Řešil jsem podobnou věc jako autor dotazu a další.
- porovnávání/mergování "po slovech" (konkrétně třeba values v .csv souboru)
- mít možnost u "třícestného merge" zapnout/vypnout zobrazení levého, středního, pravého sloupce (tj ukázat jen přidané věci, jen odebrané věci a jen změněné věci, s nějakým summary info, kolik toho je). Winmerge např. při diffování dvou adresářů nabídne toggle buttony "left only" "right only" "not equal only"... ale při diffování dvou souborů ne.
- semantické porovnávání u json/yaml - např. na pořadí atributů nezáleží (příp. ještě - a to už je vyšší dívčí - na pořadí prvků pole nezáleží, identifikují se např. pomocí id atributu; a to vše rekurzivně, zajímají mne i vnořené objekty a pole)
Vždy jsem toho nějak docílil s CLI (comm, diff, jq...) nebo stávajícími tooly (na ty jsony mi velmi často jenom je sesortovat a porovnat textově, ale ne vždy, někdy posloužil excel, ..), v nejhorším jsem si napsal skriptík v bash/pythonu, ale nějaký GUI tool, který by měl takovéto pokročilé vlastnosti, postrádám. Zkoušel jsem i různé online tooly a nebylo to úplně ono (nehledě na to, že někdy content může být potenciálně citlivý a nerad to odesílám na cizí server). Chci offline tool. "Mezera na trhu"?