Zdravím linuxové guru,
už nějaký čas pátrám a googlím a nejsem úspěšný, začínám mít dojem, že nic takového neexistuje, ale nevěřím tomu, proto zkouším dotaz zde. Dotaz zní nějak takto:
Existuje v linuxu nástroj (ideálně čím míň se toho oproti nějakému rozumnému základu musí instalovat, tím lépe), který by vrátil údaj o aktuálním vytížení diskového úložiště? Ideálně v procentech.
Vzor: správce úloh z Windows (nemusí být nutně grafický, stačí něco z řádky). iostat jsem k tomu nepřesvědčil, možná jsem málo přesvědčoval.
Jde o to, že všude možně najdu nástroje, které ukážou třeba aktuální průtok v datech za sekundu nebo i IOPSy. Já potřebuji něco, co ukáže, jak moc je disk prací vytížen, neboli (jak se říká ve Windows) „procento času, po který byl disk zaneprázdněn požadavkem na zápis nebo čtení“. Něco jako je zátěž CPU, tak existuje i zátěž storage, kde 100 % znamená, že se na rozhraní neustále čeká na odbavení požadavků disku. Tato veličina nijak nesouvisí s aktuální propustností, můžu mít disk, který zvládne dodávat třeba 300 MB/s, ale dokážu ho vytížit i požadavky, ze kterých vzejdou třeba nízké desítky nebo i jednotky MB/s.
Tak tohle jsem v Linuxu nenašel a teď mi řekněte, že jsem blb a je to táákhle jednoduché. Protože to považuju za jednu ze základních věcí, jak zjistit, co dělá disk, a ve Windows je to přímo ve správci úloh, tak očekávám, že v Linuxu to taky někde bude „na dosah ruky“, jen já jsem tele, co to ještě nenašlo.
Díky moc.