Spínání SATA napájení

Spínání SATA napájení
« kdy: 03. 10. 2021, 09:23:05 »
Mám v desktopové skříni 2 HDD, které jsou používány pouze několikrát do měsíce (na zálohování). Jelikož nechci, aby tyto HDD byly spuštěné vždy, když mám zapnutý počítač, tak jsou umístěny ve 3,5 šuplíkách, kde je dle potřeby vždy zapínám klíčkem. Problém je v tom, že budu přidávat další HDD pro zálohování, a už se mi nechce přidávat další šuplíky. Neexistuje nějaká možnost spínání SATA napájení pro tento účel? Někde jsem kdysi viděl jakýsi panel do 3,5 pozice, kde bylo několik spínačů k tomuto účelu. Bylo to ale na nějakém Čínské eshopu a měl jsem strach, zda je to vůbec bezpečné vůči HDD...

Re:Spínání SATA napájení
« Odpověď #1 kdy: 03. 10. 2021, 10:16:13 »
Někde jsem kdysi viděl jakýsi panel do 3,5 pozice, kde bylo několik spínačů k tomuto účelu.
Hledal jsem nedávno to samé a jak správně píšeš, bylo to jen na čínských / zahraničních eshopech. Buď bývá do 3.5 / 5.25 pozice nebo do pci záslepky. Hledej spojení "sata power switch". Zatím jsem nekoupil, takže nemohu nic doporučit, protože uvažuji o šuplíčku. Přece jenom zálohy by neměly být v PC. Pokud přijde zloděj nebo blesk, tak přijdeš o PC i o zálohy.

měl jsem strach, zda je to vůbec bezpečné vůči HDD...
Pokud to zapíná/vypína jen sata napájení, tak by to HDD nemělo nijak ublížit. Hot-plug HDD se povoluje v Biosu. Nemusíš kupovat to nejlevnější z Číny, dá se koupit i na německém amazonu, ale v CZ eshopech jsem fakt nic nenašel.

« Odpověď #2 kdy: 03. 10. 2021, 13:44:44 »
...a měl jsem strach, zda je to vůbec bezpečné vůči HDD...

Voci HDD to bezpecne bude, ten hot plug maju uz default. Ide o to aby sa tie vodice odpojili v spravnom poradi.

Horsie na tom bude filesystem, ak nechces mat chory fs na zdravom hdd, tak najskor umount a az potom vypnut napajanie.

RDa

• 2 675
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 03. 10. 2021, 14:49:34 »
ebay: hdd switch panel  / hdd power supply switch panel

Molex1

• 217
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 04. 10. 2021, 08:32:23 »
Já si to vyráběl sám. Mám to na svém i7 Hackintoshi kde mám od sebe izolované 3 SATA SSD - (dvě různé verze MacOS a jedno s Windows). Přepínám tedy pouze ve vypnutém stavu pro ochranu SSDček

Koupíš si klasickou SATA napájecí rozdvojku (resp. víc) - samici použiješ jako přívod napájení, samce pro jednotlivé HDD/SSD jednotky. Pak stačí obyčejný dvojcestný páčkový přepínač za pár korun z elektrosoučástek (černé kabely - zem nechám propojené stále, spínám jen žlutý - 12V a červený 5V kabel...)
Mám to takto už na třetí sestavě a naprosto bez problémů - Teď na Fractal Meshify (tam bohužel nejsou 5,25" pozice, tak jsem to musel vyvrtat do skříně).

Foto níže:

« Poslední změna: 04. 10. 2021, 08:36:32 od Molex1 »

« Odpověď #5 kdy: 05. 10. 2021, 11:59:12 »
Já nevím, možná něco přehlížím. Ale co ty disky uspat?

Viz kupř. zde: https://petrnosek.cz/jak-na-uspavani-disku-v-linuxu-pomoci-hdparm/

V notebooku mám založní 2T mechanický disk a mám jej stále uspaný a probuzení moc dlouho netrvá. To samé řešení mám na routeru, kde mám disk s filmy. Nebo na firemním serveru.

Výhoda je, že mám disky přístupné kdykoliv z dálky.

« Odpověď #6 kdy: 05. 10. 2021, 12:02:08 »
Mám v PC takový ten hot-swap šuplíček v 5,25" pozici co má vypínač. Ten vypínač spíná 2 MOSFETy (12+5V). Nikdy jsem s tím neměl problém.

Se zálohováním opatrně, jelikož takový úder blesku nebo i blbý přepětí při pokaženým zdroji určitě projde přes ten MOSFET a odpálí ten HDD ikdyž je vypnutý...

« Odpověď #7 kdy: 05. 10. 2021, 12:44:14 »
V notebooku mám založní 2T mechanický disk a mám jej stále uspaný a probuzení moc dlouho netrvá. To samé řešení mám na routeru, kde mám disk s filmy. Nebo na firemním serveru.
To může a nemusí být OK. Je třeba zařídit, aby na disk nic nesahalo a neprobouzelo ho (to by snad nemusel být problém), další věc je, že můžu teoreticky chtít, aby disk byl opravdu nedostupný bez manuálního zásahu. Např. proto, aby nemohlo dojít k náhodnému smazání/poškození dat, třeba nějakým malwarem (ano, je to jen slabá bezpečnostní vrstvička navíc, ale hodit se může).

Se zálohováním opatrně, jelikož takový úder blesku nebo i blbý přepětí při pokaženým zdroji určitě projde přes ten MOSFET a odpálí ten HDD ikdyž je vypnutý...
V tomhle případě bych se bál, že se přepětí může objevit i na vodičích datového konektoru. Chce to jednak přepěťovou ochranu a dle zvážení rizik pak nejlíp disk úplně odpojovat - ale asi to v tomhle případě není na pořadu dne.

« Odpověď #8 kdy: 05. 10. 2021, 12:58:43 »
To může a nemusí být OK. Je třeba zařídit, aby na disk nic nesahalo a neprobouzelo ho (to by snad nemusel být problém), další věc je, že můžu teoreticky chtít, aby disk byl opravdu nedostupný bez manuálního zásahu...

To jde vyřešit tako:

1. odpojit disk sdx, zřízení nebude pak dostupné:
Kód: [Vybrat]
echo 1 | sudo tee /sys/block/sdx/device/delete2. podle potřeby připojit disk, zařízení pak bude dostupné:
Kód: [Vybrat]
echo "- - -" | sudo tee /sys/class/scsi_host/hostx/scan
Kroky 1 a 2 opakuji podle potřeby.
Jenom je potřeba zjistit, na kterém scsi je disk připojený (číslo místo x). Případně oskenovat všechny, to ničemu nevadí.

« Odpověď #9 kdy: 05. 10. 2021, 13:10:45 »
Ale jo, to se samozřejmě dá, ale pořád to není úplně na stejné úrovni jako fyzické odpojení napájení. Samozřejmě záleží na tom, co přesně tím potřebuju řešit.

« Odpověď #10 kdy: 05. 10. 2021, 18:50:05 »

V tomhle případě bych se bál, že se přepětí může objevit i na vodičích datového konektoru. Chce to jednak přepěťovou ochranu a dle zvážení rizik pak nejlíp disk úplně odpojovat - ale asi to v tomhle případě není na pořadu dne.
No však jasně, na zálohování bych ten HDD určitě fyzicky odpojil a dal aspoň metr od PC...