojíte naprosto právem. Koloběžka vás i do kopce uveze. Ale je třeba mít standardních 80 kg. S touhle váhou v podstatě můžete na cokoliv, co má podobně výkonný motor zapomenout. Začal bych tak u 1 kW. Škoda je, že takové koloběžky jsou příslušně těžké. Ty si jen tak do vlaku či do tramvaje fakt nevezmete.

« Odpověď #16 kdy: 25. 10. 2021, 18:41:30 »
Ano, tyhle kolobky nejsou na čisté vození, ale pokud byste k těch 250W přidal 100-150W svých, tak to bude stačit a i si jízdu (dle mého názoru) víc užijete - jízdní a kopací vlastnosti mají skvělé a elektrika je spíše jen pomocník.

Tyhle koloběžky jsou naprosto na vození, ale nesmíte bohužel mít 120 kg.

« Odpověď #17 kdy: 25. 10. 2021, 18:46:01 »
Ahoj vsem!
Hledam neco na obcasnou prepravu, kazdopadne co ctu recenze, tak to je vsechno cinskej krap. Odpadavaji kusy, po par kilometrech odejde motor jako u vrtacky za tri stovky, coz mi prijde neuveritelne v dobe, kdy jsme schopni vyrobit daleko komplikovanejsi vozidla, ktera najedou stovky tisic s minimalnim servisem.

Ano. Kvalita je problém. Proto jsou taky poměrně oblíbené koloběžky Xiaomi. Je to sice taky čínský křáp a asi to nejsou nejlepší koloběžky na světě, ale pořád je výrazně méně křápovitý, než většina toho, co se prodává a když si člověk vyhodnotí všechno, co od té koloběžky chce, vlastně je to docela vyvážený stroj za pár korun co poměrně vydrží, když se o něj člověk stará jak má.

V téhle kategorii ale asi nehledáte. Ostatně pokud vážíte tolik, kolik jste tuším dole psal, hledat v ní ani nemá smysl.

« Odpověď #18 kdy: 25. 10. 2021, 19:28:47 »
Díky všem za odpovědi!

Je to tak, na váze se sice pracuje, nicméně tak jako tak potřebuju něco, co mě nyní uveze. :)

Velká kola mi nevadí, pokud s tím dokážu nastoupit do vlaku, je to v poho..

Rychlost větší, než 25km/h určitě nepotřebuji, nicméně je pro mě důležitá kvalita a možnost výkonu (aby to se mnou dalo alespoň 10km/h do kopce), čili odhaduji alespoň 700W.

« Odpověď #19 kdy: 25. 10. 2021, 19:39:11 »
Vypadá velmi dobře, díky za tip!

Pokud se chceš striktně držet litery zákona, tak si kup kvalitní tenisky a choď pěšky. Žádná taková kvalitní koloběžka která by splňovala požadavky zákona a uvezla dospělého člověka i jinde než z kopce neexistuje. Já osobně mám X-tron X10 (2motory, cca2,5kW, hydraulické brzdy, maximálka kolem 70km/h) a nemůžu si stěžovat. Ač jde o Čínský křáp, tak za ty peníze je to velmi slušná koloběžka, mám na ní už pár km najezděno; nic z ní neupadlo, nic neshořelo, nic se nezlomilo. I když není úplně dle litery zákona (ale má ECO režim kdy jede zákonných 25km/h), tak tady se držím hesla, že blbec na slabé koloběžce je nebezpečnější než já na tomhle.
Má to 10" kola, běžné nerovnosti to žehlí krásně, menší díry v silnici to dává taky, ale jak už bylo zmíněno - velká díra vs malá kola => fyziku ojebat nejde, proto je třeba koukat kam jedu a jezdit s rozumem. Jezdím s tím i na delší vyjížďky do přírody; u nás na Vysočině (furt nahoru, občas dolů) není s mými 100kg prasečí váhy problém dát při slušné jízdě 40km i více. Tedy - kooběžka by jela, ale mě by upadly nohy ;D
Hlavní je nebýt s prominutím deb*l - nejezdit jako hovado (obzvlášť před policií), nejezdit po chodníku (nemám problém to těch pár desítek metrů tlačit), mezi lidmi jezdit krokem, stále připraven na brzdách.
Dovolím si odkazy na YT kanál Kartoky. Pro porovnání; levné slabé koloběžky:
https://www.youtube.com/watch?v=UzvtfsHS1c4 poprvé
https://www.youtube.com/watch?v=fqhoSxGJp6M podruhé
https://www.youtube.com/watch?v=kkT9qYrTUcg a porovnání s koloběžkou parametrově podobnou s X10.

_Jenda

• 1 601
    • Zobrazit profil
    • https://jenda.hrach.eu/
« Odpověď #20 kdy: 25. 10. 2021, 20:00:14 »
(aby to se mnou dalo alespoň 10km/h do kopce), čili odhaduji alespoň 700W.
To je hrozně moc, i brutální kopce mají převýšení 100m na 2km, pro 10 km/h to potřebuješ vyjet za 12 minut, pro 140 kg i s koloběžkou je to 140 kJ a tedy výkon 200 W. Problémem může být krouťák v nízkých otáčkách.

« Odpověď #21 kdy: 25. 10. 2021, 20:10:31 »
(aby to se mnou dalo alespoň 10km/h do kopce), čili odhaduji alespoň 700W.
To je hrozně moc, i brutální kopce mají převýšení 100m na 2km, pro 10 km/h to potřebuješ vyjet za 12 minut, pro 140 kg i s koloběžkou je to 140 kJ a tedy výkon 200 W. Problémem může být krouťák v nízkých otáčkách.

Kolik je třeba energie a jaký kroutící moment netuším, ale 200 W výkonu motoru by nevyvezlo třeba v Praze z Pohořelce na Petřín k rozhledně ani mě a to mám pětašedesát kilo. Xiaomi Mi Pro jede do takovéhoto (vizte mapy) kopce cca 15 km/h a do motoru putuje podle monitoringu cca 600 W, tedy plný špičkový výkon. A to jsou i větší kopce, třeba z Újezda na Petřín, kde se nedostanu nad 10 km/h ani omylem.

Navíc je zásadní, že tyhle výkony je schopna baterie dodat při plném nabití. Dodávaný výkon postupně klesá a od 50 % níž už docela seriozně netáhne což je právě v kopcích naprosto poznat. Jak je to u jiných koloběžek netuším, ale pochybuji, že se to bude moc lišit. Takže výkon je zásadní a pokud by pán chtěl jezdit podobně prudké kopce podobnou rychlostí, motor s 1 kW špičkového výkonu je s jeho váhou základ. U koloběžek na váze jezdce bohužel velmi záleží.

Podotýkám, že znatelný vliv má dál i teplota a velmi silně je na spotřebě poznat protivítr.